Γιώργος Μεσσάρης: ''Ταξίδι στους Αντίποδες'' (Μέρος 4ο)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 18:30

Γιώργος Μεσσάρης: ''Ταξίδι στους Αντίποδες'' (Μέρος 4ο)

ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Στο Σίδνεϊ είχα την ευκαιρία να συναντήσω πολλούς συναδέλφους και αρκετούς φίλους. Όχι όσους θα ήθελα να δω γιατί ο χρόνος παραμονής στους Αντίποδες ήταν περιορισμένος.

Είναι αδύνατο να τους αναφέρω όλους. Κάνω μια εξαίρεση αναφέροντας τον παλαίμαχο δημοσιογράφο Γιώργο Χατζηβασίλη. Γνώρισα το Γιώργο τις πρώτες μέρες της άφιξής μου στην Αυστραλία, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Με εντυπωσίασαν οι γνώσεις του, η ανιδιοτέλεια του και το άμεμπτο του χαρακτήρα του.

Η αλληλοεκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλο είναι ο γρανίτης πάνω στον οποίο κτίστηκε μια ειλικρινής φιλία.

■ ■ ■ ■ ■

Το ταξίδι μου στην Αυστραλία είχε σκοπό να δω το γιο μου, Στάθη, το έτερον μισό του, την Ελένη, τον αδελφό μου, Διονύση, και την οικογένειά του και για να παραβρεθώ στους γάμους του ανιψιού μου, Στάθη.

Όταν ολοκληρώθηκαν αυτές μου οι υποχρεώσεις οργανώθηκαν κάποια ταξίδια.

Το πρώτο ήταν στην πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπέρα, που οργάνωσε ο Διονύσης και στο οποίο συμμετείχε και η οικογένεια του άλλου, εξ Ελλάδος αφιχθέντος για το γάμο, αδελφού του Γεράσιμου.

Ξεκινήσαμε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς τα νότια και κοντά στην πόλη Γούλονγκονγκ επισκεφθήκαμε το απίστευτα μεγάλο και εντυπωσιακό μοναστήρι βουδιστών.

Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο προς την ενδοχώρα. Η βλάστηση αριστερά και δεξιά του δρόμου πυκνή.

■ ■ ■ ■ ■

Λατρεύω την Καμπέρα. Είναι μια όμορφη, μοντέρνα και καταπράσινη πόλη.

Ο λόγος δημιουργίας της Καμπέρας ήταν οι «καυγάδες» του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης για το ποια πόλη θα γινόταν η πρωτεύουσα της χώρας.

Τελικά οι εθνοπατέρες έλυσαν το… πρόβλημα το 1908 με τη μέθοδο του γόρδιου δεσμού. Καμία από τις δύο!

Η κατασκευή της Καμπέρας άρχισε πέντε χρόνια αργότερα. Σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν το όνομα του οποίου φέρει και η μεγάλη τεχνητή λίμνη της πόλης.

Το όνομά της η πόλη το πήρε από τη φυλή των αβορίγινων που ζούσαν στην περιοχή και ονομάζονταν Καμπέρι.

Το εμπορικό κέντρο της πόλης είναι εντυπωσιακό. Τα προάστια έχουν δημιουργηθεί περιμετρικά και αποτελούν οικιστικούς «δορυφόρους» με τις δικές τους εμπορικές περιοχές.

Στην Καμπέρα, που σήμερα έχει πληθυσμό μισό περίπου εκατομμύριο, εδρεύει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

 

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, τα ομοσπονδιακά υπουργεία, το Εθνικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και ότι έχει να κάνει με την κεντρική κυβέρνηση επίσης εδρεύουν στην Καμπέρα.

Όλα αυτά είναι κτήρια που αξίζει να επισκεφθείς. Το σημαντικότερο, κατά την άποψή μου, είναι το Πολεμικό Μουσείο το οποίο έχει αρκετές αναφορές στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, έξω από Πολεμικό Μουσείο βρίσκεται το ορειχάλκινο άγαλμα του τραυματιοφορέα Τζον Σίμπσον Κερκπάτρικ που μεταφέρει με ένα γαϊδουράκι έναν τραυματία. Ο Σίμπσον είχε πάρει το γαϊδουράκι από τη Λήμνο και το χρησιμοποίησε στη διάρκεια της απόβασης και των μαχών στην Καλλίπολη της Τουρκίας (Α Παγκόσμιος Πόλεμος) μεταφέροντας με αυτοθυσία Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς τραυματίες.

Εντυπωσιακές είναι επίσης οι αναπαραστάσεις μαχών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Πολεμικού Μουσείου.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο υπάρχει το Ελληνο-Αυστραλιανό Πολεμικό Μνημείο.

Στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας ζουν δέκα περίπου χιλιάδες Έλληνες που κατά μέσο όρο έχουν την υψηλότερη οικονομική επιφάνεια της ομογένειας. Απόδειξη τούτου είναι και το γεγονός ότι στο κέντρο της πόλης υπάρχουν κτήρια με ελληνικά ονόματα (συνήθως του τόπου καταγωγής του ιδιοκτήτη). Κυκλοφορεί μάλιστα και ένα ανέκδοτο γύρω από τους Έλληνες και την Καμπέρα: Οι Αμερικανοί την σχεδίασαν, οι Ιταλοί την έκτισαν, οι Αυστραλοί την πλήρωσαν και οι Έλληνες την αγόρασαν!

Στο προάστειο Γουόντεν βρίσκεται το επιβλητικό Hellenic Club. Είναι το μεγαλύτερο κλαμπ της Καμπέρας και το μεγαλύτερο ελληνικό κλαμπ στον κόσμο! Πέραν από τα αναγκαία για την οικονομική επιβίωση «φρουτάκια», διαθέτει εστιατόρια, καφενείο, αίθουσα εκδηλώσεων κ.ά. Είναι γενικά ένα μέρος που μπορείς να περάσεις ευχάριστες ώρες.

Να σημειωθεί ότι μία από τις ωραιότερες πρεσβείες στην Καμπέρα είναι η ελληνική.

■ ■ ■ ■ ■

Όταν περνάς καλά ο χρόνος τρέχει γρήγορα.

Αφήσαμε την Καμπέρα και στην επιστροφή μας προς το Σίδνεϊ σταματήσαμε στην πόλη Γκόλμπουρν για μεσημεριανό στο ελληνόκτητο εστιατόριο Πάραγκον, στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Ακολούθησε μια περιήγηση στο κέντρο του Γκόλμπουρν.

Είχε αρχίσει να βραδιάζει για τα καλά.

Συνεχίσαμε το ταξίδι της επιστροφής στη βάση μας. Όταν φάνηκαν τα φώτα του Σίδνεϊ οι δείκτες του ρολογιού είχαν αρχίσει να παίρνουν την κατηφόρα που οδηγεί στο ξημέρωμα.  

Γιώργος Μεσσάρης

  • Η συνέχεια την άλλη εβδομάδα.

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και επιστήθιος φίλος Γιώργος Χατζηβασίλης ανάμεσα στην κ. Νίκη Καρακατσάνη (παλιά συνάδελφος δημοσιογράφος στην SBS) και την κ. Ευαγγελία Μανωλάτου. Ορθιοι η αφεντιά μου και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Τζουμάκας.

 Στιγμιότυπο οθόνης 2024 08 07 183046

Το Ελληνικό Κλαμπ της Καμπέρας. Το μεγαλύτερο κλαμπ της αυστραλιανής πρωτεύουσας με χιλιάδες μέλη.

 240805 TELEIA KAI PAVLA 263 B

Ο Αυστραλός τραυματιοφορέας Τζον Σίμπσον Κέρκπάτρικ μεταφέρει έναν τραυματία πάνω στο διάσημο γαϊδουράκι (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ AUSTRALIAN WAR MEMORIAL).

 240805 TELEIA KAI PAVLA 263 C

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» - Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.