"Τιμούμε και ευχαριστούμε τις συμπατριώτισσες αγρότισσες μάνες, γιαγιάδες, γυναίκες..."
Της Μάνας Γης Καρυάτιδες
Η Κεφαλλονίτισσα και Ιθακήσια γυναίκα της υπαίθρου, ως αφανής ηρωίδα, δίνει καθημερινά τη μάχη της ζωής με μεγάλη αξιοπρέπεια και προσφορά στο πλευρό του ελαιοπαραγωγού, αμπελουργού, κτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, κηπευτικοπαραγωγού, δενδροκαλλιεργητή και ψαρά συζύγου της στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα παραγωγής των Νησιών μας, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης.
Παράλληλα είναι μάνα, νοικοκυρά, εργάτρια, κόρη και νοσοκόμα για τους ανήμπορους και ηλικιωμένους αλλά και μια ζεστή αγκαλιά φιλοξενίας για τους επισκέπτες, δίχως να γνωρίζει τι σημαίνουν διακοπές, αργίες, ελεύθερος χρόνος, ψυχαγωγία. Στις δυσκολίες ξέρει με δύναμη και νηφαλιότητα να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια και να γίνεται ο στυλοβάτης της οικογένειας.
Με τη δεξιοτεχνία, την εργατικότητα και το λεπτό γούστο της, συνεχίζει την παράδοση στο πολιτισμό, στο κέντημα, στο πλέξιμο με χαρακτηριστικά της τοπικής λαϊκής τέχνης. Ζώντας και δημιουργώντας στο χωριό αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υπαίθρου, ένα θετικό πυρήνα να μένει ο πληθυσμός και να μην ερημώνει ο τόπος – η ύπαιθρος- μας. Η γυναίκα αυτή αποτελεί πρότυπο συνέπειας και ευσυνειδησίας.
Η 15η Οκτωβρίου, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, είναι μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον αγροτικό κόσμο, καθώς τιμά και υπενθυμίζει τη διαχρονική συμβολή της ελληνίδας στην αγροτο-κτηνοτροφική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το 44,84% των αγροτών είναι γυναίκες έναντι του 55,15% που είναι άνδρες.
Τιμούμε και ευχαριστούμε τις συμπατριώτισσες αγρότισσες μάνες, τις γιαγιάδες, τις γυναίκες που μεγάλωσαν γενιές, στήριξαν οικογένειες και πρόσφεραν στη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. Τιμούμε και ευχαριστούμε της Μάνας Γης Καρυάτιδες!
Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος