Φώτης Αυγουστάτος: Τικ-τακ, τικ-τακ...
Τα τελευταία δυο χρόνια έχει ξεκινήσει σε κάποιες ανεπτυγμένες χώρες η εμφύτευση μικροτσίπ κάτω από το δέρμα στο χέρι , μεταξύ δείκτη και αντίχειρα.
Το μικροτσίπ αυτό περιέχει κωδικούς και πληροφορίες με προσωπικά δεδομένα και χρησιμοποιείται σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες όπως εργασία , συναλλαγές,ταξίδια ,επικοινωνία , μετακινήσεις, αγορές κλπ. Αποκτούμε δηλαδή σιγά σιγά και επισήμως barcode.
Την τελευταία τριετία επίσης τρεις οικονομικά πανίσχυρες εταιρείες ,η virgin Galactic, η Blue Virgin και η SpaceX δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαστημικού τουρισμού δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην οργάνωση ταξιδιών στο διάστημα. Δεν μας χωράει πια η γη !
Το 80 % των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε είναι υβρίδια · όμορφα στην εμφάνιση , όλα ίδια στη γεύση. Το 60%των οικονομικών συναλλαγών στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται με πλαστικό χρήμα. Κινητά τηλέφωνα και διαδίκτυο είναι σε μεγαλύτερη διάθεση και επάρκεια από το ίδιο το νερό.
Όταν παραγωγή , οικονομία και επικοινωνία ελέγχονται σημαίνει εξαρτημένους λαούς και κράτη.
Από την άλλη μεριά τα τελευταία είκοσι χρόνια η δημοφιλέστερη και αυξανόμενη πάθηση παγκοσμίως είναι η άνοια και η νόσος Alzheimer , δηλαδή ουσιαστικά η αδυναμία επικοινωνίας του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Ο δε καρκίνος σχεδόν σε όλες τις μορφές του αυξάνει γεωμετρικά. Η επιστήμη κάνει τα μέγιστα για τη θεραπεία του. Από πρόληψη ;Τι φταίει; Μας απασχολεί;
Πριν δέκα μέρες στην Αλασκα καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 32 βαθμών Κελσίου. Οι πάγοι λιώνουν ·ακραία κλιματικά και φυσικά φαινόμενα ταλανίζουν τον πλανήτη με χιλιάδες απώλειες ανθρώπων ετησίως. Ιδρώνει κανένα αυτί από εκείνα που πρέπει;
Τέλος τα τελευταία τριάντα χρόνια προσπάθησα να βρω παγκοσμίως προσωπικότητες που με τη φιλοσοφία τους ,το λόγο τους ,την τέχνη τους, την πολιτική τους κατάφεραν να επηρεάσουν θετικά την πορεία της ανθρωπότητας. Μόνο τον Bill Gates βρήκα ...(!)
Οι παραπάνω διαπιστώσεις και προβληματισμοί με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ζούμε σε έναν κόσμο που κυβερνάται από μια ολιγαρχία απληστίας και παράνοιας. Το που οδηγεί όλο αυτό το διαπιστώνουμε δυστυχώς σε συμπυκνωμένους χρόνους τις τελευταίες δεκαετίες. Επιστροφή δεν ξέρω αν υπάρχει αλλά ούτε και μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να γίνει.
Αυτό που θα πρότεινα προς το παρόν είναι: ζήστε την κάθε μέρα, χαρείτε με απλά καθημερινά πράγματα, δουλέψτε, διαβάσετε, ταξιδέψτε, διασκεδάστε, μιλήστε, κουβεντιάσετε, γελάστε, σκεφτείτε, αντιδράσετε,ερωτευτείτε, κάντε όνειρα αλλά πάνω από όλα αγαπηστε και σεβαστείτε τους γύρω μας · τον μικρόκοσμο μας. Ίσως τότε...
Φώτης Αυγουστατος
Μαιευτηρας Γυναικολογος