Αρ. Μπατιστάτος: «Περί αποκατάστασης των ακαδημαϊκών ελευθεριών του κ. Καππάτου»
Άκουσα προσεκτικά την πρώτη τοποθέτηση του βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγή Καππάτου στην Ολομέλεια και οφείλω τουλάχιστον να αναγνωρίσω τη δυσκολία στην υπεράσπιση του νομοθετικού έργου της «ολιγομελούς» Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Ομολογώ πως για «αποκατάσταση ακαδημαϊκών ελευθεριών» δεν άκουσα ούτε από την Υπουργό Θρησκευμάτων και Παιδείας (με τη σωστή σειρά τα έβαλα). Δεν το είχαμε καταλάβει αλλά προφανώς μέχρι σήμερα η ακαδημαϊκή κοινότητα βίωνε ένα καθεστώς ανελευθερίας στη διακίνηση των ιδεών, η οποία πλέον θα αποκαθίσταται μαζί με την έννομη τάξη με ένα τηλεφώνημα. Ειδικά για το ΑΠΘ δεν χρειαζόταν καν νομοθέτηση γιατί αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ξεκίνησε η αποκατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, με την ανακήρυξη του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα λόγω της ευλογίας του κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις στα στυλό των υποψηφίων. Τη δε ημέρα «του αγέννητου παιδιού» η κ. Υπουργός μάλλον την εξέλαβε ως ένδειξη αποκατάστασης των ατομικών ελευθεριών γενικότερα και όχι μόνο των ακαδημαϊκών.
Η κυβέρνηση των Πεντακοσιομέδιμνων θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία δυσφημεί σκοπίμως και όχι βεβαίως για λόγους έννομης τάξης ΚΑΙ για το 2019 είναι σχεδόν στο σύνολο τους σε περίοπτη θέση σε όλες τις διεθνείς λίστες κατάταξης των Πανεπιστημίων όλου του πλανήτη. Για να μην κουράσω τους αναγνώστες με παράθεση στοιχείων μπορούν πανεύκολα να βρουν όλες τις λίστες για το 2019 στο διαδίκτυο. Ακόμα και το ΑΠΘ είναι ιδιαίτερα ψηλά στη λίστα της Σαγκάης για τις κτηνιατρικές επιστήμες, τις γεωργικές επιστήμες και τις επιστήμες και μηχανική της ενέργειας. Τώρα πια μετά την αποκατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στο ΑΠΘ είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανέβει στη σχετική λίστα και για τις θεολογικές επιστήμες. Μέχρι την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία θα γίνει σε δέκα χρόνια πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα στην κοινή γνώμη για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Αν σας ενδιέφερε η οικονομική αιμορραγία των Ελλήνων με τις σπουδές στο εξωτερικό θα ανοίγατε τη Νομική Σχολή της Πάτρας γιατί στην αντίστοιχη του Πανεπιστημίου της Κύπρου η πολυπληθέστερη κοινότητα είναι των Ελλαδιτών (δεν λέω των Ελλήνων γιατί και οι Κύπριοι Έλληνες είναι, εκτός από τον μητροπολίτη της Μόρφου που είναι μουτζαχεντίν). Αυτή είναι όλη η αλήθεια και αφήστε κατά μέρος τις ιδέες και τις ελευθερίες τους. Έχουν δοθεί αγώνες για αυτές, αλλά η παράταξη σας ήταν απούσα σε όλους. Ούτε η χούντα δεν τόλμησε να νομοθετήσει τέτοιες διατάξεις που εσείς ψηφίσατε μαζί με όσους αγοράζουν τα χειρόγραφα του Ιησού. Ειρήσθω εν παρόδω και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου έχει ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτωρ από το ΑΠΘ συνεπώς είναι η καταλληλότερη να σύρει τον χορό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Σε ένα πραγματικά επιτελικό Κράτος όλοι βρίσκουν τη θέση τους!
Αριστοτέλης Μπατιστάτος