Μαρίνος Βαλλιάνος: Ένας σπουδαίος ανθρωπιστής επιστήμονας από τα Σπαρτιά
Γράφει ο Μικέλης Μαφρέδας
Σε μια εποχή που όλα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, άποψή μου είναι ότι πρέπει να αναδεικνύουμε πρόσωπα, που πρόσφεραν στην πατρίδα μας και στην κοινωνία μας ώστε να μάθουν την ιστορία του τόπου μας και αυτοί που θα έλθουν μετά από εμάς. Και να συνεχίσουν την κοινωνική προσφορά. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Μαρίνος Βαλλιάνος και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να γράψει λίγες λέξεις γι’ αυτόν τον λαμπρό επιστήμονα ανθρωπιστή.
Ο Μαρίνος Βαλλιάνος γεννήθηκε στα Σπαρτιά το 1898. Πατέρας του ήταν ο Σωκράτης Βαλλιάνος από τις Κεραμειές και μητέρα του η Ντιλούλα Πανά από τα Σπαρτιά. Αφου έλαβε την βασική σχολική εκπαίδευση στα σχολεία Σπαρτιών και Κεραμειών, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην συνέχεια στην Γαλλία όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα και ανεδείχθη σε υφηγητή της παθολογίας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Το 1928 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάσθηκε σαν ειδικός παθολόγος στην κλινική Γερουλάνου, ενώ συγχρόνως δίδασκε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης ήταν οπαδός της ομοιοπαθητικής. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου που του ανέθεσε την οργάνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου. Εκεί κοντά του ασκήθηκε ένας άλλος ανθρωπιστής γιατρός από τα Σπαρτιά, ο Βυράκης Λυκιαρδόπουλος. Ακόμη υπήρξε στενός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου.
Αντιστάθηκε σθεναρά στην Δικτατορία Μεταξά όταν προσπάθησε και τελικά δεν κατάφερε να κλείσει το Λαϊκό Νοσοκομείο. Παντρεύτηκε την Σοφία Ροσόλυμου από τα Κοριάννα και απέκτησε δύο παιδιά τον Χριστόφορο (ιατρός) που μένει στην Κρήτη και τον Γεράσιμο (ναυπηγός) που μένει στο Λόνδινο. Το 1940-41 υπηρέτησε σε στρατιωτικά νοσοκομεία και έκανε έρευνες για την θεραπεία των κρυοπαγημάτων, όπου έγραψε και σχετικό βιβλίο.
Το 1945 ήταν ένα από τα τρία λαϊκά μέλη του ειδικού δικαστηρίου που δίκασε του δωσίλογους που συμμετείχαν στις τρεις κατοχικές κυβερνήσεις. Το 1946 έλαβε μέρος στις εκλογές στην Κεφαλονιά ως υποψήφιος με το κόμμα των φιλελευθέρων. Βαθιά δημοκράτης και ανθρωπιστής θεωρούσε την ιατρική ως κοινωνική αποστολή. Όταν ερχόταν στα Σπαρτιά πολλοί Κεφαλονίτες ασθενείς τον επισκεπτόταν χωρίς να λάβει ποτέ χρήματα. Πρωτοστάτησε ακόμη στην ίδρυση της Κεφαλληνιακής αδελφότητας Αθηνών. Αγαπούσε την φυσική ζωή και την φυτολογία το 1970 στα Σπαρτιά έφτιαξε εγκατάσταση παραγωγής αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων. Το αποτέλεσμα της απόσταξης το έστελνε στην Γαλλία.
Έφυγε από την ζωή το 1974.
Μικέλης Μαφρέδας
Σπαρτιά
*Πληροφορίες για τον Μαρίνο Βαλλιάνο πήρα από τον Γεράσιμο Βαλλιάνο και το βιβλίο «Επτανησιακά Ανάλεκτα» του Αντώνη Π. Αργυρού.
Το βιβλίο για τα κρυοπαγήματα
Ανακοίνωση για την ίδρυση της Κεφαλληνιακής αδελφότητας Αθηνών
Η σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου που δίκασε τους ρποδότες μέλη των κατοχικών κυβερνήσεων