Μάκης Θεοτοκάτος: Σκέψεις και προβληματισμοί για το νέο Δήμο Ληξουρίου
Μετά την πολιτική εγκατάλειψης που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, η επανασύσταση του παλιού Δήμου Παλικής ή Ληξουρίου όπως νομοθετήθηκε, κατέστη αναγκαία και επιβεβλημένη.
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Ληξουρίου είναι ο δεύτερος πληθυσμιακά και ο μικρότερος σε έκταση Δήμος στο Νομό μας , μια και τελείως αδικαιολόγητα δεν προσαρτήθηκαν σ αυτόν, τα χωριά της Θηνιας και τα Ζόλα, που από πολύ παλιά ανήκαν διοικητικά στην Παλική.
Να τονιστεί ακόμα, ότι η Παλική αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομής εξ’ αιτίας της 8χρονης εγκατάλειψης, αλλά και του σεισμού του 20014, που παραμένουν ακόμα άλυτα.
Είναι δεδομένο επίσης ότι σε σχέση με τους άλλους Δήμους του Νομού, τα έσοδα του δικού μας Δήμου είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα η Δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επίλυση των σοβαρών μας προβλημάτων.
Ως ενεργός πολίτης, αλλά και με μια μακρά πορεία στη Τ.Α, θα επιχειρήσω να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, με την προσδοκία ότι μπορεί να βοηθήσουν στη προσπάθεια για μια θετική πορεία του νέου Δήμου μας.
- Πρωταρχικός και κυρίαρχος στόχος της Δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι η εξεύρεση κονδυλίων χρηματοδότησης των έργων του Δήμου. Και επειδή σήμερα τα κυβερνητικά κονδύλια είναι περιορισμένα και δεν έχουμε τη τύχη να έχουμε όπως κάποτε τρεις Κεφαλλονίτες υπουργούς στη Κυβέρνηση, θα πρέπει ο Δήμος να αναζητήσει μηχανισμούς ένταξης των μεγάλων έργων μας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης τους.
Θα έλεγα λοιπόν ο Δήμος να περιορίσει τους παρατρεχάμενους με τις αντιμισθίες και να συνάψει σύμβαση με εξειδικευμένο σε Ευρωπαϊκά προγράμματα γραφείο ή άτομο, με στόχο την χρηματοδότηση των έργων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Και για να γίνει αυτό πρώτα απ’ όλα πρέπει ο Δήμος να συγκεκριμενοποιήσει και να προταιρεοποιήσει τα μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης ώστε να προβεί άμεσα στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.
- Μια άλλη πηγή εσόδων μπορεί να αποτελέσει η αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου (καταστήματα και κατοικίες σε Ληξούρι, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη), να επιδιώξει την προσέλκυση επενδυτών προκειμένου να αξιοποιηθούν αξιόλογα οικόπεδα που διαθέτει (Βραχειναρι, Βίλα Τυπάλδου) καθώς και να διεκδικηθεί η δωρεά Τυπάλδου στο Ξυλόκαστρο που αφέθηκε να ιδιωτικοποιηθεί από τρίτους,
- Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Παλικής στη πλειοψηφία τους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να επαναλειτουργήσουν στο Δήμο αντίστοιχες υπηρεσίες για την υποστήριξη τους ( Γεωπόνος, Κτηνίατρος), καθώς και να λειτουργήσει το Δημοτικό σφαγείο εκσυγχρονισμένο και συμφώνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Ακόμη να λειτουργήσουν υπηρεσίες Ο.Τ.Ε., Ι.Κ.Α, Ο.Γ.Α, Λιμενικός Σταθμός, για να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία των κατοίκων μας, που υποχρεώνονται για ένα απλό χαρτί κάποιας υπηρεσίας να μεταβαίνουν δυο και τρεις φορές στο Αργοστόλι σπαταλώντας και χρήμα και πολύτιμο ενεργό χρόνο.
- Θα αναφερθώ εδώ στις συχνές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη περιοχή μας, με την παραμικρή κακοκαιρία.
Απ’ ότι μπορώ να γνωρίζω το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αφού η ΔΕΗ της Κεφαλονιάς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, μέσων, και υλικών, με συνέπεια να μη μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες του εκτεταμένου δικτύου της.
Ρώτησα συνάδελφο της Δ.Ε.Η. γιατί αυτές οι συχνές και παρατεταμένες διακοπές και μου απάντησε: «Τι γυρεύεις ρε Μάκη έχουν διαλυθεί τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα, ούτε προσωπικό, ούτε υλικά , ούτε τίποτα». Κατόπιν τούτου θεωρώ σκόπιμο την παρέμβαση του Δήμαρχου στη Κεντρική Διοίκηση της ΔΕΗ, όπου θα εκθέσει το πρόβλημα και θα ζητήσει την επαναλειτουργία του γραφείου ΔΕΗ στο Ληξούρι, με συγκροτημένο τεχνικό συνεργείο για να καλύπτεται πλήρως η συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου της περιοχής μας, καθώς και η άμεση αποκατάσταση των βλαβών. Τις τελευταίες μέρες παρατηρηθήκαν εκτεταμένες διακοπές που ξεπέρασαν και τις 12 ώρες με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των νοικοκυριών μας και την οικονομική επιβάρυνση των επαγγελματιών της περιοχής μας.
- Εξίσου σοβαρό είναι και το πρόβλημα υδροδότησης των κατοίκων μας, αφού το νερό του δικτύου ύδρευσης είναι ακατάλληλο ακόμα και για πότισμα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που το νερό είναι υφάλμυρο, σε βαθμό που να ξηραίνονται τα λουλούδια που ποτίζουμε στους κήπους μας. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι άδικο οι κάτοικοι μας να πληρώνουν το νερό για πόσιμο , όταν δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ούτε για οικιακή χρήση και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα βελτίωσης της ποιότητας του νερού (με νέες γεωτρήσεις) και έως τότε το νερό να χρεώνεται στους κατοίκους μας, με μειωμένη τιμή..
Τελειώνω μέχρι να επανέλθω , με την ελπίδα ότι οι πιο πάνω σκέψεις και προβληματισμοί, θα τύχουν της προσοχής και μελέτης του Δ.Σ. του Δήμου μας και με την επισήμανση ακόμη, ότι εκείνο που προέχει για να πάμε μπροστά, είναι να υπάρχει από όλες τις μεριές πνεύμα συνεργασίας και πολύ δουλειά.
Μάκης Θεοτοκάτος
Πρώην Δήμαρχος