Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου: Η Εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για τις πλημμύρες και την αντιπλημμυρική προστασία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 20:35

Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου: Η Εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για τις πλημμύρες και την αντιπλημμυρική προστασία

Με αφορμή την νέα κακοκαιρία «Μπάλος» η πολιτική εγκατάλειψης των λαϊκών αναγκών και συγκεκριμένα των αντιπλημμυρικών υποδομών, δείχνει το επικίνδυνο πρόσωπό της και στον Δήμο Ληξουρίου.

Η ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής υποδομής και ολοκληρωμένου σχεδίου, αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, ότι απειλεί την ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των συμπολιτών μας.

Η Δημ. Αρχή καμιά δικαιολογία δεν έχει για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε από την νέα κακοκαιρία στην πόλη του Ληξουρίου και στην ευρύτερη περιοχή της Παλικής, όχι μόνο επειδή ήταν αναμενόμενη, αλλά κυρίως γιατί δεν πήρε έγκαιρα και προγραμματισμένα προληπτικά μέτρα στοιχειώδους ανάσχεσης της πλημμύρας σε σημεία τα οποία και κατά το παρελθόν είχαν δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα. Η κρατική και περιφερειακή υποχρηματοδότηση από την μια (μόνο 23 χιλ ευρώ για φέτος, όταν απαιτείται υπερδεκαπλάσιο ποσό !!!), αλλά και η ολιγωρία και η έλλειψη προτεραιότητας από την Δημ. Αρχή από την άλλη, ευθύνονται γιατί κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, αλλά και για τις μεγάλες και μικρότερες ζημιές σε σπίτια, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή. Συγκεκριμένα έχει εγκαταλειφτεί χρόνια τώρα ο καθαρισμός των υδατορεμάτων (Ληξουρίου, Υπαπαντής, Βουτσινίχας, Κεχριώνα, Χαβδάτων, Ξι, και άλλων), σε όλα τα χωριά στην επικράτεια του δήμου μας, αφού δεν αποτελεί ακόμη και η στοιχειώδης συντήρησή τους προτεραιότητα για το Κράτος την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση τα δύο χρόνια λειτουργίας του Δήμου μας, θέτει σε κάθε ευκαιρία το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα της αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων, είτε με ειδική εισήγηση προς στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε με συνεχείς ερωτήσεις. Η Δημ. Αρχή μη δίνοντας προτεραιότητα, δεν έχει συμπεριλάβει ουσιαστικά στο τεχνικό της πρόγραμμα ούτε ένα τέτοιο αντιπλημμυρικό έργο ή σχεδιασμό παρόλα τα αιτήματά μας για σοβαρές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία. Αντ’αυτού αναλώνεται «εθιμοτυπικά» σε σημειακές - υποτυπώδεις παρεμβάσεις καθαρισμού των ρεμάτων με χωματουργικά μηχανήματα, κίνηση παντελώς ανεπαρκής που ουσιαστικά δε λύνει κανένα πρόβλημα ούτε καν στο επίπεδο της διαχείρισης. Τα ίδια τα στοιχεία που συλλέξαμε ως παράταξη είτε με δια ζώσης επισκέψεις, είτε με την βοήθεια των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων μιλούν από μόνα τους.

Συγκεκριμένα:

Στην πόλη του Ληξουρίου (κεντρικό ποτάμι ως τις εκβολές του στη θάλασσα, γεφύρι προς Χαβδάτα (βινάριες Τζουγανάτου), περιοχή ξενοδοχείου Summery - Αστυνομίας, κεντρικός οδικός άξονας προς Ανωγή (οδός Μαραθώνος), Υπαπαντή-Κεχριώνας, Μουσείο, πεζόδρομος Γρηγορίου Λαμπράκη, κεντρική Πλατεία, Κεντρ. λεωφόρος κ.α.) σχηματίζονται έντονες πλημμύρες που μπαίνουν σε σπίτια και επιχειρήσεις. Επιπλέον για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η μεταλλική γέφυρα στην εκβολή του ποταμιού στο Ληξούρι και συνολικότερα η κατάσταση σε όλη την όχθη του (αρνητικές κλίσεις, κ.α.) είναι η αιτία να πλημυρίζουν συχνά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη χρόνια εγκατάλειψη και την ανυπαρξία έστω και των στοιχειωδών έργων υποδομής.

Στα χωριά εκτός από την αγροτική οδοποιία που ήταν και πριν τον «Μπάλο» τσακισμένη, υπάρχουν ειδικά προβλήματα μέσα και έξω από αυτά.

  • στον Αθέρα σε κάθε νεροποντή στο κέντρο του χωριού πλημυρίζουν σπίτια και περιουσίες και απαιτείται οχετός όμβριων όπως είχε σχεδιαστεί και παλαιότερα χωρίς να έχει κατασκευαστεί. Στην περιοχή «Βρυτά» ο δρόμος της γεώτρησης ξεμπαζώνεται με κάθε έντονη νεροποντή, μεταφέροντας το υλικό οδοστρωσίας μέσα στο σπίτι συμπολίτη μας.
  • στα Καμιναράτα, από τα μέσα περίπου του χωριού πρέπει να παροχετευτούν τα όμβρια νερά με τάφρους, οχετούς και εσχάρες απορροής προκειμένου να μην καταλήγουν στην κάτω μεριά του χωριού ως αδάμαστο και επικίνδυνο ποτάμι. Στην θέση «Κουτσάτα» απαιτείται έργο προκειμένου να διευθετηθούν τα όμβρια που σχηματίζουν μεγάλο χείμαρρο. Στην θέση «Χούνη» επίσης στο ρέμα που κατεβάζει όλα τα νερά της περιοχής χρειάζεται μελέτη και έργο απορροής και απομάκρυνσης των ομβρίων από το δρόμο προκειμένου να μην σκεπάζεται από τον χείμαρρο με κίνδυνο να έχουμε θύματα η καταστροφές.
  • στην Αγία Θέκλη απαιτείται διευθέτηση των νερών που κατεβαίνουν από το δρόμο του Γυμνασίου και πνίγουν στην κυριολεξία τα σπίτια κάτω από τον δρόμο. Απαιτείται επίσης διευθέτηση των όμβριων στην διασταύρωση στο Δημοτικό Σχολείο στα Βιλατώρια. Στα Βιλατώρια επίσης στο σπίτι του «Λαδά», να γίνει τελικά το έργο που έχει ήδη μελετηθεί. Τέλος στην βρύση στον Άγιο Νικόλα πρέπει να γίνει επιμήκυνση του υπάρχοντος οχετού
  • στα Δαμουλιανάτα – Ρίφι, απαιτείται να διανοιχτεί το χαντάκι στον κάμπο της Γερασιάς σε όλο το μήκος του, προκειμένου να αποφευχθεί και να κινδυνέψουν ζωές, αλλά και καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Επίσης να επισκευαστεί ο δρόμος Αγία Θέκλη-Αγία Ελένη στη θέση «Ξερά». Το μεγάλο πρόβλημα όμως και για τα δυο χωριά είναι ο κοινός κεντρικός δρόμος στο «Γέρακα» όπου με την πιο απλή νεροποντή γίνεται μεγάλος χείμαρρος απειλώντας σπίτια και περιουσίες, ειδικότερα στη θέση «Βαριά», ενώ καταστρέφει το ίδιο το οδόστρωμα. Οι παρεμβάσεις ιδιωτών με αυτοσχέδια κράσπεδα στην άκρη του δρόμου προκειμένου να αποτρέψουν το χείμαρρο από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, δημιουργεί μεγαλύτερη επικινδυνότητα για αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα. Ο δρόμος στα «Βαριά» είναι σχεδόν κλεισμένος από κατολισθήσεις, δέντρα και θάμνους, ενώ το υπάρχον αποστραγγιστικό χαντάκι είναι σχεδόν μπαζωμένο δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την περιοχή. Ο δρόμος στη θέση «Κουντουριώτικο» επίσης έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, δημιουργώντας επικίνδυνη κατάσταση και για τις δύο οικογένειες που κατοικούν εκεί είτε από πλημμύρα είτε από φωτιά μιας και είναι σχεδόν αδιάβατος. Στο Ρίφι επίσης, ο δρόμος στη θέση «Καμπιά» - «Χειρόλακος» που εξυπηρετεί ποιμνιοστάσια με εκατοντάδες ζώα και αγροτική παραγωγή, είναι σε άθλια κατάσταση και βάζει σε άμεσο κίνδυνο τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που καθημερινά τον χρησιμοποιούν. Επιπλέον έχει αποκαλυφθεί ο κεντρικός αγωγός νερού με κίνδυνο μια νέα νεροποντή να τον καταστρέψει με ότι αυτό συνεπάγεται. Τέλος οι βασικοί δρόμοι Ρίφι – Μονοπωλάτα και Αγία θέκλη – Ρίφι, έχουν σοβαρές κατολισθήσεις από τον σεισμό του 2014 και τον Ιανό ακόμη και επιδεινώνεται η κατάστασή τους μετά από κάθε πλημμύρα.
  • Στα Μονοπωλάτα απαιτούνται μέτρα διευθέτησης των ομβρίων με τοιχεία αντιστήριξης και οδοστρωσία στους δρόμους από τον οικισμό προς τα Δελλαπορτάτα-Αμμουδαρές και προς Δεματορά-Σκινέα.
  • στην Κατωγή πρέπει επειγόντως να καθαριστούν τα ρέματα «Ξι» και «Λαγκάδα» αφού δημιουργούν έντονη πλημμύρα. Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στην διασταύρωση προς Βουνί κάτω από το κοινοτικό γραφείο όπου πλημυρίζει επικίνδυνα και χρειάζεται μεγαλύτερα φρεάτια. Στην διασταύρωση επίσης «Κουνόπετρα-Βάτσα» στην θέση «Κάουρας» δημιουργείται μεγάλη πλημμύρα. Προβλήματα ακόμα δημιουργούν οι κατολισθήσεις στην «Κουνόπετρα» και το γκρεμισμένο μουράγιο στον ομώνυμο δρόμο.
  • στα Χαβριάτα χρειάζεται επέκταση το γεφύρι στον «Αρίγκο», σοβαρά έργα βελτίωσης οδοστρώματος και απορροής ομβρίων στο δρόμο της Λαγκάδας καθώς και στον συνοικισμό του Αγίου Ιωάννη.
  • στα Χαβδάτα, κατ΄αρχάς απαιτείται σοβαρή επισκευή του κεντρικού δρόμου από Ληξούρι-«Κορωνάτο» προς το χωριό, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και διαβρώσεις από τους σεισμούς ακόμη του 2014. Οι φθορές αυτές επιδεινώνονται συνεχώς με τον Ιανό και με τις πλημμύρες κάνοντάς τον επικίνδυνο. Απαιτείται ακόμα καθαρισμός των βασικών ρεμάτων του χωριού στον «Αγριλιά» και στη θέση «Καμπίσια» που έχουν πάνω από 10 χρόνια να καθαριστούν, καθώς και του κεντρικού χειμάρρου στο χωριό ο οποίος καθαρίστηκε φέτος μερικώς. Τέλος, ο αγροτικός δρόμος που συνδέει τα Χαβδάτα με την περιοχή της Λαγκάδας χρειάζεται και αντιπλυμμηρικά έργα και οδοστρωσία με τσιμέντο ή άσφαλτο.
  • στους Σουλλάρους απαιτούνται μικρές παρεμβάσεις καθαρισμού, κυρίως στα χαντάκια του δρόμου προς το ελαιοτριβείο Μαγδαληνού (θέση «Πλατειά» και θέση «Λαγκάδια»). Επίσης, απαιτούνται έργα αντιπλυμμηρικά έργα και οδοστρωσία με τσιμέντο ή άσφαλτο στην αγροτική οδό προς την περιοχή του «Κούνουπα» και στην αγροτική οδό προς την περιοχή «Πέγια» ως τη θάλασσα.
  • στο Λιβάδι από το υπερκείμενο βουνό από την θέση «Κομπί» και «Κρίκελο» κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες νερού που περνούν ουσιαστικά μέσα από το χωριό και τα σπίτια, που δεν έχουν καμιά προστασία. Απαιτείται σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο κατά μήκος και βόρεια του χωριού, με αγωγό που θα παροχετεύει με ασφάλεια τα όμβρια νερά.

Η τσακισμένη επίσης από τους σεισμούς του 2014 στέγη του κοινοτικού γραφείου εγκλωβίζει μέσα στο κτίριο μεγάλες ποσότητες νερού, καταστρέφοντας την ηλεκτρική εγκατάσταση και όλο το κτίριο και βάζοντας σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας που μπορούν να βρεθούν εκεί.

  • Στα Φαβατάτα Απαιτείται σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο και οδοστρωσία με τσιμέντο ή άσφαλτο από τον οικισμό προς την περιοχή «Περάτης» ως το εκκλησάκι του Αγ. Θανάση καθώς και προς την θέση «Μονοβύζια» μέσω των αντίστοιχων αγροτικών οδών.
  • Στο Σκινέα επείγει η άμεση δρομολόγηση αντιλυμμηρικών έργων στο δρόμο από το νταμάρι του Αγάπιου Μαρκαντωνάτου μέχρι την περιοχή «Κλεισούρα – Λυχνιάς».

Σε όλα τα παραπάνω σημεία που χρόνια τώρα μέχρι σήμερα τα ανάλογα έργα παραπέμφθηκαν στις «ελληνικές καλένδες» κάθε φορά που έχουμε έντονη ή και λιγότερο έντονη βροχόπτωση κινδυνεύουν ζωές, ζώα και περιουσίες. Καμιά ολοκληρωμένη παρέμβαση δεν έγινε, πέραν των άκρως απαραίτητων και επειγουσών διαχειριστικών επεμβάσεων που κάθε φορά υπολείπονται υπερπολλαπλάσια από τις ανάγκες μιας ολοκληρωμένης και επιστημονικά σχεδιασμένης αντιπλημμυρικής προστασίας με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.

Αντίθετα, δημοτικές περιφερειακές και κρατικές Αρχές, έχοντας στήσει μεταξύ τους ένα γαϊτανάκι ευθυνών, διαγκωνίζονται ποιος έχει την ευθύνη κάθε φορά για τις καταστροφές, αφού οι μικρές σημειακές παρεμβάσεις τους δεν επαρκούν. Ιδιαίτερα η σημερινή Δημ.Αρχή ουδέποτε διεκδίκησε σθεναρά γενναία κρατική – περιφερειακή χρηματοδότηση, πέραν από τις καθιερωμένες και τυπικές εκκλήσεις που ισχυρίζεται ότι κάνει με όρους δημοσίων σχέσεων και «αλληλοκατανόησης» με τους υπουργούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι οι παραπάνω ευθύνες δεν μπορούν πλέον να συγκαλύπτονται πίσω από τον χαρακτηρισμό των καιρικών φαινομένων ως «ακραία» ή ότι δεν υπάρχουν κονδύλια. Τα τελευταία καιρικά φαινόμενα αποκτούν πλέον «κανονικότητα» και απαιτούν σύγχρονη επιστημονική, μα κυρίως πολιτική αντιμετώπιση με έργα, σχέδια και κονδύλια για μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, που θα αφορούν όλα τα στάδια της πλημμύρας. Μια τέτοια όμως αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων (όπως και των άλλων λαϊκών αναγκών), απαιτεί σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική και όχι ρόλο κρίκου στην υλοποίηση των αντιλαϊκών προτεραιοτήτων της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας και επιχειρήσεων, διαπιστώνοντας τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν στις υποδομές και στα εμπορεύματά τους. Είναι άμεση η ανάγκη γρήγορα να αποζημιωθούν και να βοηθηθούν γενικότερα, για να ορθοποδήσουν. Είναι, επίσης, άμεση ανάγκη, επειδή τα σύγχρονα καιρικά φαινόμενα απαιτούν σύγχρονες αντιπλημμυρικές υποδομές και έργα, να μελετηθεί, να χρηματοδοτηθεί και με προτεραιότητα να κατασκευαστεί, ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικής προστασίας πριν θρηνήσουμε θύματα. Ο δήμος Ληξουρίου πρέπει να εκπονήσει σχέδιο που να περιλαμβάνει όλες τις προαναφερόμενες περιοχές και να δρομολογήσει άμεσα τα πιο επείγοντα έργα σε συνεννόηση με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, και να απαιτήσει από την κυβέρνηση γενναία έκτακτη χρηματοδότηση και να κάνει χρήση όλων όσων προβλέπονται από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ήδη βρίσκεται από τον «Ιανό».

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Ληξουρίου αλλά και ιδιώτες, καθώς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που για άλλη μια φορά με αυτοθυσία στάθηκαν αρωγοί στους συμπολίτες μας.

Απαιτούμε:

  • Να αποζημιωθούν στο 100% και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στις υποδομές στα νοικοκυριά, στις μικρές επιχειρήσεις στο αγροτικό- κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
  • Να αρχίσουν αμέσως όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη του Ληξουρίου και σε όλα τα χωριά στα σημεία που προαναφέρθηκαν και στις περιοχές που απαιτείται για να προστατευτούν και να εξασφαλιστούν κάτοικοι και περιουσίες από νέες καταστροφές.
  • Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από Κυβέρνηση και Περιφέρεια .

Ληξούρι 19/10/2021                             Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250