Θεόφιλος: «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τον Δήμο μας – Οι δημότες έχουν κρίση και θα μας το αναγνωρίσουν - Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά»
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, για την εγκατάσταση του Χαροκόπειου Εργαστηρίου στον χώρο του ρολογιού της Πλατείας Καμπάνας, για τον σχεδιασμό δράσεων του Δήμου για τα ΑμεΑ ,για το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, για το Master Plan του Λιμένος Αργοστολίου και για τους στόχους εν γένει της Δημοτικής Αρχής.
Ο πρώτος σχολιασμός του κ. Μιχαλάτου ήταν εφάμιλλος των ημερών: «Μεγάλη Εβδομάδα και έχει συνδυαστεί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μαγαζιά ανοίγουν, κόσμος έρχεται στο νησί μας από Αθήνα, έχουμε τους πρώτους τουρίστες και καμία σχέση δεν έχει αυτή η περίοδος με την περσινή χρονιά. Εύχομαι να έχουμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο για το νησί μας».
Για την εγκατάσταση του Χαροκόπειου Εργαστηρίου στον χώρο του ρολογιού της Πλατείας Καμπάνας: « Η 19η Απριλίου ήταν μια μέρα πολύ σημαντική για μένα και θεωρώ για όλο το Δήμος μας. Ένα ακίνητο του Δήμου που 14 χρόνια έμενε ανεκμετάλλευτο, δόθηκε στον πολιτισμό και στο Χαροκόπειο, που όποιος το επισκεφθεί θα μείνει έκθαμβος. Συγκινήθηκα, ένιωσα πραγματικά υπερήφανος για τον πολιτισμό μας, χαιρόμουν να ακούω την 85χρονη κα Στάμω Σκλαβουνάκη με αγάπη και δύναμη να μας μιλάει για το Χαροκόπειο, για το πόσο αγαπάει το νησί, τον πολιτισμό του και το ότι είναι διαθέσιμη για να διδάξει παιδιά με αναπηρία πως παρασκευάζεται η κλωστή από το φυτό Αθάνατο, αλλά και να δείξει σε όλους τους επισκέπτες του νησιού μας και σε εμάς τους ίδιους έργα του πολιτισμού μας. Θεωρώ ότι εκεί θα είναι φέτος το σημείο αναφοράς του Αργοστολίου για τους επισκέπτες με τα κρουαζιερόπλοια αλλά και τους άλλους τουρίστες και η πλατεία Καμπάνας θα αναβαθμιστεί. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο σημείο με τους οποίους είχα συνομιλίες είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την κίνηση αυτή, συμφωνούν με την επιλογή του Δήμου και πιστεύω ότι και αυτές οι λίγες φωνές που είχαν εκφράσει αντίρρηση θα αλλάξουν γνώμη και θα δικαιώσουν τον Δήμο γι αυτή την στρατηγική επιλογή. Μετά το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που είχαμε υποσχεθεί ότι θα ξαναλειτουργήσει προς όφελος των ατόμων που το έχουν ανάγκη και το κτήριο στην πλατεία Καμπάνας θα ξαναζωντανέψει και πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Είναι δύο εγχειρήματα που δεν κόστισαν στον Δήμο χρήματα. Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ έγινε με χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων και το Κτήριο της Καμπάνας με συνεργεία του Δήμου και τη βοήθεια του Χαροκόπειου».
Για τον σχεδιασμό δράσεων του Δήμου για τα ΑμεΑ: «Η απασχόληση ΑμεΑ στο Δημοτικό Θέατρο έρχεται μετά το Πάσχα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά, όμως το Χαροκόποειο Εργαστήριο το οποίο συνεργάζεται με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχει μπει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και εκεί θα υπάρχουν δράσεις που θα μπορούν να απασχοληθούν ΑμεΑ , να κατασκευάσουν και να εκθέσουν τα έργα τους. Θέλουμε να βρούμε κάποιο χώρο, να τον εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα για να φτιάξουμε μια Δομή απασχόλησης για ΑμεΑ και μετά την εξέλιξη τους από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Σχολείο των Φαρακλάτων, να υπάρχει κάποιος χώρος να μπορούν να απασχολούνται, να δημιουργούν , να περνούν τον χρόνο τους. Είναι στον προγραμματισμό μας αυτό, αναζητούμε μια αντίστοιχη Δομή αν όχι ίδια με τον «Υπερίωνα» στο Ληξούρι».
Για το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής: «Η Δημοτική Αρχή είχε ένα πρόγραμμα , το πρόγραμμα αυτό υπάρχει και κάποια στιγμή θα κληθούμε όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, να πούμε από αυτό το πρόγραμμα τι μπορέσαμε να κάνουμε. ΄Άρα δεν είναι ότι στην πορεία βλέπουμε πράγματα και κάνουμε, ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα μας με ότι δυνάμεις και χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε να το υλοποιήσουμε. Κομμάτι –κομμάτι προσπαθούμε να εντάξουμε και να βρούμε τα χρήματα για να το υλοποιήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι που κάνουμε και δεν το είχαμε βάλει στο πρόγραμμα μας. Θέλαμε να λειτουργήσει ο χώρος στην πλατεία Καμπάνας. δεν αλλάξαμε το πλάνο μας γιατί δεν θέλαμε να είναι τα ΑμεΑ εκεί και θέλαμε το Χαροκόπειο .Απλά δεν ήταν εφικτό να λειτουργήσει με την προηγούμενη μορφή του και έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να δοθεί στον πολιτισμό που μπορεί να βοηθήσει και να απασχολεί και τα ΑμεΑ.
¨Όλα κινούνται με βάση τον προγραμματισμό που είχαμε κάνει προεκλογικά. Πιστεύω ότι μια Δημοτική Αρχή πρέπει να κρίνεται από το αν αυτό που έφερε στους πολίτες, κάνει προσπάθεια να το υλοποιήσει και κατά πόσο το καταφέρνει αυτό».
Για το Master Plan του Λιμένος Αργοστολίου: « Το Αργοστόλι με τη βοήθεια τη δική μας, όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, του Βουλευτή και της Περιφέρειας, μπαίνει σε άλλη τροχιά. Καταφέραμε με αγώνα, όλοι μαζί, να πετύχουμε το εμπορικό λιμάνι να πάει απέναντι, και να αλλάξει ο σχεδιασμός που υπήρχε. Υπήρχαν πιέσεις από το ΤΑΙΠΕΔ και από ιδιώτες να παραμείνει το εμπορικό λιμάνι στην πόλη.
Θα έχουμε σύντομα το Master Plan που τοποθετεί το εμπορικό λιμάνι απέναντι και θα καθορίσει την πόλη τα επόμενα χρόνια, γιατί άλλο η πόλη να έχει καθαρά τουριστικό χαρακτήρα και άλλο να έχει και εμπορικό λιμάνι».
Οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής: «Θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην πόλη με την Δημιουργία δύο χώρων πολιτισμού, το Μουσείο Σκλάβου, το Χαροκόπειο το οποίο πλέον θα είναι επισκέψιμο στο σημείο που βρίσκεται, με την προσπάθεια να λειτουργήσει σε λίγο ένα τμήμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο ισόγειο του Επιμελητηρίου προσωρινά ,μέχρι να δοθεί λύση στο Θαλασσόμυλο, την προσπάθεια να στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο σε χώρο πιο εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες. Έχουμε επίσης την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» της ανάπλασης του Αργοστολίου με 6 εκατομμύρια ευρώ που θα δημοπρατηθεί γρήγορα. Με 1 εκατ. το παραλιακό μέτωπο από τα άγαλμα Καββαδία έως το Λιμεναρχείο, θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και θα ενοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο και επιπλέον έχουμε υποβάλλει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης του Υπουργείου Υποδομών 15 εκατ. για Αργοστόλι και χωριά για παρεμβάσεις. Με χρηματοδότηση που έχουμε καταφέρει που μπορεί να αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ, η πόλη θεωρώ θα αλλάξει χαρακτήρα και θα προχωρήσουμε την προσπάθεια που έγινε από την π. Δημοτική Αρχή με τις αναπλάσεις και τους πεζόδρομους και θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την πόλη και το Αργοστόλι να πάει πάρα πολύ ψηλά.
Τα Δικαστήρια που εκκρεμούσαν στο ΣΤΕ για την Λάσση εκτός από μία εξαίρεση, όλα κερδήθηκαν από τον Δήμο, οπότε θα προχωρήσουμε στην πράξη εφαρμογής του σχεδίου , θα μπορούν να βγαίνουν άδειες, να επενδυθούν τα οικόπεδα που υπάρχουν, να ανακαινισθούν τα ξενοδοχεία, να αλλάξει χαρακτήρα και να μην είναι ο φτωχός συγγενής η Λάσση. Η Λάσση είναι σημείο αναφοράς του νησιού μας. Η Μαρίνα Αργοστολίου κατά την τελευταία μου επαφή πριν ένα μήνα με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ τον κ. Πολίτη είπαν ότι είναι έτοιμη και σε λίγο καιρό θα πάει για δημοπράτηση. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό έχει πρόβλημα πρόσβασης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δε λειτουργεί, όλα έχουν πρόβλημα. Εμείς έχουμε επενδύσει στο θέμα του πολιτισμού και προσπαθούμε να ξαναγεμίσουμε το Αργοστόλι, γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν επισκέπτες στο Αργοστόλι, να θέλουμε κρουαζιερόπλοια και να μην έχουν να δουν τα πράγματα που έχουμε να τους αναδείξουμε. Προσπαθούμε να αναδείξουμε και τους χώρους που είναι εκτός Αργοστολίου. Πρέπει να λύσουμε το κυκλοφοριακό του Κάστρου, να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες και να λειτουργεί. Πρέπει να αναδείξουμε και να πάμε τουρίστες στο Βυζαντινό Μουσείο στον Άγιο Ανδρέα, πρέπει να ξαναδούμε τους Αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στα όρια του Δήμου μας. Πρέπει να προχωρήσει η Περιφέρεια και να φτιαχτεί οπωσδήποτε ο δρόμος στην Μονή της Άτρου, που όποιος πάει εκεί θα του μείνει αλησμόνητο. Δεν μπορεί να μην προχωρήσει και να μην αναδείξουμε αφού φτιάξουμε το χώρο στον Τάφο των Τζαννάτων. Δεν μπορούμε να μην συντηρήσουμε τη Ρωμαϊκή Έπαυλη στη Σκάλα. Πρέπει να φτιάξουμε όλα τα σημεία τα επισκέψιμα του Δήμου μας, δεν μπορούν να μπουν όταν έχουμε 3.000 επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια και οι ξένοι που υπάρχουν στο νησί μας όλοι στη Μελισσάνη. Πρέπει να βρούμε δράσεις και σημεία για να υπάρχει ενδιαφέρον για τους επισκέπτες και σε άλλα σημεία, δεν μπορεί να τους καλύψει η Δρογκαράτη και η Μελισσάνη»
Για το αν ενστερνίζεται όσους αμφισβητούν ότι στο τέλος της 4ετίας θα έχει κάνει όσα επικαλείται: « Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, που νομίζω ότι θα μας αναγνωριστεί τελικά. Θα έχουμε καταφέρει να εντάξουμε πολλά έργα με πολλά εκατ. στο Δήμο μας χωρίς να έχουμε βρει καμία μελέτη.
Η Τεχνική Υπηρεσία σχεδίασε, υλοποίησε, θα δημοπρατήσει και θα εκτελέσει πάρα πολλά έργα, τα οποία θεωρώ ότι δεν θα είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα τα οποία η πόλη δεν αντέχει να μην λυθούν τώρα, όπως το συγκοινωνιακό. Θεωρώ ότι στο τέλος, γιατί οι δημότες έχουν κρίση, δεν είναι μόνο τι λέει η Αντιπολίτευση, η ο Δήμαρχος, η κάποιο άλλοι, όλοι έχουν τη σοφία να κρίνουν, θα μας αναγνωριστεί ότι θα έχουμε κάνει πολλά πράγματα και θα έχουμε προσπαθήσει να πετύχουμε πάρα πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η δική μας θητεία, δεν έχει υπάρξει άλλη φορά με τόσες δυσκολίες. Ήμασταν Δημοτική Αρχή που ερχόμασταν από μια οικονομική κρίση που η χώρα αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε λιγότερη χρηματοδότηση από ότι παλιά, προκύπτει το σπάσιμο των Δήμων, οπότε έπρεπε να ξαναχτίσεις τον Δήμος από την αρχή , Οικονομική Υπηρεσία, Τεχνική υπηρεσία και τις Δομές του Δήμου. Όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι να γίνει μια ένωση και πόσο δύσκολο είναι ένα διαζύγιο. Όταν καταφέραμε να μπούμε σε μια σειρά, έρχεται η πανδημία, να διαλύσει τα πάντα, τα έσοδα του Δήμου, οι υπηρεσίες να διαλύονται με άδειες Ειδικού Σκοπού, να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη λειτουργία των Σχολείων, την καθαριότητα και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να αποσπώνται και όσα εφαρμόστηκαν τότε. Στην πορεία, μας έρχεται ο «Ιανός» κι ο «Μπάλος» να μας διαλύσουν τις Δομές ,το Δημοτικό και Αγροτικό Δίκτυο, τα περιουσιακά στοιχεία τα ακίνητα του Δήμου και καθώς προχωράμε και προσδοκάμε να τελειώσει η πανδημία για να έχουμε έσοδα στο Δήμο, θα ξαναμπούμε στην κανονικότητα ,έρχεται το θέμα της ακρίβειας. Εμείς προσπαθούμε να μην αυξήσουμε τα Δημοτικά τέλη και έχουμε διπλάσια καύσιμα, η ΔΕΗ πχ στο κολυμβητήριο ήταν 14.000 ευρώ και τώρα 35.000 ευρώ. Στοιχίζει η λειτουργία του Δήμου 2 φορές πάνω. Μία Δημοτική Αρχή, να είχε να διαχειριστεί μονάχα αυτά που ανέφερα προηγουμένως και μηδέν έργο να έκανε, θα λέγαμε μπράβο, γιατί πήγε το καράβι σε ήσυχο λιμάνι σε μια μεγάλη καταιγίδα. Παρ όλα αυτά θέλουμε να μας κρίνουν με αυστηρότητα οι δημότες και όταν θα έλθουν οι εκλογές σε ενάμιση χρόνο , τον Οκτώβρη του 2023,να μας κρίνουν ανάλογα. Αντιπολιτευτικά οι φωνές που υπάρχουν, πιστεύω ότι όλοι είναι κοντά μας και οι Δημοτικές Παρατάξεις και του κ. Παρίση και οι άλλες, νομίζω ότι τελικά στηρίζουν το έργο μας, γιατί οι διαφωνίες μας είναι για την ώρα και την ημέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.»
Το μήνυμα του κ. Μιχαλάτου για το φετινό Πάσχα: «Υγεία, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για όλους μας είναι η υγεία και εύχομαι σε όλους τους δημότες υγεία. Να ευχηθώ να είμαστε ενωμένοι, να υπάρχει ενότητα σε όλους μας , ως νησί, ως δημότες του Δήμου Αργοστολίου, ως κράτος, ως Έθνος, γιατί έρχονται δυσκολίες. Νομίζω ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα, γιατί ένα πρόβλημα μας αφήνει, άλλο έρχεται. Με ενότητα και θεωρώ ότι πρέπει να βρει και την ωριμότητα ο πολιτικός κόσμος, τα Πολιτικά Κόμματα να ξεπεράσουν τα προβλήματα συνεννόησης που μπορεί να έχουν, γιατί έχουμε και τον Τούρκο απέναντι και την εξέλιξη των πραγμάτων με τον πόλεμο στην Ουκρανία , ενεργειακή κρίση και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια «δύσκολη» περιοχή. Να περάσουμε καλά στις γιορτές, χρόνια πολλά ,με υγεία και ενότητα. Στο κομμάτι του Δήμου, την ενότητα την έχει το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, έχει ωριμότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα που πέρα από κάποιες στιγμές που μπορεί να ξεφύγουμε, λειτουργούμε πάντα υπέρ των δημοτών».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-686282712?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}