Στο επίκεντρο η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αργοστολίου - Ο Αντώνης Λουβερδής στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 09:49

Στο επίκεντρο η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αργοστολίου - Ο Αντώνης Λουβερδής στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο κ. Αντώνης Λουβερδής, με αφορμή τον πρόσφατο διορισμό του ως άμισθος σύμβουλος  αρμόδιος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής  στον Δήμο Αργοστολίου.

«Ο Δήμαρχος- Θεόφιλος Μιχαλάτος-  έχοντας διαπιστώσει σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Τσιλιμιδό τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής , ότι πρέπει να αναπτυχθεί το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου περαιτέρω , μου προτάθηκε να συνεισφέρω στην προσπάθεια αυτή και ήταν πρόκληση για μένα». 

Ο κ. Λουβερδής επίσης αναφέρθηκε:

 Στην αποδόμηση δομών κοινωνικής πολιτικής: « Τα κοινωνικά μας σχήματα αποδομούνται με την λογική του ότι , ότι δεν είναι ανταποδοτικό σε έσοδα κλείνει η περιορίζεται.  Κοινωνικές δομές πρωτοποριακές  που δημιούργησαν ένα ισχυρό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας ,ειδικά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στα παιδιά μας με αναπηρία έκλεισαν. Οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, Καλαφάτης , Φόρτες, Τσιλιμιδός,  σχεδίασαν, υλοποίησαν, λειτούργησαν τις κοινωνικές αυτές δομές , που ήταν και πρωτοποριακές δράσεις για την περίοδο που δημιουργήθησαν. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή( Παρίση) , στη λογική ,ότι δεν αποδίδει αποδομείται, τα έκλεισε, τα περιόρισε». 

Στην στρατηγική του σήμερα: « Οι σημερινές ενέργειες μας θα βασιστούν στην κοινωνική συνοχή,  στην κοινωνική ενσωμάτωση, στην προσπάθεια εξάλειψης του φόβου που δημιουργεί κοινωνικούς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, όμως υπάρχει διάθεση και όρεξη». 

Στις άμεσες δράσεις: « Άμεσα έχουμε την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείουπου θα την επιτύχουμε με το ΤΕΒΑ και το ΟΠΕΚΑ ( εξήγησε επαρκώς τι είναι ο κάθε οργανισμός και τι επιτελεί)  τις Βιομηχανίες και την τοπική αγορά , που έχει ευαισθησίες. 

Τα ΚΔΑΠ-Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης  ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που έχουμε στην διάθεση μας τους αύλειους χώρους των σχολείων και οι γονείς προσπαθούν να βρούν τρόπο να απασχολήσουν τα παιδιά τους. ΚΔΑΠ =πολύ παιχνίδι, δημιουργία, μάθηση. 

Τα ΚΔΑΠ των ΑμεΑ , τα οποία θα λειτουργήσουν ολοχρονικά από την ΕΕΤΑ και τους πυλώνες διαχείρισης της κοινωνικής κρίσης , με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας  και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτά επιτυγχάνονται άμεσα από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εργασίας ,με προγράμματα που τρέχουν. 

Την ενίσχυση του προγράμματος «Δια βίου Μάθηση» -των Κέντρων Κοινότητος, που συμμετέχουν Ρομά και άλλες ομάδες, τις οποίες πρέπει να ενισχύσουμε για να επέλθει άμεσα η ενσωμάτωση τους στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας. Τα περιστατικά που είδαμε στην  πλατεία κλπ, , πιστεύω ότι είναι θέμα παιδείας και μαθήσεως. 

Το ΚΑΠΗ, το «Βοήθεια Στο Σπίτι», αυτά τα δύο εξαιρετικά εργαλεία, μπορούν να βοηθήσουν ως ενδιάμεσος κρίκος στην λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας».

Στην σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου-Μητροπόλεως- Περιφέρειας: « Έχουμε σκεφτεί και θα το συζητήσουμε με τον Δήμαρχο την σύναψη  μνημονίου συνεργασίας Δήμου, Μητροπόλεως και Περιφέρειας,  σε θέματα κοινωνικής παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού, που βλέπω σε πολλούς Δήμους ως μοντέλο επιτυχίας. 

Κάτι που θέλει χρόνο και η Κεφαλονιά το στερείται  είναι και η παιδική κατασκήνωση, που πρέπει να μπει στον σχεδιασμό για να υλοποιηθεί στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας και να υλοποιηθεί από την επόμενη Δημοτική Αρχή του Μιχαλάτου».

 Στο αυτοτελές γραφείο ΑμεΑ  και στις δράσεις για ΑμεΑ: «Αυτό το οποίο προβληματίζει είναι πόσα ΑμεΑ έχουμε στο νησί μας και για μένα χρειάζεται ένα αυτοτελές γραφείο ΑμεΑ. Δεν γνωρίζουμε πχ, τον αριθμό των τυφλών και των κωφών στο νησί μας. Πρέπει να βρεθούμε με τα σωματεία των ΑμεΑ, με τις οι δομές που λειτουργούν, με  τα σχολεία ΑμεΑ, να γίνει μία σύσκεψη σε επίπεδο και των τριών Δήμων να ακουστούν προβλήματα και προτάσεις και να έχουμε έναν κοινό σχεδιασμό. Αν δεν συμφωνήσουν οι άλλοι Δήμοι, μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, ο «Υπερίωνας» είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, που μπορεί να αποτελέσει και μπούσουλα για κάποιες ενέργειες. Πρέπει να κάνουμε επισκέψεις στα σχολεία ΑμεΑ  με πρότυπα ΑμεΑ, για να καταλάβουν τα παιδιά ότι μια αναπηρία δεν είναι αποκλεισμός , να γίνουν σχολές γονέων ΑμεΑ για συμβουλευτική κι επιστημονική στήριξη.Μέσα σ  αυτό το πλαίσιο κατά την άποψη μου, πρέπει να υπάρχει μία ώρα Δημάρχου μια φορά τον μήνα , ειδικά για ΑμεΑ, δηλαδή ο Δήμαρχος η ο Σύμβουλος του, εάν αυτός είναι απασχολημένος, να δέχεται τους ΑμεΑ, να καταγράφει τα προβλήματα τους και να προσπαθεί να δώσει λύσεις, η να κάνει έναν σχεδιασμό».

Στα πιο «σύνθετα»  Κέντρα Δομών: «Για την επόμενη Δημαρχιακή Θητεία, μιλάμε για μια «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης», αντίστοιχη με αυτήν που έχει κάνει η κ. Μαροπούλου στο Ληξούρι. Αυτό επιτυγχάνεται η απο Κοινωφελή Ιδρύματα, η από τα ΚΔΑΠ, η από την Εκκλησία της Ελλάδος, που έχει μεγάλη ευαισθησία σ αυτό και συμμετέχει. Η ευαισθητοποίηση στην συνέχεια της τοπικής αγοράς για εκπτώσεις στα ΑμεΑ , αλλά και το να δοθεί απασχόληση στους υψηλής λειτουργικότητας ΑμεΑ  μπορεί κατά τη γνώμη μου να επιτευχθεί με κίνητρα. Κίνητρα πχ, μείωσης  στα ανταποδοτικά τέλη και προσφέροντας κι άλλες απαλλαγές  στον εργοδότη του ΑμεΑ  σε επίπεδο Δήμου. 

Δεν έχουμε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – Στέγες ΠΛΟΑ, που χρηματοδοτούνται άμεσα από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2017-2022 και από το Linter. Παράλληλα αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης επιλύουν το πρόβλημα της μη Ιδρυματοποίησης των παιδιών, μετά την απώλεια των γονιών τους. Όλη η Ευρώπη πηγαίνει σε εξωιδρυματικές μορφές λειτουργίας και αυτά τα αναλαμβάνουν οι Δήμοι. Αυτό βέβαια θέλει σχεδιασμό, υποστήριξη, προγραμματισμό κλπ. Μιλάμε για στέγες που να μπορούν οι άνθρωποι να είναι χρηστικοί, να μπορούν να επιβιώσουν . Κάτι αντίστοιχο κάνει η κ. Μαροπούλου για να αποδίδουμε τα όμορφα πράγματα στα σπουδαία κοινωνικά ζητήματα που επιλύονται στην περίπτωση αυτή  με παρέμβαση ιδιωτική. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολη θα είναι η παρεμβατικότητα του Δήμου ως φορέας Νομικού Προσώπου στην υλοποίηση αυτών των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

 Αυτά όλα για να επιτευχθούν, θα πρέπει να αισθανθούν τα παιδιά ισότιμα, αξιοπρεπή, χρηστικά, με τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες με τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους  και  μέλη αναγνωρίσιμα στην τοπική κοινωνία. Πρέπει να μας εμπιστευτούν τα παιδιά και οι γονείς τους, κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν , είχε πετύχει και το μυστικό είναι η μεγάλη αγκαλιά.

Δυστυχώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία είχε 24 εκατομμύρια προϋπολογισμό δεν μπορούσε να διαθέσει 100 χιλιάδες ευρώ για να στηρίξει αυτές τις δομές, οι οποίες ουδέποτε και σε κανένα μέρος του κόσμου δεν ήταν ανταποδοτικές. Τώρα αν την κοινωνική πολιτική κάποιοι την κάνουν μέσον αντιπαράθεσης για πολιτικά ωφελήματα, νομίζω ότι παίζουν στις πλάτες των παιδιών και των γονέων τους. Εύχομαι σε κανέναν μας να μην δώσει ο Θεός έναν τέτοιο σταυρό.

Έχοντας λοιπόν κατά νου αυτά τα πράγματα, πρέπει να είμαστε πιο αλληλέγγυοι, πιο ανεκτικοί, πιο ανθρώπινοι, πιο συμπονετικοί. Θέτω δε κλείνοντας το εξής- ένας Δήμος χαρακτηρίζεται  Ευρωπαϊκός, πολιτισμένος , ευνομούμενος, όταν έχει κοινωνικό πρόσωπο, όταν ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, μαζί με τα ΑμεΑ, αναδεικνύονται  και όλοι νιώθουν ότι έχουν ίσες ευκαιρίες. Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά, για να μπορέσουμε να είμαστε ανταποκρίσιμοι στις προκλήσεις των καιρών. ». 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250