Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου στον Inkefalonia 89,2:''Η παθογένεια του ''Εύδοξου'' είναι ότι δεν έχει καθόλου πόρους και ερευνητικό πρόγραμμα - Έχει γίνει ένα ''έγκλημα'' εκεί πάνω και συνεχίζει''
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε:
Στο πρόγραμμα «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ» και τους προσεισμικούς ελέγχους: «Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι προσεισμικοί έλεγχοι και περισσότερο οι δευτεροβάθμιοι στην σεισμογενή περιοχή που ζούμε και κυρίως στο νότιο Ιόνιο έχουν σημασία. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την εποχή που ήταν ο κ. Τραυλός πρόεδρος του ΤΕΕ στην Κεφαλονιά , ο οποίος έχοντας την εμπειρία εκδήλωσε την ανάγκη των σωστών ελέγχων. Παράλληλα είπαμε να δημιουργηθούν και δομές και συνεργασίες με σεισμολογικά κέντρα, για να μπορούμε και πορίσματα να έχουμε και παρακολούθηση. Το πρόγραμμα «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ» περιλαμβάνει και την εκπαίδευση σύμφωνα με την αντισεισμική νομοθεσία των μηχανικών που κάνουν τους ελέγχους. Ο κ. Τραυλός μαζί με τον κ. Λέκκα. τον κ. Δρακάτο και τις ομάδες τους μελετούσαν αυτό το πρόγραμμα με στόχο να είναι ουσιαστικό και ολιστικό. Το πρόγραμμα ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο , η αντιπολίτευση δεν το δέχθηκε ως πρόγραμμα αλλά το δέχθηκε ως δράση και αυτό το θεωρώ ως υπεκφυγή. Αυτό το πρόγραμμα είναι ενταγμένο με αυτό τον ακριβή τίτλο και τον προϋπολογισμό στο ΕΣΠΑ που έχει απαίτηση σαφήνειας στην διατύπωση και ενώ είπαμε εμείς πρόγραμμα ,εκείνοι θέλουν να είναι δράση. Το πρόγραμμα «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ» πέραν των προσεισμικών ελέγχων μας δίνει την ευκαιρία να ενταχθεί και το Ερευνητικό Κέντρο του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Ληξούρι και αυτό είχε και την σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου. Για το Ληξούρι είναι πολύ σημαντικό να βάλει την σφραγίδα στο κομμάτι της έρευνας έχοντας την τραυματική εμπειρία του κλεισίματος του εκεί τμήματος του Πανεπιστημίου. Επιπλέον συμπεριλαμβάνει τον «ΕΥΔΟΞΟ»».
Στο Αστεροσκοπείο «Εύδοξος»: «Ο «ΕΥΔΟΞΟΣ» είναι μεγάλη ντροπή για όλους μας και επειδή και εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι , θα μπεί στο πρόγραμμα «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ» για να γίνουν έργα αποκατάστασης του. Ο «ΕΥΔΟΞΟΣ» θα μπορούσε να παίξει ρόλο στα πλαίσια του προγράμματος, που είναι ευρύτερο στην παρατήρηση φυσικών φαινομένων και είναι δουλεμένη αυτή η πρόταση από τους επιστήμονες. Ο «ΕΥΔΟΞΟΣ» αναζητεί μία ευκαιρία και είμαστε και σε επικοινωνία με την γραμματεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Η παθογένεια του «ΕΥΔΟΞΟΥ» είναι ότι δεν έχει καθόλου πόρους, ούτε από ερευνητικό πρόγραμμα και επειδή δεν είχε ισολογισμό –απολογισμό, δεν πήρε ποτέ επί 10 χρόνια από τους πόρους που του οφείλει η Περιφέρεια. Ξεκίνησα μια διαδικασία από πέρυσι για να τακτοποιηθεί λειτουργικά όσον αφορά την φορολογική του ενημερότητα και συμπολίτης μας προσφέρθηκε εθελοντικά να καλύψει το φοροτεχνικό κενό των 10 χρόνων. Επί 10 χρόνια υπήρχε αδιαφορία για τον «ΕΥΔΟΞΟ» και τώρα ο εθελοντικά προσφερόμενος συμπολίτης μας ολοκλήρωσε την πρόταση του και στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο αφού πρώτα έρθει στο Διοικητικό Συμβούλιο του «ΕΥΔΟΞΟΥ» θα το παρουσιάσει. Έχει γίνει ένα έγκλημα εκεί πάνω και συνεχίζει. Ο «ΕΥΔΟΞΟΣ» έχει μορφή ιδρύματος με εποπτεύοντα Υπουργεία το Εσωτερικών και Παιδείας με πρόεδρο εμένα και τον εκάστοτε Περιφερειάρχη. Η ένταξη του «ΕΥΔΟΞΟΥ» στον «ΕΥΡΥΛΟΧΟ», είναι για να ωφεληθεί ο «ΕΥΔΟΞΟΣ», για να ξεκινήσει και να μην πάει χαμένος εντελώς. Δεν φρόντισε κανείς τα προηγούμενα χρόνια να έχει μια καλή τύχη και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα. Όσο για το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας του, είναι πάρα πολύ δυσκίνητο. Μπορεί να αλλάξει, είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και μίλησα και με την κ. Κεραμέως που βρίσκεται για την συνάντηση των Πρυτάνεων στην Κέρκυρα. Θα πρέπει να συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία για να γίνουν τροποποιήσεις και να του δώσουμε την μορφή εξυγίανσης και λειτουργικότητας και δεν το αφήνουμε από στόχο μας. Το πρόγραμμα «ΕΥΡΟΛΟΧΟΣ» θέλει χρόνο για να κοστολογηθεί και να ωριμάσει ως έργο ,για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ».
Στο Κοργιαλένειο Γυμνάσιο και στις προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους: «Ενημερώθηκα για την καθυστέρηση που έχει προκύψει από την ΚΤΥΠ .Η εμπλοκή αφορά την ΚΤΥΠ και τον Δήμο Αργοστολίου και πρέπει να ενημερωθώ για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά του ΕΣΠΑ, γιατί είναι ένα έργο ενταγμένο και πρέπει να υλοποιηθεί. Περιμένουμε και τις προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους για την οδοποιία να ελεγχθούν από το ελεγκτικό Συνέδριο , για να προσφέρουμε αυτούς τους πόρους για τον «Ιανό» στην Κεφαλονιά και να τους κάνουμε πράξεις για τους συμπολίτες μας».
Στον απόηχο των τουριστικών εκθέσεων για την Κεφαλονιά: « Από την συμμετοχή μου στις τελευταίες εκθέσεις Βερολίνου και Παρισιού έχω ολοκληρωμένη εικόνα του πως μας βλέπουν. Στο Βερολίνο ως Περιφέρεια κάναμε και τις δικές μας επαφές και διευκολύναμε και τους επιχειρηματίες. Στο Παρίσι 16-19 Μαρτίου ήταν έκθεση κοινού, ήμουν μόνο στις 16 Μαρτίου εκεί λόγω υποχρεώσεων ,αλλά έκανα κάποιες επαφές με ραντεβού μέσω του ΕΟΤ Γαλλίας και είδα την διάθεση για την Κεφαλονιά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειχναν οι επισκέπτες. Η Κεφαλονιά έχει ανέβει πολύ τουριστικά, έλκει την προσοχή και εμείς μπορεί να μην είμαστε ειδικοί του τουρισμού, αλλά πάντα φροντίζουμε να την προβάλλουμε όπως και την Ιθάκη. Πάντα μιλώ για το Γεωπάρκο που δεν το βλέπω να έχει μπει πολύ στην τουριστική μας ταυτότητα. Η Κεφαλονιά έχει ένα μέλλον σίγουρο. Εμείς τώρα εκπονούμε την Στρατηγική Μελέτη Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης κατ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε οι πρώτη που την υλοποιούμε στην Ελλάδα».
Στα όσα κοινοποιούνται για την απουσία της Περιφέρειας στις εκθέσεις: «Εκφράσθηκαν παράπονα απο τη Κεφαλονιά για την Ουτρέχτη στην οποία δεν πήγε η Περιφέρεια γιατί ήταν στην αρχή του χρόνου και είχαμε μία εμπλοκή με την εγκύκλιο του ΕΟΤ από το παρελθόν. Όμως στις εκθέσεις που πάμε με τις δυνατότητες που έχουμε, δεν βλέπω να έρχονται οι επιχειρηματίες να μας αξιοποιούν. Επίσης δεν μπορούμε να πάμε παντού, γιατί δεν έχουμε τους πόρους και το προσωπικό. Στην έκθεση του Βερολίνου δεν είδα να έρχονται και πολλοί επιχειρηματίες και σ αυτή την έκθεση ήμουν μόνο εγώ και ο κ. Χατζημάρκος του Νοτίου Αιγαίου. Στο δε Παρίσι, ήμασταν μόνο εμείς και η Κρήτη. Εμείς πάμε εκεί που έχουμε στόχευση και στόχευση μας είναι να ζωντανέψουμε την Γαλλική αγορά, που είναι καλή για την Κεφαλονιά. Στην Γαλλία είχε εκπροσωπηθεί ο Δήμος Αργοστολίου με την Γαλλίδα Πρόξενο κα Σιναγκρά, εμείς πήγαμε για 4 μέρες και έκανα κάποιες επαφές».
Στους στόχους προβολής της Περιφερειακής Αρχής: «Στοχεύουμε στην Γερμανία που μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική μας περίοδο και θα πάμε και στην Φρανκφούρτη για πρώτη φορά και Θα πάμε και στην Λευκωσία. Είμαστε σε επαφή με τον ΟΛΚΕ και προχωρεί από μόνος του το θέμα του home porting στην Κέρκυρα για τα κρουαζιερόπλοια. Πρέπει να φτιάξουμε τον οργανισμό διαχείρισης και προβολής των προορισμών μας , το προχωρούμε γιατί θέλει μια νομική βάση, έχει βγεί σχετικός νόμος και θα τον αξιοποιήσουμε. Θέλω τελειώνοντας την θητεία μου και ελπίζω ότι θα έχω και την επόμενη, με τις βάσεις που θέσαμε σήμερα και με όλα τα κακά που μας συνέβησαν αυτή την 4τραετία, όλα αυτά που ξεκινήσαμε να γίνουν κεκτημένα πια για τα Επτάνησα. Θέλω να θέσουμε τις βάσεις και αυτής της συνεργασίας , με ανταλλαγή απόψεων, γενική στρατηγική και ειδική για κάθε προορισμό και μια ταυτότητα γενικά για το τι σημαίνει βιωσιμότητα για εμάς , για την διαχείριση απορριμμάτων, ποσοστά ανακύκλωσης κλπ, που και αυτά ζητούν οι πράκτορες. Να προβάλλουμε το πολιτιστικό μας κεφαλαίο, και τα μνημεία μας. Αυτές τις βάσεις θα τις θέσουμε, γιατί αυτό είναι το μέλλον του τόπου μας. Αν κάποιο νησί θέλει να κάνει παράλληλα κάτι δικό του, όχι ως φορέας τέτοιος , γιατί πρέπει να έχει κάθε Δήμος σύμφωνα με τον νόμο πάνω από 100.000 κατοίκους, γι αυτό θέλω να προστατέψω όλα τα νησιά, μας. Αν θέλει να κάνει ένα γεύμα , ένα event στο Παρίσι, βεβαίως μπορεί να το κάνει. Για να έχουμε παρουσία πρέπει να δημιουργούμε γεγονότα στο εξωτερικό και όταν δεν υπάρχουν εκθέσεις και μία τέτοια πρόταση ετοιμάζω για το Λονδίνο».
Η κα Κράτσα τέλος, αφού εκθείασε την παρουσία της Περιφέρειας στην έκθεση του Ντουμπάι και την τότε επιτυχημένη συνεργασία της με τους επιχειρηματίες Κέρκυρας και Ζακύνθου και την αεροπορική σύνδεση της Κέρκυρας με το Ντουμπάι ως απόρροια της παρουσίας της Περιφέρειας εκεί, ευχήθηκε Καλό Πάσχα σε όλους.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-23-3-2023?si=7609a94b632d48e8b4a9e9ef13e2406a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}