Γαλιατσάτος : Προφανής η ανάγκη προοδευτικής συνεργασίας στα Ιόνια (COSMOS 96,5)
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με την δημοσιογράφο Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο επικεφαλής της Α.Ν.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:
Στην επικρατούσα κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Κέρκυρα: « Πάντα υπάρχει ο φόβος της αναζωπύρωσης παρά τις στιγμές που υπήρξε ύφεση λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Οι δυνάμεις στην Κέρκυρα είναι σε ετοιμότητα. Η Περιφέρεια έχει κάποιες δυνατότητες μέσω της Πολιτικής Προστασίας να βοηθήσει ,δεν έχω αντιληφθεί κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση , όμως δεν είναι πρέπον αυτή τη στιγμή να ασκήσω κριτική».
Στο σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» : «Από το 2020 που επιβλήθηκε το νέο μοντέλο στην διαδικασία της πυρόσβεσης μέσω του σχεδίου που ονομάζεται «ΙΟΛΑΟΣ», εμείς είχαμε κρατήσει επιφυλάξεις. Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα και στην Κέρκυρα, να εκκενώνονται οικισμοί ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε λόγος να εκκενωθούν ξενοδοχεία και σπίτια, είναι μέγα πρόβλημα. Φαίνεται ότι με τη λογική να μην έχουμε κανένα ανθρώπινο θύμα, που το επιδιώκουμε όλοι αυτό, η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τις Αστυνομικές δυνάμεις, αντί να ενισχύσει την Πυροσβεστική. Αυτό το μοντέλο κατά την άποψη μας πρέπει να αλλάξει. Οι ίδιοι οι εθελοντές έδωσαν το παράδειγμα αυτές τις μέρες και έδειξαν ότι η ενεργοποίηση του λαϊκού στοιχείου είναι αυτό που μπορεί να δώσει λύσεις. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι στα χωριά ενεργοί, οι οποίοι και γνωρίζουν και μπορούν να βοηθήσουν. Αυτή η τακτική που ακολουθείται από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας κεντρικά, στερεί την υπηρεσία από έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο για να σωθούν περιουσίες και περιοχές και πρέπει να αλλάξει».
Ο κ Γαλιατσάτος αφού έκανε ευκρινή αναφορά στο Τεμπλόνι Κέρκυρας και στην ρίψη σκουπιδιών στην περιοχή, επέρριψε τις ευθύνες στην Περιφερειάρχη κ Ρόδη Κράτσα για την επικρατούσα κατάσταση και τόνισε ότι εάν η Α.Ν.Α.Σ.Α βρεθεί ξανά στην θέση της Περιφέρειας θα διαπραγματευτεί εξ αρχής το θέμα του ΦΟΔΣΑ και ότι πρέπει το έργο αυτό να αποδοθεί στους Δήμους να το διαχειρίζονται με βάση τις δικές τους δυνατότητες.
Στα έργα που υπολείπεται η Κεφαλονιά και στον δρόμο Κρανιά-Αεροδρόμιο: « Ο δρόμος κρανιά –Αεροδρόμιο είναι ένα έργο κομβικό για τον τόπο και δυστυχώς τα 4 χρόνια της Περιφερειακής Αρχής Κράτσα , δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά. Είναι κρίμα να έχουμε αποθηκευμένα τα εκατομμύρια από την εποχή της δικής μου θητείας το 2019 και να μην έχουμε 4 χρόνια καμία ουσιαστική προώθηση του έργου. Εμείς αυτό το έργο το έχουμε σε απόλυτη προτεραιότητα , όπως και τον δρόμο Καραβόμυλος-Αγία Ευφημία το οποίο το αφήσαμε με χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων ευρώ και δεν έγινε κανένα βήμα και γι αυτό. Το έργο Καραβόμυλος-Αγία Ευφημία, επειδή ήταν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι πληροφορίες μας είναι ότι έχει απομοιωθεί και ο προϋπολογισμός του. Η προσοχή μας είναι στραμμένη και στον δρόμο Αργοστολίου –Πόρου γιατί ακούμε μεγαλοστομίες, αλλά πρέπει να δούμε σε ποια πραγματική φάση βρίσκεται. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να δούμε στα νησιά που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Θα επαναφέρουμε το θέμα του ανοιχτού θεάτρου Λαυράγκα στα Ραζάτα που 2,7 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση από το INTEREG Ελλάδα-Ιταλία έχασε η Περιφερειακή Αρχή . Έχουν συμβεί εγκλήματα τα οποία δεν είναι γνωστά, όμως θα γίνουν γνωστά σιγά σιγά και με τις δικές μας παρεμβάσεις».
Στην επόμενη μέρα για τα Ιόνια Νησιά: «Η επόμενη μέρα για τα νησιά μας πρέπει να είναι σε μια κατεύθυνση που να δώσει την ευχέρεια να γίνουν κάποια πράγματα . Το οδικό δίκτυο στην Ιθάκη από Φρίκες έως Κιόνι , 4 χρόνια δεν έχει επισκευαστεί . Στο οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες , πρέπει να βλέπουμε μπροστά και σ αυτά που δίνουν νέες δυνατότητες και στην τουριστική οικονομία αλλά κυρίως και της απασχόλησης σε άλλα επίπεδα. Στην προεκλογική περίοδο που μπαίνει θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα εκφράσουμε αυτά».
Στην υποψηφιότητα της κ Κράτσα για την Περιφέρεια που επικρεμόταν το τελευταίο διάστημα: « Η ΝΔ γνωρίζει ότι η αποδοχή της κ Κράτσα στα Ιόνια Νησιά είναι στο χαμηλότερο σημείο και με τον φόβος της εφευρέθηκε η αιτιολογία του αξιώματος στην Ευρώπη ως αντίδωρο γι αυτή την απομάκρυνση , όμως προφανώς δεν βρέθηκε αντικαταστάτης και είχαμε την επιστροφή της Κράτσα, η οποία προσπάθησε να εμφανίσει αυτή την επιστροφή, ως σθεναρή αντίσταση της για να υπερασπιστεί τα Ιόνια Νησιά. Η αλήθεια είναι ότι αυτή κατάσταση έδειξε σε περισσότερους ανθρώπους την αδυναμία που έχει σ αυτή την 4ατεία η κ. Κράτσα να αποδώσει θετικά για τον τόπο και το ξέρουν οι πάντες και όσο και αν προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι , η κατάσταση για τον τόπο δυστυχώς δεν διορθώνεται εύκολα. Χρειάζεται χρόνος και πολύ προσήλωση και εργασία για να διορθώσουμε αδυναμίες αυτής της περιόδου , να ξανακερδίσουμε χρηματοδοτήσεις που χάσαμε και να δώσουμε την προοπτική που πρέπει να έχουμε στα νησιά».
Ο κ Γαλιατσάτος στην ερώτηση για μια πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, δήλωσε ότι είναι διαφορετικές οι εκτιμήσεις των ψηφοφόρων για την Περιφέρεια σε σχέση με τις βουλευτικές και ότι μπορεί να έχουν θέση τα κόμματα, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Οι πολίτες αξιολογούν για τον τόπο τους, την δράση του καθενός ,την παρουσία των παρατάξεων και τα ψηφοδέλτια και τι εγγυώνται με την εκλογή τους. Η ανάγκη μιας προοδευτικής συνεργασίας στα Ιόνια Νησιά είναι προφανής όπως είπε και παρά τις δυσκολίες θα εκφρασθεί στην κάλπη.
Τέλος για την μείωση των εδρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων δήλωσε: «Δεν έγινε η μείωση λόγω του πληθυσμού, αλλά λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο οποίος περιόρισε τον αριθμό των συμβούλων από τους 41 στους 35 για τα Ιόνια Νησιά και υπήρχε και ο αντίστοιχος περιορισμός ανά Περιφερειακή Ενότητα. Η Κεφαλονιά έβγαζε 7 έδρες, θα βγάζει 6 τώρα η Ζάκυνθος από 8-7, η Κέρκυρα από 20-17 και η Λευκάδα από 5-4. Είναι αναλογική η μείωση».
Κλείνοντας ο κ Γαλιατσάτος ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες , θα γίνει επίσημη ενημέρωση των βασικών αρχών της Α.Ν.Α.Σ.Α και παρουσίαση υποψηφίων.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.