Προτεινόμενο θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Αργοστολίου για την Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 08:14

Προτεινόμενο θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Αργοστολίου για την Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Προτεινόμενο θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αργοστολίου για την Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27-6-2024 που αφορά την λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής: 

«Λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου» .

 Κύριε πρόεδρε,

Το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου είναι το αρχαιότερο νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Αργοστολίου και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1912.  Συστήθηκε ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με το υπ΄ αριθμό 8/1995 ΠΔ [ ΦΕΚ 5/Τα/1986 ] με σκοπό, σύμφωνα με το άρθρο 1 του παραπάνω Π.Δ.,  την περίθαλψη υπερηλίκων, απόρων, ανίκανων για εργασία, κατά προτίμηση  Δημοτών  του Δήμου Αργοστολίου.  Επιπλέον, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του εγκρίθηκε με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων [ ΦΕΚ 1161/Τβ/2018 ].

Το ίδρυμα, λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησής του [ διαχρονικά δεν λαμβάνει το ίδρυμα ούτε ένα ευρώ κρατική χρηματοδότηση, αλλά ούτε και από τον δήμο λαμβάνει καμία χρηματοδότηση ], εμφανίζει πλέον οξύτατο πρόβλημα έλλειψης μόνιμου προσωπικού που, όχι μόνο είναι η αιτία να στερούνται την δυνατότητα φιλοξενίας δεκάδες ηλικιωμένοι  που την έχουν αιτηθεί, αλλά υπονομεύει ευθέως και άμεσα και τη  σημερινή ακόμη συνέχιση της λειτουργίας του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τους 51 μόνιμους εργαζόμενους των διαφόρων ειδικοτήτων που προβλέπεται να υπηρετούν στο συγκεκριμένο ίδρυμα, σύμφωνα με την Π1γ/οικ.81551 Απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης [ ΦΕΚ 1136 – Τεύχος Δεύτερο – 6/7/2007 ] που καθορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) Κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σήμερα υπηρετούν μόλις 12 μόνιμοι εργαζόμενοι για να εξυπηρετούν με αυτοθυσία 82 τροφίμους.

Σημειώνεται ότι η εξαγγελθείσα στις 1 Οκτωβρίου του 2022 πρόσληψη 17 μόνιμων εργαζομένων των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα, και οι εργαζόμενοι αυτοί ακόμη δεν έχουν προσληφθεί και δεν υπηρετούν στο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου.      

Επισημάνεται επίσης ότι, ενώ μετά την μεταφορά του συγκεκριμένου ιδρύματος τον Σεπτέμβριο του 2020 σε νέο σύγχρονο κτίριο μέσα στην πόλη του Αργοστολίου, αυτό  μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 135 ηλικιωμένους και ενώ παράλληλα στην λίστα του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας εισέρχονται οι τρόφιμοι στο ίδρυμα, υπάρχουν υπερδιπλάσιες αιτήσεις, αυτές δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, λόγω της έλλειψης  του προαναφερόμενου μόνιμου προσωπικού.

Η παραπάνω έλλειψη του μόνιμου προσωπικού εκτός των άλλων, αποτελεί και την αιτία για να μην χορηγείται άδεια λειτουργίας στο συγκεκριμένο ίδρυμα αφού, από το συγκεκριμένο νόμο, ο αριθμός των 51 μόνιμων εργαζόμενων διαφόρων ειδικοτήτων που προβλέπεται να υπηρετούν στο συγκεκριμένο ίδρυμα, αποτελεί προαπαιτούμενο για να λειτουργεί.  Δημιουργείται έτσι και άμεσος κίνδυνος για να ανασταλεί ακόμη και η λειτουργία του και να βρεθούν στο δρόμο οι 82 τρόφιμοι που σήμερα διαβιούν σε αυτό.

Από τα παραπάνω αποκαλύπτονται οι μεγάλες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων,  ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ αφού, οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συγκεκριμένα οι οκτάμηνες συμβάσεις [10 εργαζόμενoι έχουν προβλεφθεί για εφέτος ] που δρομολογούν, δεν μπορούν να λύσουν το εκρηκτικό πρόβλημα που υπάρχει, αφού εκτός των ελάχιστων αμοιβών, την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας των εργαζομένων, αφήνουν το ίδρυμα για 4 συνεχόμενους μήνες χωρίς ακόμα και  αυτό το προσωπικό. Τα παραπάνω είναι προφανές ότι επηρεάζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του ιδρύματος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους τροφίμους, παρά την φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού.

Οι ευθύνες των παραπάνω κυβερνήσεων γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, αφού σύμφωνα με έγγραφα του ιδρύματος  προκύπτει ότι, τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια, δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, ενώ κωφεύουν στο αίτημα για χρηματοδότηση του ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο το ίδρυμα δεν έχει λάβει διαχρονικά ούτε ένα ευρώ! Αντίθετα μάλιστα, τα αποθεματικά του ως φορέα της κεντρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχουν μεταφερθεί υποχρεωτικά σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ.

Τα τροφεία που λαμβάνει ως έσοδο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το ίδρυμα παραμένουν επί χρόνια σταθερά, και ανέρχονται σε περίπου 34 ευρώ/ημερησίως ανά τρόφιμο, μη καλύπτοντα τις ανάγκες του ιδρύματος, όταν τα λειτουργικά του έξοδα , λόγω της ακρίβειας που υπάρχει, έχουν τα τελευταία περίπου 2 χρόνια εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη [ αύξηση τα τελευταία 2 έτη σε ποσοστό άνω του 100% στις τιμές των τροφίμων, εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, του νερού κ.ο.κ. ] .

Με βάση τα παραπάνω και με ορατό τον κίνδυνο το ίδρυμα να αναγκαστεί να αναστείλει την λειτουργία του, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται σε αυτό, ερωτάσθε τι μέτρα θα λάβετε άμεσα ώστε:

  • Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη , ασφαλή και σε όλη του την έκταση λειτουργία του « Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου».
  • Να χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας του στις νέες εγκαταστάσεις στις οποίες έχει μεταφερθεί.
  • Να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό .
  • Να διασφαλισθεί ότι δεν θα παραδοθούν σε ιδιώτες – εργολάβους υπηρεσίες του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου [ λ.χ. σίτιση, πρόσληψη προσωπικού κ.α. ].

Αργοστόλι, 20-6-2024.

Για την Λαική Συσπείρωση Αργοστολίου.

Ο ερωτών δημοτικός σύμβουλος.

Γιάννης Κουρούκλης.




00 inkefalonia general ad 300X250