Θεόφιλος: ‘’Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να πάρουμε από την ΕΤΑΔ τον Πλατύ Γιαλό, ώστε να συνεχίσει να είναι μία προσιτή σε όλους παραλία’’ (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 22:30

Θεόφιλος: ‘’Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να πάρουμε από την ΕΤΑΔ τον Πλατύ Γιαλό, ώστε να συνεχίσει να είναι μία προσιτή σε όλους παραλία’’ (Inkefalonia 89,2)

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου για το ζήτημα που προέκυψε με την ΕΤΑΔ και τον Πλατύ Γιαλό 

Στον Inkefalonia 89,2, στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, για την υπογραφή της σύμβασης του Δήμου Αργοστολίου με την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του Πλατύ Γιαλού στον Δήμο Αργοστολίου και τις σχετικές ενέργειες που προηγήθηκαν από την πλευρά του  Δήμου.

 Ο κ. Μιχαλάτος ανέφερε σχετικά: «Δεν νομίζω ότι δεν  πρέπει να πανηγυρίζουμε και να νιώθουμε χαρά όταν καταφέρνουμε να λειτουργήσουμε τον Πλατύ Γιαλό κάπου 10 Αυγούστου. Δεν είναι κάτι που είναι καλό για την πόλη μας , δεν είναι καλό για την ποιο ωραία παραλία του νησιού να παραμένει χωρίς υπηρεσίες. Υπήρχε ναυαγοσώστης (από την ΕΤΑΔ), τουαλέτες, δεν ήταν καλό  όμως να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε μέχρι τώρα».   

 Στην συνέχεια έκανε πλήρη αναφορά στα όσα αφορούν στην παραλία Πλατύς Γιαλός : « Ο Δήμος είχε για 30 χρόνια  την παραλία αυτή από τον ΕΟΤ. Κάποια στιγμή η παραλία πέρασε στην Κτηματική Υπηρεσία , με την οποία υπήρχε ποιο άμεση ανταπόκριση  και απευθυνόμενοι στην Κτηματική Υπηρεσία Κεφαλονιάς θα μπορούσαμε να κάνουμε ποιο γρήγορα την δουλειά μας.

Με μία αλλαγή της νομοθεσίας  που είχαμε το 2023, πέρασε στην ΕΤΑΔ. Υπάρχει ένα «οικόπεδο» στην παραλία που την ευθύνη και την διαχείριση την έχει η ΕΤΑΔ , στην οποία απευθυνθήκαμε και πέρυσι και μας έδωσε την παραλία για έναν χρόνο με 30 χιλιάδες ευρώ και την λειτουργήσαμε και πάλι Αύγουστο.

Από πέρυσι είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΤΑΔ, άλλαξε διοίκηση , προέκυψαν κάποια θέματα , μας ζήτησαν να νομιμοποιηθούν τα μπετά  που βρίσκονται στον χώρο από το 1980, τοπογραφικά και γενικά έναν πλήρη φάκελο για τον εκεί χώρο( στην ΕΤΑΔ ανήκει ο διαμορφωμένος χώρος με το μπαρ, τα ντουζ, τις τουαλέτες και τμήμα της αμμώδους παραλίας).

Υπήρχε  δε συνεχής επικοινωνία του Νομικού μας  Συμβούλου με την ΕΤΑΔ από τον Απρίλιο.

Φαντάζομαι ότι η ΕΤΑΔ στα ακίνητα που διαθέτει στην χώρα η παραλία του Πλατύ Γιαλού , είναι ένα ασήμαντο περιουσιακό στοιχείο , όμως για μας, είναι ένα κομμάτι της πόλης μας.

Δεν ξέρω τι όγκο δουλειάς έχει να αντιμετωπίσει η ΕΤΑΔ, όμως για εμάς το κυρίαρχο ήταν αυτό.  Επιλογή μας είναι αυτή η παραλία να παραμείνει στα χέρια του Δήμου, να λειτουργεί στα πλαίσια του Δήμου, να είναι η παραλία που πηγαίνουν οι κάτοικοι του Αργοστολίου, όχι μόνον οι τουρίστες, να έχει φθηνές τιμές στις ξαπλώστρες , το μπαρ να έχει χαμηλές τιμές. Είναι σημαντικό να έχει τον χαρακτήρα που έχει μέχρι τώρα  αυτή η παραλία.

Η πιο εύκολη λύση για μας ήτανε να πούμε ότι δεν μας ενδιαφέρει, βγάλτην σε δημοπρασία ΕΤΑΔ, θα πάρετε και πολλά χρήματα γιατί γι αυτήν  την  παραλία θα πάει πολύ ψηλά το τίμημα , η ΕΤΑΔ θα μπορούσε να πάρει και 150 χιλιάδες ευρώ, ενώ τώρα ο Δήμος την πήρε με 36 χιλιάδες τον χρόνο. Δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για να παραχωρηθεί για πάντα στον Δήμο και η ΕΤΑΔ τα περιουσιακά της στοιχεία τα αξιοποιεί για την αποπληρωμή των δανείων από την «χρεοκοπία» που είχε προκύψει. Μας την παραχώρησε για 3 χρόνια και του χρόνου θα ανοίξει πολύ νωρίς η παραλία».

Ο κ. Μιχαλάτος εν είδη απαντήσεως στον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ισχυρή Κεφαλονιά» Γιάννη Λυκούδη για τα όσα κοινοποίησε σχετικά με την καθυστέρηση παραχώρησης της παραλίας Πλατύς Γιαλός επιρρίπτοντας ευθύνες στην Δημοτική Αρχή, σημείωσε: «Είναι άλλο πράγμα το να είσαι αντιπολίτευση και να προσπαθείς να βρεις πράγματα για να θίξεις την Δημοτική Αρχή και να κινδυνολογείς και να ‘’πατάς’’ σε τέτοια θέματα και άλλο είναι κάποιος να έχει την ευθύνη του Δήμου, να διοικεί και να προσπαθεί να λύσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα, την γραφειοκρατία και όλες τις συνθήκες που υπάρχουν.  Είναι άλλος ο ρόλος του καθενός μας. Δεν θέλω να σχολιάσω την αντιπολίτευση. Το να κατανοεί τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής θέλει πολιτικό πολιτισμό.

Ο κ. Λυκούδης κάτι πρέπει να πει, μια Δημοτική Παράταξη που δεν έχει προτάσεις , έχει ένα κακό προηγούμενο που επί 9 χρόνια έκανε κακό και όχι καλό, τι άλλο μπορεί να κάνει, από το να κάνει κριτική και να μας κατηγορεί για ανίκανους. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, το έχω ξαναπεί, να προσπαθούμε το υπόλοιπο της θητείας μας για το καλύτερο και όλοι κρινόμαστε. Δεν με ανησυχεί και το θεωρώ και υγιές να υπάρχει κριτική και να σχολιάζει.

 Θα με ανησυχούσε αν έβγαινε ο κ. Λυκούδης και έλεγε μπράβο στον δήμαρχο πολύ ωραία που τα κάνει, είναι όλα καλά και δεν θα ήτανε καλό και για μας, γιατί θεωρώ ότι θα προσπαθούσαμε λιγότερο.

Η πίεση που μπορεί να δεχόμαστε και η κριτική, μας κάνει να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο, αλλά δεν το σχολιάζω.

Εγώ ήθελα να ζητήσω κατανόηση και συγνώμη από τον κόσμο γι αυτή την ταλαιπωρία με την παραλία στον Πλατύ Γιαλό και να του τονίσω ότι ήταν επιλογή μας να κρατήσουμε όσο θα είμαστε Δημοτική Αρχή αυτή την παραλία με τον χαρακτήρα που έχει και σήμερα. Θεωρώ ότι το έχουμε περάσει αυτό το μήνυμα στην ηγεσία της ΕΤΑΔ και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα στο να μην είναι στο Δήμο η παραλία και ελπίζω με το σύστημα πλέον ανά 3ετία, να έχουμε λιγότερα προβλήματα. Έχει γίνει πλήρης φάκελος και η ΕΤΑΔ δεν έχει δικαιολογία πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα με την γραφειοκρατία. Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει φέτος είναι για 3 χιλιάδες τον μήνα, άρα αφού εμείς κάνουμε την είσοδο μας τον Αύγουστο, πληρώνουμε απ τον Αύγουστο, οπότε θα είναι 15 χιλιάδες για το 2024.

 Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς την διαδικασία για συμβάσεις για προμήθεια προϊόντων  στο κυλικείο, για το στήσιμο στις ξαπλώστρες και τον τρόπο λειτουργίας της παραλίας και σε 3-4 μέρες θα λειτουργεί ο Πλατύς Γιαλός». 

Ο κ. Μιχαλάτος έκανε επίσης μία σύντομη αναφορά στους ελέγχους της Κτηματικής Υπηρεσίας για την ορθή χρήση των παραλιών, ενημέρωσε ότι έχει γίνει κάποια ρύθμιση για την νομιμοποίηση των κατασκευών του Δήμου στον χώρο του αιγιαλού, για του επιχειρηματίες της περιοχής του Πόρου ανέφερε ότι λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους ρυθμίζοντας τα όσα ενδεχομένως τους επιβαρύνουν με πρόστιμα. Αναφέρθηκε επίσης  και στην απόφαση της  ΔΥΠΑ να διακόψει πρόωρα το Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, σε φορείς του δημόσιου τομέα, που ο Δήμος έχει ήδη περάσει σ αυτές τις προσλήψεις  για την ανάγκη κάλυψης των αναγκών του και εξέφρασε να ξαναλειτουργήσει το πρόγραμμα αυτό .

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις πολλές θερινές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κεφαλονιά και στα παραδοσιακά πανηγύρια με την καταγεγραμμένη εντυπωσιακή συμμετοχή νέων ανθρώπων, που τον ώθησε στο να προτείνει στην επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου ότι επιβάλλεται να αναδειχθούν και να προβληθούν ανάλογα.

Ευχήθηκε σε όλους εν όψει του Δεκαπενταύγουστου και της εορτής της Κοιμήσεως του Αγίου Γερασίμου χρόνια πολλά και ενημέρωσε για την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γκίκα ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης στους εορτασμούς του Αγίου Γερασίμου, που πέραν του τελετουργικού θα δοθεί η ευκαιρία στις τοπικές αρχές να του καταθέσουν τα προβλήματα και αιτήματα τους.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-8-8-2024?si=a43d682cb3424c8889e0680b07d8154b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250