Διονύσης Στανίτσας: Εισηγητής για το θέμα της λειψυδρίας στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στη Μήλο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 18:22

Διονύσης Στανίτσας: Εισηγητής για το θέμα της λειψυδρίας στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στη Μήλο

Ιθάκη 

Ενα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στη Μήλο.

Κυριος Εισηγητής για το θέμα της λειψυδρίας ειναι ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Γερ.Στανίτσας.

Η λειψυδρία συνδέεται άρρηκτα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επαρκής πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική ανάπτυξη. Ωστόσο, δεδομένων των προκλήσεων της αύξησης του πληθυσμού, της αδικαιολόγητης χρήσης του νερού, της αυξανόμενης ρύπανσης και των αλλαγών στις καιρικές συνθήκες αλλά και λόγω των νέων αναγκών σε πόσιμο νερό η λειψυδρία έχει αρχίσει και κτυπά επικίνδυνα την βιωσιμότητα και στα ελληνικά μικρά νησιά.

Ήδη σε ορισμένα μικρά νησιά ο εφιάλτης αυτός έχει ενεργοποιήσει τους δήμους προς την κατεύθυνση της μείωσης της κατανάλωσης του νερού.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2019 αναφέρθηκε ότι η έλλειψη νερού είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κινδύνους όσον αφορά στον πιθανό αντίκτυπο την επόμενη δεκαετία. η Λειψυδρία θα οδηγήσει και σε μετακινήσεις πληθυσμών, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο και για εθνικούς πόρους στη πατρίδα μας.

Το ΕΔΜΝ στο Συνέδριό του στη Μήλο, ανοίγει την συζήτηση και το σχεδιασμό αντιμετώπισης της λειψυδρίας, ενός από τα κρισιμότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα μικρά νησιά την ερχόμενη δεκαετία.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Διεθνής Επιτροπή Πόρων των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις τείνουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε αναποτελεσματικές λύσεις: μεγάλα έργα όπως φράγματα, κανάλια, υδραγωγεία, αγωγοί και δεξαμενές νερού, τα οποία γενικά δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά ούτε οικονομικά βιώσιμα. Ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος αποσύνδεσης της χρήσης νερού από την οικονομική ανάπτυξη, είναι οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ολιστικά σχέδια διαχείρισης νερού που να λαμβάνουν υπόψη ολόκληρο τον κύκλο νερού: από την πηγή έως τη διανομή, συνετή χρήση, επεξεργασία, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και επιστροφή στο περιβάλλον.

 




00 inkefalonia general ad 300X250