Nεκτάριος Αραβαντινός: "Στόχος μας, η προώθηση των τοπικών προϊόντων. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς" (ΙnKefalonia 89,2)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 10:37

Nεκτάριος Αραβαντινός: "Στόχος μας, η προώθηση των τοπικών προϊόντων. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς" (ΙnKefalonia 89,2)

Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την  δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων Νεκτάριος Αραβαντινός.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ιδρύθηκε τον Μάιο του 2017 και αποτελεί την Συμφωνία για την εθελοντική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της παραγωγικής βάσης του πρωτογενούς τομέα της (γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία), των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των λοιπών θεσμικών φορέων, καθώς και επιχειρήσεων μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων, με απώτατο σκοπό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Ο κ Αραβαντινός , ο οποίος τελεί ως Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης με την Περιφερειακή Αρχή  Ιωάννη Τρεπεκλή, ανέφερε σχετικά:

«Είχα την τιμή να με ορίσει ο Περιφερειάρχης Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων.

Είμαστε μία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία και έχουμε ένα κεφάλαιο  με το οποίο μας τροφοδοτεί η ίδια η Περιφέρεια για την κάλυψη των δύο υπαλλήλων συνεργατών που έχουμε και για τα λειτουργικά μας έξοδα.

 Έχουμε και μία συνδρομή από τα μέλη, όμως το 45% το έχει η Περιφέρεια.

Εταίρος της Αγροδιατροφικής είναι και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο το οποίο έχει μέλος  και στο ΔΣ, όπως πρόσφατα προστέθηκε και το ΤΕΕ  με τον κ. Σκιαδαρέση Σωτήρη από την Λευκάδα, που έχει αναλάβει την θέση του Αντιπροέδρου.

 Όλοι οι προαναφερόμενοι αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο (επεκτάθηκε σ αυτό το σημείο στην συμμετοχή των μελών του ΔΣ)».

 Επί του πρακτέου, ο κ. Αραβαντινός σημείωσε:

«Σκοπός μας είναι να εμβαθύνουμε τους εταίρους, γιατί πραγματικά η Αγροδιατροφική έχει μείνει στην Κέρκυρα.

Στον προγραμματισμό μας για το 2025 , πιστεύω ότι το ταμείο μας θα είναι ποιο διευρυμένο για να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και εκδηλώσεων.

Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τις Αγροτικές Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων και με τον κ Κώστα Τσιριγώτη Περιφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης , που είναι μέλος και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και σχεδιάζουμε για το μέλλον.

Η αποστολή μας είναι να προωθήσουμε το τοπικό προϊόν, να το αναδείξουμε, να δώσουμε κίνητρα σ αυτούς που παράγουν τα τοπικά προιόντα και ιδίως στον πρωτογενή τομέα, ώστε να μπορέσουμε να τα συντηρήσουμε και να τα προβάλλουμε. Έχουμε πολύ αξιόλογες συνεργάτιδες στην Κέρκυρα που τις ευχαριστώ για την δουλειά που αποδίδουν για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε στις προκλήσεις που υπάρχουνε καθημερινά».

Το 2024 η Αγροδιατροφική Σύμπραξη συμμετείχε σε εκθέσεις και εφάμιλλες διοργανώσεις τις οποίες ανέφερε ο κ. Αραβαντινός και είναι άξια λόγου η συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων η συμμετοχή της στο μέτρο 16 του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΥΠΑΑΤ  για την διατήρηση αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων . Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, διαθέτει ένα σπάνιο είδος προβατίνας η Ζάκυνθος και η Ιθάκη και η Κεφαλονιά επίσης το πρόβατο «κάτσαινα». Μετά τις ενημερωτικές ημερίδες που ακολούθησαν δημιουργήθηκαν μικροί συνεταιρισμοί στην Ζάκυνθο για την διάσωση της Ζακυνθινής προβατίνας και στην Κεφαλονιά για την «κάτσαινα» από νέους ανθρώπους που χρήζουν στήριξης.

Ο κ Αραβαντινός έκφρασε την στοχοθεσία της Αγροτικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων για άνοιγμα  σε όλα τα νησιά πέραν της Κέρκυρας για την προβολή των προϊόντων της Ιόνιας γής, σημειώνοντας ότι θα πρέπει στην Κεφαλονιά να υπάρξει μια καλύτερη  συνεργασία με τους Δήμους και ένας καλύτερος προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά:

Δήλωσε δε: « Το σύνθημα μου είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας . Δεν γνωρίζει η Κεφαλονιά τι παράγει η Λευκάδα, η Κέρκυρα κλπ. Είναι η νησιωτικότητα, δεν θέλω να πω ότι κάποιος ευθύνεται, αλλά όντως δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας όσον αφορά την παραγωγή του κάθε νησιού».

Τόνισε επίσης ότι τα συνεργατικά σχήματα στον πρωτογενή τομέα είναι επιβεβλημένα και αυτό θα πρέπει να υιοθετήσει και η Κεφαλονιά και τα υπόλοιπα νησιά: «Το ότι στην Κεφαλονιά δεν συμβαίνει αυτό με εξαίρεση την πολύ αξιόλογη σύμπραξη των οινοποιών, δεν ξέρω που οφείλεται.

Επισημάναμε  αυτά τα πράγματα στην συνάντηση που είχαμε στο Αργοστόλι και με τον Σύλλογο Τυροκόμων και αν δεν συνεχίσουμε με γερές βάσεις να έχουμε την ομάδα παραγωγών, από την στιγμή που και για τα Ευρωπαικά προγράμματα παντού αναφέρεται η ομάδα παραγωγών υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ Αραβαντινός αναφερόμενος στις προηγούμενες δράσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, σημείωσε ότι υπήρξε απόδοση έργου , αλλά μόνο στην Κέρκυρα και στόχος του νέου ΔΣ, είναι να απλωθούν όλα αυτά και στα υπόλοιπα νησιά κα να αφήσει  ένα θετικό αποτύπωμα στο έργου του, επιβεβαιώνοντας τα του διακριτικού τίτλου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων, «Ιόνια Γή».

Κλείνοντας, ενημέρωσε για την συμμετοχή για 1η φορά της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων στο 15ο Φεστιβάλ Μελιού που θα διεξαχθεί στις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου 2024 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να μπουν στην διαδικασία της αλλαγής της φιλοσοφίας της στήριξης της εμπορικής ατομικής τους δραστηριότητας  και να περάσουν σ αυτήν της προβολής του τόπου τους. Η συμμετοχή προς το παρόν δεν είναι ενθαρρυντική όπως ανέφερε, όμως  το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί και δήλωσε εμφατικά:

« Νιώθω ότι έχουμε υποχρέωση όλοι να συμμετέχουμε σε τέτοιες δραστηριότητες , με σκοπό πρώτα την προβολή του τόπου και μετά την επίτευξη του σκοπού της κάθε επιχείρησης».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250