Αλεξάνδρα Μπαλού στον COSMOS 96,5: "Η Περιφέρεια δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά των μεγάλων συμφερόντων"

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Αλεξάνδρα Μπαλλού, φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή “COSMOS MAGAZINE” με αφορμή την περιοδεία της στην Κεφαλονιά, όπου πραγματοποίησε περιοδεία σε διάφορες περιοχές του νησιού.
Κατά την έναρξη της συνομιλίας, η κυρία Μπαλλού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που της δίνεται να εκφράσει δημόσια τις απόψεις της,. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωσή της στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε —ότι η Περιφέρεια δεν διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για έργα και αρκείται στα λόγια της κυβέρνησης—, εξήγησε:
«Η Περιφέρεια μπορεί να καμαρώνει, είτε η τωρινή είτε η προηγούμενη. Όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δεν καμαρώνουν. Αντίθετα, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε φυσικά φαινόμενα. Πνίγονται με τις πλημμύρες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με σεισμούς, και τα έργα που εξαγγέλλονται συνεχώς παραμένουν ατελείωτα, καρκινοβατούν ή είναι αποσπασματικά και ποτέ ολοκληρωμένα.»
Υποστήριξε ότι η Περιφέρεια αρκείται στις εξαγγελίες και δεν διεκδικεί δυναμικά από την κυβέρνηση, λέγοντας:
«Η κυβέρνηση περικόπτει τα κονδύλια για αναγκαία έργα, παρά το γεγονός ότι οι τεχνικές υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους. Δεν φτάνει να φτιάχνεις μελέτες αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν τα έργα.»
Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του "Ιανού", όπου όπως είπε:
«Μετά τις πλημμύρες, οι ανάγκες της Κεφαλονιάς κοστολογήθηκαν στα 115 εκατομμύρια. Από αυτά, η κυβέρνηση έδωσε μόλις 20. Από τα 20, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο —μόνο 8 εκατομμύρια δόθηκαν για μελέτες.»
Επισήμανε ότι και για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, ζητήθηκαν 5,5 εκατομμύρια, χωρίς να υπάρχει διασφάλιση πως αυτά θα δοθούν ή αν τελικά θα περικοπούν. Συμπλήρωσε:
«Το πρόβλημα είναι ότι τα έργα προσαρμόζονται στο κόστος και όχι το κόστος στις πραγματικές ανάγκες των έργων. Έτσι, σε κρίσιμες περιοχές όπως ο δρόμος Σκαλαπόρου, δεν γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται και να διατρέχουν κινδύνους.»
Η κυρία Μπαλλού αναφέρθηκε και σε παραδείγματα αστοχιών στα έργα, όπως το Ενετικό γεφύρι, λέγοντας:
«Δεν μπορείς να ανοίγεις έναν χείμαρρο από πάνω χωρίς να φροντίζεις να υπάρχει διέξοδος για τα νερά. Μας απάντησαν ότι η αρχαιολογία δεν επιτρέπει παρεμβάσεις για λόγους προστασίας. Το σεβόμαστε. Όμως θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση για την απορροή των νερών.»
Σε ερώτηση για την επιστημονικότητα των μελετών, παραδέχθηκε ότι οι μελετητές είναι πράγματι καταρτισμένοι και διαθέτουν την απαραίτητη γνώση, όμως τόνισε:
«Πολλές φορές οι μελέτες είναι αποσπασματικές, γιατί γίνονται με βάση τις εντολές του εργοδότη —είτε είναι το Υπουργείο είτε η Περιφέρεια. Έτσι, όταν η εντολή είναι “μέχρι εδώ”, η μελέτη αφορά μόνο αυτό το τμήμα. Το πρόβλημα, επομένως, είναι και πολιτικό και σχεδιαστικό.»
Έφερε ως παράδειγμα το πιλωτικό πρόγραμμα για την Ιθάκη, που, όπως υποστήριξε:
«Αφορά μόνο τον Βαθύ και δεν λαμβάνει υπόψη άλλα ρέματα ή περιοχές του νησιού. Ο Δήμος έχει διαφωνήσει, ζητώντας διαβούλευση, καθώς πρόκειται για αποσπασματικό σχεδιασμό.»
Η κυρία Μπαλλού έκανε λόγο για κεντρικές πολιτικές επιλογές που ευνοούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τις λαϊκές ανάγκες, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Είναι εύκολο να δίνονται χρήματα στους ξενοδόχους και τους ενεργειακούς ομίλους, αλλά όχι για την αντιπλημμυρική προστασία ή την πρόνοια. Η ΕΕ ζητά 800 δισ. για την πολεμική βιομηχανία. Πόσα από αυτά θα δώσει η Ελλάδα; Και για ποιον πόλεμο; Έναν πόλεμο που δεν αφορά τους λαούς.»
Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών, λέγοντας:
«Το κράτος δεν έλαβε κανένα μέτρο για την προστασία μετά την κοπή των βουνών για τις ανεμογεννήτριες. Η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι δεδομένη.»
Σχολίασε και την παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία των Περιφερειών, δηλώνοντας:
«Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε τοπική διοίκηση. Με όλους τους νόμους που έχουν περάσει —Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης— ουσιαστικά υλοποιούν την κεντρική πολιτική μέσω των Περιφερειών. Με τελευταίο παράδειγμα τον νέο κανονισμό λειτουργίας, που αφαιρεί το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να καταθέτει προφορικές ερωτήσεις.»
Κατήγγειλε ότι η νέα ρύθμιση υποβαθμίζει τον ρόλο της αντιπολίτευσης, καθώς, όπως είπε:
«Οι ερωτήσεις πλέον θα κατατίθενται γραπτώς και θα απαντώνται γραπτώς εντός 15 ημερών. Έτσι αφαιρείται η ζωντανή παρουσία, η επαφή με τον κόσμο και η δυνατότητα ελέγχου και αντιπαράθεσης.»
Και κατέληξε:
«Η Περιφέρεια, με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, έχει μετατραπεί σε υπερόργανο χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Δεν απολογείται πουθενά, λειτουργεί ανεξέλεγκτα και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά τις ανάγκες των μεγάλων συμφερόντων.»
{https://soundcloud.com/user-46829938/cosmos-96-5-alexandra-mpalloy}