ΚΚΕ: Ερώτηση για τους σεισμόπληκτους μαθητές Κεφαλονιάς- Ιθάκης
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών.
Θέμα: «Μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς – Ιθάκης και των σχολείων τους.»
Ο Νομός Κεφαλονιάς – Ιθάκης, δύο χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό στην Παλική, μετρά βαριές πληγές σε ατομικές κατοικίες, σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές. Τα προβλήματα οξύνθηκαν για το σύνολο του Νομού με το σεισμό της Λευκάδας, από τον οποίο πλήγηκαν ιδιαίτερα η Βόρεια Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Κάτω από αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση παράτεινε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για το νομό για μία ακόμη διετία. Ωστόσο, στο ΦΕΚ 417/Β/22-02-2016, από το νομό χαρακτηρίζονται σεισμόπληκτες περιοχές μόνο η Ιθάκη και η Έρισος.
Οι σεισμόπληκτοι μαθητές βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, αφού κάποιοι ζουν ακόμη και σε σπίτια χαρακτηρισμένα «κίτρινα». Οι σχολικές υποδομές είναι «χτυπημένες» τόσο από τον παλιό όσο και το νέο σεισμό ενώ πολύ μεγάλο μέρος των σχολείων μετασεισμικά στεγάζεται σε κοντέινερς. Το οδικό δίκτυο του νομού, επιβαρυμένο από τις πλημμύρες που «έδεσαν» με τους σεισμούς, παρουσίασε πολλά προβλήματα και έγινε ακόμη πιο επικίνδυνο για βραχοπτώσεις και καταρρεύσεις – καθιζήσεις τμημάτων από τα οποία διέρχονται σχολικά λεωφορεία. Πολλές αθλητικές υποδομές σε όλο το νομό, συνεχίζουν να είναι χαρακτηρισμένες ακατάλληλες.
Οι κρατικοί κωδικοί που αφορούν την αποκατάσταση των σχολικών και άλλων υποδομών είναι χωρίς χρήματα, αφού αυτά δεν επέστρεψαν ποτέ και χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών. Γενικότερα, η κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί στη γραμμή «επιστροφή στην πρότερη κατάσταση», με μικροεπιδιορθώσεις και χωρίς διασφάλιση των σύγχρονων αντισεισμικών κανονισμών. Για τους κεφαλονίτες μαθητές όχι μόνο δεν παίρνεται κανένα ιδιαίτερο μέτρο ενίσχυσης (πχ Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη) αλλά και δεν προωθείται φέτος η ρύθμιση της ποσόστωσης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να παραταθεί ο χαρακτηρισμός του νομού, ως σεισμόπληκτου.
Να ανεγερθούν σύγχρονα – ασφαλή νέα σχολεία, με 100% κρατική χρηματοδότηση.
Να γίνουν ουσιαστικοί αντισεισμικοί έλεγχοι και να υπάρξει θωράκιση παντού.
Να μην επιστρέψουν σχολεία σε ακατάλληλα και πεπαλαιωμένα κτίρια.
Να ολοκληρωθούν οι μελέτες που εκκρεμούν για τα «κίτρινα» σχολεία με το νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Να αποκατασταθεί όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο που αφορά τις σχολικές μεταφορές και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από βραχοπτώσεις.
Να σταματήσει το αίσχος της ακαταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Να παραμείνει για σχολική χρήση όλη η έκταση του «Ξενία» και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση στα Ράγια του Πόρου και εκεί να γίνει το νέο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.
Να δοθεί ποσόστωση στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και για τη φετινή χρονιά.
Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Σταύρος Τάσσος