Δημοτικό Συμβούλιο: Η συζήτηση για τις πλημμύρες στην Πύλαρο – Η οργή των κατοίκων και οι προτάσεις για λύση...
Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η συζήτηση για τις καταστροφές στην περιοχή της Πυλάρου από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής
Το παρών στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, έδωσαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, που ζητούσαν επιτακτικά να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Την εισήγηση στο θέμα έκανε ο αντιδήμαρχος Πυλάρου Μάκης Αλυσανδράτος ο οποίος τόνισε πως: «Η συχνότητα εμφάνισης των πλημμυρικών φαινομένων μετά την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών είναι μεγάλη. Τα Δρακοπουλάτα κινδυνεύουν με αφανισμό.
Στην Αγία Δυνατή οι επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο είναι πολύ μεγάλες. Το 90% των νερών της Αγίας Δυνατής διοχετεύονται πλέον στο ρέμα των Δρακοπουλάτων. Όλα αυτά συνέβησαν μετά την τοποθέτηση των Ανεμογεννητριών. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να πούμε ότι οι κάτοικοι μπορούν να λένε ότι θα μένουν με ασφάλεια στα σπίτια τους».
«Ζητάμε μόνο να ζήσουμε μέσα στο χωριό μας»
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι από την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί. Μάλιστα τόνισαν ότι ο... χείμαρρος στα Δρακοπουλάτα είναι αποτέλεσμα της κακής μελέτης και εκτέλεσης. «Πρέπει να κινητοποιηθεί ο εισαγγελέας για το αυλάκι των Μακρυώτικων» είπαν. Ενας κάτοικος μάλιστα με αρκετή δόση χιούμορ, πρότεινε ... πλωτές κατοικίες, ώστε να είναι αποτελεσματικές σε περίπτωση νέας πλημμύρας. «Ζητάμε μόνο να ζήσουμε μέσα στο χωριό μας» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.
Ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας της Αγίας Ευφημίας κ. Παναγής Ζαφειράτος πρότεινε: «Να στηθεί μια υπηρεσία και να ελέγξει για το αν έγιναν οι μελέτες στην Αγια Δυνατή και καταστραφήκανε τα σπίτια».
Τεκμηριωμένη ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο Μάκης Βασιλάτος, ο οποίος μίλησε ως κάτοικος της περιοχής, δίνοντας ακριβώς το στίγμα για το σι συμβαίνει στο βουνό και δημιουργούνται όλα αυτά τα ζητήματα: «Όπου είναι τα βουνά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, όλα είναι μία χαρά, όπου υπάρχουν ανθρώπινες παρεμβάσεις, είτε με δρόμους, είτε με βόσκηση, είτε με ανεμογεννήτριες, παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα» είπε και έκανε πρόταση «να καταργηθούν τα μπετά που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού και να δημιουργηθούν λεκάνες ανάσχεσης να μπλοκάρουν την μεγάλη ταχύτητα του νερού που κατεβαίνει από το βουνό».
Την βουλευτή Κεφαλονιάς Αφροδίτης Θεοπεφτάτου εκπροσώπησε στην συνεδρίαση ο επιστημονικός της σύμβουλος Γιάννης Βαρούχας, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η βουλευτής πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Επίθεση στην βουλευτή Κεφαλονιάς, έκανε ο αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης τονίζοντας πως: «Η Πύλαρος πάσχει από το έργο των Ανεμογεννητριών, έχει παραβιαστεί η νομοθεσία από την εταιρία «Ανεμος ΑΕ». Η αυτοψία που έγινε το 2014 έδειξε ότι έχουν γίνει σημεία και τέρατα στην υλοποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης . Ο Δήμος θα προκαλέσει τον εισαγγελέα να επέμβει. Βρισκόμαστε μπροστά σε κακουργηματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις».
Θεόφιλος: «Ο δήμος πήρε τα λεφτά από τις ανεμογεννήτριες και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στις περιοχές»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε πως: « Ήρθαμε να συζητήσουμε το σπουδαίο αυτό θέμα χωρίς να μας ενδιαφέρει ποιος εκλέγεται βουλευτής. Από όσους έχουν μιλήσει ο κ. Γάκης έπιασε το πρόβλημα. Υπάρχουν χρήματα που δίνονται από τις ανεμογεννήτριες στον δήμο και δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή να την βοηθήσει» και διερωτήθηκε: «Έγινε αυτά τα δύο χρόνια καμία ενέργεια από την δημοτική Αρχή για να λυθεί το πρόβλημα, την στιγμή που ο αντιδήμαρχος μας είπε πως είχε διαγνώσει το πρόβλημα; Τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή δεν πήρε κανένα μέτρο και άφησε τα πράγματα στην τύχη τους. Πρέπει λοιπόν να πούμε συγνώμη για αυτά που δεν κάναμε. Τα χρήματα από τις ανεμογεννήτριες πρέπει να δίδονται στις περιοχές. Σήμερα περιμένω από την δημοτική αρχή να μας πει ποιες ενέργειες θα κάνει και πως θα διαθέσει τα χρήματα που δικαιούται η περιοχή το 2017, γιατί υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα».
Ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Νίκος Γκισγκίνης ανέφερε τα εξής: «Η Δημοτική αρχή έχει εισπράξει 2,4 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχει δώσει τίποτε πίσω. Θα πρέπει άμεσα να κηρυχτεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη και να σταματήσουν οι κάτοικοι να πληρώνουν δημοτικά τέλη».
Η κουβέντα του, προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση, που είπε «Αυτά που λες είναι μπούρδες...» για να απαντήσει ο Νίκος Γκισγκίνης: « Δήμαρχε γελοιοποιείσαι...».
Πάνω στο θέμα αυτό ο αντιδήμαρχος Πυλάρου, υποστήριξε πως «από 2011 μέχρι το 2016 εισέπραξε ο δήμος από τις ανεμογεννήτριες 1,4 εκ. ευρώ».
Ο επικεφαλής των ΦΙΚΟ, Ηλίας Παρίσης δήλωσε: «Η δημοτική αρχή δεν έχει ευθύνες για τα φαινόμενα, φταίει όμως ότι ήρθε “στο σπίτι μου” ένας επιχειρηματίας και έχτισε και δεν τον ελέγχει για το αν αυτά τα έργα που έκαναν είναι σωστά. Το πρόβλημα δυστυχώς θα επαναληφθεί».
Ο Νίκος Ανουσάκης εκπροσωπώντας την πλειοψηφία τόνισε : «Οι Ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά τοποθετήθηκαν επί των προηγούμενων δημάρχων. Ποιος δήμος στον κόσμο κάνει αντιπλημμυρικά έργα. Στο κομμάτι που μας αναλογεί το έχουμε πράξει. Πρέπει να πιέσουμε το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του».
Παρακάτω και άλλες σημαντικές τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων
Διονύσης Μινέτος (Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά) : Για να αποδόσεις ευθύνες πρέπει να ελέγξεις την κατάσταση και να βάλεις υπογραφές. Τόσα χρόνια στην περιοχή έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα. Έχουν εκτελεστεί αυτά τα έργα με εγκεκριμένη μελέτη που έχει υπογράψει κάποιος; Έπρεπε να δώσετε εντολή στην τεχνική σας υπηρεσία και στην υπηρεσία επιθεώρησης ρεμάτων. Πρέπει να πας να καταγράψεις την κατάσταση και μετά να αποδόσεις ευθύνες.
Η Αγία Ευφημία θέλει ένα αντιπλημμυρικό έργο και ένα ανάλογο έργου θέλουν και τα Δρακοπουλάτα».
Σπύρος Σαμούρης (Ενωμένη Τετράπολη): «Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει. Εχω έγγραφο της τεχνική υπηρεσίας του δήμου από το τέλος του 2011, που λέει ότι οι οδοί και οι πλατείες Ανεμογεννητριών συμβάλλουν ως ένα βαθμό στην παραγωμομένη ποσότητα όμβριων υδάτων. Δεν είναι δηλαδή η άμεση αιτία για τις πλημμύρες. Ο Γιάννης Γασπαρής, είπε την αλήθεια, ότι εδώ και πέντε χρόνια δεν καθαρίστηκε ποτέ τίποτε στην περιοχή. Θα πρέπει να ζητήσουμε την άμεση αποζημίωση όσων επλήγησαν από την πλημμύρα και φυσικά να ζητήσουμε μία υδρολογική μελέτη».
Διονύσης Αραβαντινός (Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά): «Αυτή η ψύχωση της Δημοτικής Αρχής που λέει για όλα τα κακά φταίνε οι άλλοι, περίμενα σήμερα να έλλειπε. Όμως, αντί να κάνει μία αυτοκριτική για το τι έφταιξε, νομίζετε ότι τα κάνατε όλα σωστά. Όμως ήρθαν εδώ οι κάτοικοι και σας είπαν ξεκάθαρα τις παραλείψεις σας. Υπήρξαν πλημμύρες και το 2011 και το 2012 και το 2014 και η Πολιτική Προστασία σας πρότεινε κάποια μέτρα. Ήταν βασικές παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας σε χρήματα που δεν τις κάνατε και τις οποίες αν τις κάνατε όλα θα ήταν διαφορετικά».
Η Πρόταση ...
Ο αντιδήμαρχος Πυλάρου Μάκης Αλυσανδράτος κατέθεσε την εξής πρόταση
-Να γίνει έλεγχος από την υπηρεσία της περιφέρειας και τον δήμο για την σωστή εφαρμογή των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
-Να ζητηθεί από την ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ να γίνει αυτοψία και έλεγχος των παρεμβάσεων στην συγκεκριμένη περιοχή.
-Αν χρηματοδοτηθεί ο δήμος με το ποσό με 1,700.000 ευρώ για τον αντιπλημμυρικό αγωγό Αγίας Ευφημίας
-Να κηρυχτεί πλημμυροπαθής η περιοχή της Πυλάρου για να γίνουν τα έργα και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι.
Στην πρόταση της Δημοτικής αρχής, προστέθηκαν και προτάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης που ήταν:
-Να δημιουργηθούν λεκάνες ανάσχεσης και φράγματα που θα αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον.
-Απαραίτητες Παρεμβάσεις στα Μακριώτικα και Δρακοπουλάτα.
-Να αποδοθούν τα χρήματα των Ανεμογεννητριών για αναπτυξιακά έργα
-Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των πλημμυροπαθών
Την δική της πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, την οποία ψήφισε και η παράταξη του κ. Δημητράτου.
Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.