To Περιφερειακό Συμβούλιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 19:44

To Περιφερειακό Συμβούλιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων σήμερα στην Κέρκυρα Θέμα (προ ημερήσιας διάταξης): Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων ΝήσωνΕισηγητής: Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου Σε – κατά πλειοψηφία - ψήφισμα κατέληξε η συζήτηση για το θέμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που έθεσε προ ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, με αφορμή τα δημοσιεύματα για κατάργηση σχολών ή κλείσιμο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Το ψήφισμα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, εκφράζοντας τη βούληση των πολιτών του Ιονίου, θεωρεί δεδομένη την αναγκαιότητα ενίσχυσης και ανάπτυξης της λειτουργίας των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Ιονίου, του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως γνήσιος συνεχιστής του πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημίου, της Ιονίου Ακαδημίας και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Στη κατεύθυνση στήριξης της ποιοτικότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας των δύο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Ιονίου αλλά και της μεταξύ τους επιστημονικής συνεργασίας ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργό Παιδείας:
1) Να μεριμνήσει και να στηρίξει και τα δύο αυτά ιδρύματα, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν γνώση και έρευνα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παιδείας, του πολιτισμού και της οικονομίας των Ιονίων.
2) Η κάθε αξιολόγηση να γίνει με Ακαδημαϊκά κριτήρια.
3) Ζητάμε επιπλέον την επανίδρυση των σχολών της Ιονίου Ακαδημίας, που ίδρυσε το 1824 ο Βρετανός φιλέλληνας Νόρθ, κόμης του Γκύλφορντ, δηλαδή Θεολογικής, Νομικής, Ιατρικής και Φιλοσοφικής (την πρόταση αυτή έκανε ο επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γιώργος Καλούδης).

Κατάθεση Ψηφίσματος και από το «Ιόνιο Αρχιπέλαγος»
Ξεχωριστό ψήφισμα κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ιόνιο Αρχιπέλαγος», Διονύσιος Γεωργάτος, το οποίο και μειοψήφησε.

Το ψήφισμα από το «Ιόνιο Αρχιπέλαγος»

• Στηρίζουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της Περιφέρειας μας, με την προϋπόθεση της αναβάθμισης της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών γνώσης των ιδρυμάτων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημ. Ματζουράτος, κατέθεσε ψήφισμα για το ίδιο θέμα, το οποίο μειοψήφησε.

Το ψήφισμα

Οι αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και φυσικά οι συγχωνεύσεις ξεκινάνε από τις προβλέψεις της Μπολόνια, της Λισαβόνας και γενικότερα των αποφάσεων της ΕΕ για την Παιδεία. Η περιβόητη «αυτοτέλεια» που κερδίζουν τα ΑΕΙ θα ισχύει μόνο στο βαθμό που δείχνουν όλο και μεγαλύτερη υποτέλεια στις επιχειρήσεις. Το υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θέλει να επιβάλει το νέο «χάρτη» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με συγχωνεύσεις, «λουκέτα» και εσωτερικές αναδιαρθρώσεις στα ιδρύματα για να τα κάνουν πανεπιστήμια – επιχειρήσεις .
Είναι φανερό ότι στα σχέδια των συγχωνεύσεων και της αξιολόγησης, κριτήριο θα είναι οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων, για να μπορούν να κάνουν «μπίζνες» με τους καλύτερους δυνατούς όρους με τα ιδρύματα. Στόχος είναι να προσαρμοστεί το εργατικό δυναμικό, που θα παράγεται, στις «ανάγκες» των μονοπωλίων κάθε κλάδου, σε κάθε χρονική στιγμή. Απ' τις συγχωνεύσεις θα μείνουν «στον αέρα» φοιτητές και σπουδαστές που θα κλείσουν τα τμήματά τους, αλλά και εργαζόμενοι που θα «περισσεύουν» στο σχεδιασμό!
Ζητάμε να αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία και ο σκοπός του πανεπιστημίου, προκειμένου αυτό να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου.
Το Π.Σ. προτείνει την καθιέρωση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης δημόσιας και δωρεάν που θα αποτελείται από ισότιμα ιδρύματα και θα χρηματοδοτούνται γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Πλήρη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
• Δωρεάν και ποιοτική σίτιση και στέγαση.
• Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης.
• Έρευνα αποκλειστικά χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.
• Μέτρα για τους εργαζόμενους φοιτητές.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο. Πρόσληψη προσωπικού, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες».
• Να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι φοιτητές από τις τυχόν συγχωνεύσεις

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη για το θέμα
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε άμεση εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», που αφορά στην αναδιάταξη του ακαδημαϊκού και γεωγραφικού χάρτη των Πανεπιστημίων και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ για την τύχη τόσο του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Αυτός είναι, εξάλλου, ο λόγος που θέτω – προ ημερήσιας διάταξης – το θέμα, με στόχο την ετοιμότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου για παν ενδεχόμενο.

Η ανησυχία μου επιτείνεται, καθώς διοχετεύονται «πληροφορίες» που αναφέρονται ακόμη και σε κατάργηση ακαδημαϊκών Τμημάτων, Σχολών, Πανεπιστημίων.

Όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη επιστολή-καταγγελία της ΠΟΣΔΕΠ προς τον Υπουργό Παιδείας, φαίνεται ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο που συνδέεται με την προοπτική και τη δυνατότητα επιβίωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου για μία ακόμη φορά ως διοικητική πράξη, χωρίς σαφή προσανατολισμό, χωρίς κριτήρια καθολικού χαρακτήρα και κυρίως ερήμην της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των κρίσιμων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και η κοινωνία. 'Όμως η κρίση που βιώνει η χώρα δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε αφανισμό της μοναδικής αναπτυξιακής προοπτικής της, που συνδέεται άμεσα με τη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα.
Η διασπορά ειδήσεων για σχέδια, καταργήσεις, συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων οδηγούν σε ανασφάλεια Πανεπιστημιακούς και φοιτητές και επιδεινώνουν το ήδη ζοφερό κλίμα που διαμορφώνουν οι δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, στον αριθμό των διδασκόντων και στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών δασκάλων.

Η συζήτηση και οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού ιστού της χώρας πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια και τις αντίστοιχες απαιτήσεις. Η επικράτηση μιας στενά οικονομίστικης λογικής περικοπών θα έχει ως απότοκο την περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση των Πανεπιστημίων με ακόμη πιο δυσμενείς συνέπειες για ένα περιφερειακό, αλλά συνάμα δυναμικό Πανεπιστήμιο, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Αποτελεί πια γενικευμένη διαπίστωση ότι στη νέα εποχή που προσδοκούμε να μεταβούμε, ως κοινωνία και ως τόπος, αυτό θα γίνει με «όχημα» τη γνώση. Την επιστημονική γνώση.
Στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων, όπως είναι γνωστό, ήδη λειτουργούν δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που είναι ουσιαστικά η συνέχεια της Ιονίου Ακαδημίας, του αρχαιότερου πνευματικού ιδρύματος της χώρας μα και το ΤΕΙ Ιονίων νησιών που προσφάτως εγκαινιάσαμε τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στη Ζάκυνθο.
Μέχρι σήμερα, η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε με όρους συνέπειας και συστηματικότητας, η διερεύνηση και η επίτευξη ενός ευρύτατου πεδίου επιστημονικής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο πνευματικών ιδρυμάτων.
Θεωρώ, ότι στο πλαίσιο των νέων συνθηκών οι οποίες διαμορφώνονται, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει αρκούντως και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, σε σημείο που να αμφισβητείται το μέλλον τους και η επιβίωσή τους, θα πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς τις δυνατότητες συνεργασίας, σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επιστημονικό, μεταξύ των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειάς μας.
Αντιλαμβάνομαι και αναγνωρίζω ότι το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι συγκεκριμένο και δεν δυνάμεθα να το υπερβούμε. Υπάρχουν όμως οι δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο όσο και σε μεταπτυχιακό αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο και αυτές τις δυνατότητες θα πρέπει να τις εξετάσουμε.
Θα έλεγα ότι πρέπει να αποτελέσει στρατηγική μας επιλογή η συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νησιών με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και οφείλουμε να δημιουργήσουμε αυτές τις πολιτικές διαδρομές που θα οδηγήσουν πιο κοντά τα δύο ιδρύματα και θα καταστήσουν εφικτό τον στόχο μας.
Οφείλουμε όχι μόνο να δώσουμε τη δική μας απάντηση στην κρίση, μια απάντηση που ήδη έχουν δώσει εδώ και χιλιετίες οι πρόγονοί μας και είναι, η ισχύς εν τη ενώσει, αλλά, ως πολιτικό όργανο, πρέπει να προτάξουμε μια νέα αντίληψη, που αφορά τη συλλειτουργία, τη συνεργασία, τη συναλληλία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Ήδη βρίσκομαι σε επικοινωνία τόσο με την Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και με τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με στόχο την ετοιμότητα της Περιφέρειας στην κατεύθυνση στήριξης των δυο ιδρυμάτων.

Ως εκ τούτου, ζητώ και τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα αυτό, αιτώντας από τον Υπουργό Παιδείας να διεξάγει διάλογο με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τα όργανα που την εκπροσωπούν, ώστε να προσδιοριστούν τα κριτήρια και οι όροι της αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων, να προσδιοριστούν και να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις των αποφάσεων για όλους τους παράγοντες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, την κοινωνία, τη χώρα και το μεσο- και μακροπρόθεσμο μέλλον της.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ζητεί, επίσης, από το Υπουργείο Παιδείας να μην οδηγήσει τη λειτουργία του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε αδιέξοδο, αλλά αντίθετα να κατανοήσει και σεβαστεί την ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας για τα δυο αυτά ιδρύματα και να μην λάβει μέτρα που θα τα αποστερήσουν από τα στελέχη που τα υπηρετούν με συνέπεια και παράγουν αποτελέσματα για τη γνώση, την έρευνα, τον τόπο.

Στηρίζουμε τις Πρυτανικές Αρχές του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και τους καλούμε να ανοίξουν τον εσωτερικό διάλογο με την κοινότητά μας, ώστε να διατυπώσουμε δυναμικά τις ανάγκες, τις απόψεις και τις θέσεις μας και να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο επιβίωσης και ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250