Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την Περιφερειακή Αρχή
Η Λαϊκή συσπείρωση καταγγέλλει την Περιφερειακή Αρχή και τον πρόεδρο του Π.Συμβουλίου για την μεθόδευσή τους να μην συζητηθεί στο πρόσφατο Π.Συμβούλιο στις 29-30/9/2012 το οξυμμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» και οι εργαζόμενοί της.
Η συστηματική υποχρηματοδότηση όλου του τομέα της υγείας και εν προκειμένω των εξωνοσοκομειακών αποκαταστασιακών δομών, όπως είναι και η «Μετάβαση» είναι χρόνια. Ωστόσο η νέα εξέλιξη είναι ότι έχει παγώσει κάθε χρηματοδότηση για το 2012, με το επιχείρημα ότι «θα επανεξεταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί των φορέων από μηδενική βάση». Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΚΜΨΥ είναι 6 μήνες απλήρωτοι, ενώ η Μονάδα αδυνατεί πλέον να πληρώσει ακόμη και τα λειτουργικά της έξοδα. Κάτω από το καθεστώς αυτό, έχουν αποχωρήσει 4 εργαζόμενοι από πέρυσι, ενώ οι εναπομείναντες 14 βιώνουν πλήρη εντατικοποίηση, προσπαθώντας να συνεχίσουν να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες και στα 3 νησιά Κεφαλονιά-Ιθάκη-Ζάκυνθο. Τα παραπάνω μεταφράζονται σε επιβάρυνση των εργαζομένων, αλλά και των ψυχικά πασχόντων, των οποίων τα αιτήματα αυξάνονται καθημερινά.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε πρόταση να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης λόγω της επείγουσας σημασίας του θέματος. Τελικά η Π.Αρχή και ο πρόεδρος του Π.Σ. δεν βρήκαν ούτε χρόνο (παρότι αρχικά είχαν δεσμευτεί) ούτε φυσικά «αξιολόγησαν» το θέμα ως επείγον !!! Η συγκεκριμένη στάση της Περιφερειακής Αρχής και του πρόεδρου του Π.Συμβουλίου έχει σχέση με την γενικότερη πολιτική συμφωνία της με την πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αλλά και με όλες τις προηγούμενες (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), που στο όνομα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης διέλυσαν τα δημόσια ψυχιατρεία, με στόχο την παράδοση του ευαίσθητου τομέα της ψυχικής υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τη μετακύληση του «κόστους» στο λαό. Σήμερα με τη στάση τους, βάζουν ουσιαστικά πλάτη ώστε η κατάσταση ασφυξίας που δημιουργεί η πολιτική τους, να γίνει μοχλός για την αποδοχή τετελεσμένων από τους εργαζόμενους και τους ψυχικά πάσχοντες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί την Περιφερειακή Αρχή έστω και την ύστατη στιγμή να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα και κυρίως απαιτήσει άμεσα από την κυβέρνηση,
• Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες στην ΚΜΨΥ
• Να ενταχτούν οι υποδομές ψυχικής υγείας στον Δημόσιο τομέα υγείας
• Να διασφαλιστεί μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων στην ΚΜΨΥ
• Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα 6 μηνών
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί επίσης το Π.Σ. αλλά κυρίως το λαό και τους εργαζόμενους που σε συνθήκες κρίσης και ως αποτέλεσμά της προσμετρούν όλο και περισσότερα κρούσματα ψυχικών νοσημάτων και διαταραχών, στον τομέα της ψυχικής υγείας να διεκδικήσει την κατάργηση της απάνθρωπης ασυλικής μορφής ψυχιατρικής περίθαλψης αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας μέσα σε ένα αποκλειστικά Δημόσιο δωρεάν Ισότιμο, Ενιαίο, Καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό. Ειδικότερα ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να περιλαμβάνει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου και την Κινητή Μονάδα ψυχικής υγείας, που πρέπει να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και γεωγραφικά κριτήρια. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας.
Υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου κινήματος για την ψυχική υγεία, που με συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, ώστε όχι μόνο να ανακόψει τη λαίλαπα των αντιλαϊκών κυβερνήσεων σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού, αλλά να βάλει στόχο και ευρύτερες ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας ώστε να εξασφαλίσει ριζικά το δικαίωμα της υγείας.
Κέρκυρα 1/10/2012 Η Λαϊκή Συσπείρωση
Υ.Γ.: Επισυνάπτουμε την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π. Συμβούλιο
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΜΨΥ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ»
Το τελευταίο διάστημα στον τομέα της ψυχικής υγείας ολοκληρώνονται με τραγικό τρόπο οι επιδιώξεις όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και της ΕΕ. Βασική κατεύθυνση αυτής της πολιτικής ήταν στο όνομα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης η διάλυση των δημόσιων ψυχιατρείων, η παράδοση του ευαίσθητου τομέα της ψυχικής υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα και η μετακύληση του «κόστους» στο λαό κ.α.
Μοχλός για τον παραπάνω σκοπό αποτέλεσαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα που λειτούργησαν και η μέχρι σήμερα τοπικές διοικήσεις διαχειρίστηκαν γι αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησαν νόμους όπως πχ ο 2716/99 κ.α που καθιστούσαν τα ληξιπρόθεσμα ευρωπαϊκά προγράμματα βασικό μοχλό και εργαλείο για τη απεμπλοκή του μεγαλύτερου μέρους των δαπανών για τη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων από τον κρατικό προϋπολογισμό, στις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ κατ' αρχάς και στην συνέχεια μετά την λήξη των Ε. Προγραμμάτων, την μετακύληση και αυτού του κοινωνικού δικαιώματος στις τοπικές κοινωνίες, στην Τοπική Διοίκηση (που αποδέχτηκε και διαχειρίστηκε αυτήν την κατάσταση), στους χορηγούς αλλά και στα νύχια των ιδιωτικών κλινικών και άλλων μηχανισμών με την μορφή ΜΚΟ.
Σε αυτές τις συνθήκες λειτουργεί από τον Μάρτη του 2007 και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» με έδρα την Κεφαλονιά και χώρο ευθύνης την Κεφαλονιά –Ιθάκη – Ζάκυνθο. Μέχρι σήμερα με την αυτοθυσία και το μεράκι των εργαζομένων, και των συνεργατών τους, προσέφερε σημαντικό και πολύμορφο έργο στον τομέα της ψυχικής υγείας στον προαναφερόμενο χώρο ευθύνης.
. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται ως εξής :
Κεφαλονιά 35.590 κάτοικοι 781 τ. χλμ.
Ζάκυνθος 40.650 κάτοικοι 406 τ. χλμ.
Ιθάκη 3.180 κάτοικοι 96 τ. χλμ.
Σύνολο ΤοΨΥ 79.420 κάτοικοι 1.283 τ.χλμ.
Κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας της έως σήμερα η Κ.Μ.Ψ.Υ. έχει προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της σε 2.442 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αναλυτικά :
Ενήλικες Παιδιά
Κεφαλονιά 1.214 189
Ζάκυνθος 720 189
Ιθάκη 121 9
Σύνολο ΤοΨΥ 2.055 387
Σύνολο Εξυπηρετούμενων από 03-2007 έως 09-2012 : 2.442
Από την αρχή της λειτουργίας της η ΚΜΨΥ αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς υπήρχε πάντα καθυστέρηση στην καταβολή της επιχορήγησης αλλά και στην εξόφληση του συνόλου των εγκρινόμενων προϋπολογισμών της, κάτι που δείχνει ότι για το κράτος η δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα.
Τον Ιούλιο του 2011 ξεκίνησε η πρώτη περικοπή του προϋπολογισμού όλων των Μονάδων του Ψυχαργώς κατά 5%, ενώ από τον Ιανουάριο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα καλυφθεί μόνο κατά το 45% από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ενώ το υπόλοιπο μέρος ειπώθηκε πως θα εξασφαλιστεί από το 2% επί των προμηθειών του ΥΚΚΑ.
Κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί, ούτε και αποτελεί βέβαια λύση, ενώ ταυτόχρονα έχει παγώσει κάθε χρηματοδότηση για το 2012, με το επιχείρημα ότι «θα επανεξεταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί των φορέων από μηδενική βάση».
Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΚΜΨΥ είναι 6 μήνες απλήρωτοι, ενώ η Μονάδα αδυνατεί πλέον να πληρώσει ακόμη και τα λειτουργικά της έξοδα. Τα παραπάνω μεταφράζονται σε επιβάρυνση των εργαζομένων, αλλά και των ψυχικά πασχόντων, των οποίων τα αιτήματα αυξάνονται καθημερινά.
Κάτω από την πίεση της απλήρωτης εργασίας, έχουν αποχωρήσει 4 εργαζόμενοι από πέρυσι, ενώ οι εναπομείναντες 14 εργαζόμενοι βιώνουν πλήρη εντατικοποίηση, προσπαθώντας να συνεχίσουν να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες και στα 3 νησιά. .
Κύριοι συνάδελφοι
Η συστηματική υποχρηματοδότηση όλου του τομέα της υγείας και εν προκειμένου των εξωνοσοκομειακών αποκαταστασιακών δομών, όπως είναι και η «Μετάβαση» ουσιαστικά αποδυναμώνει το θεραπευτικό έργο και εκθέτει σε κίνδυνο ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι των συμπολιτών μας. Παράλληλα οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές βρίσκονται σε μια ατελείωτη ομηρία.
Είναι ανάγκη σήμερα το Π.Σ. να απαιτήσει από την κυβέρνηση,
1. Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες στην ΚΜΨΥ
2. Να ενταχτούν οι υποδομές ψυχικής υγείας στον Δημόσιο τομέα υγείας
3. Να διασφαλιστεί μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων στην ΚΜΨΥ
4. Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα 6 μηνών
Το Π.Σ. στον τομέα της ψυχικής υγείας πρέπει να διεκδικήσει την κατάργηση της απάνθρωπης ασυλικής μορφής ψυχιατρικής περίθαλψης και κατά δεύτερο την ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας μέσα σε ένα αποκλειστικά Δημόσιο δωρεάν Ισότιμο, Ενιαίο, Καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό, αναβαθμισμένο, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές δυνατότητες και τις λαϊκές ανάγκες. Ειδικότερα ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να περιλαμβάνει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου και την Κινητή Μονάδα ψυχικής υγείας που πρέπει να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και γεωγραφικά κριτήρια.
Κέρκυρα 28/9/2012 Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ