Θέματα και επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων
ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 15 & 16/2/20
Στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Σάββατο 15/2/20
ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΗΜΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη και τη φωτογραφική “ντροπολογία” της κυβέρνησης.
Στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Κυριακή 16/2/20
ΘΕΜΑ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ &ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΩΡΑΡΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Α. Η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επιχείρηση της ακόμα μεγαλύτερης ελαστικοποίησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Β. Κατάργηση της απόφασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (αρ. 107-13/28-07-2018) που απελευθερώνει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι στις 12 το βράδυ.
ΘΕΜΑ:Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΉΤΩΝ (ΑΣΑ) ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. (Το θέμα αυτό είχε αναβληθεί στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο)
1 ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Η συγκεκριμένη επερώτηση είχε κατατεθεί στο προηγούμενο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, ως κατεπείγουσα, αλλά δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη, με ευθύνη της περιφερειακής αρχής η οποία δεν αναγνώρισε ούτε τον επείγοντα χαρακτήρα της επερώτησης ούτε τη σπουδαιότητά της. Την επαναφέρουμε όπως είχε κατατεθεί, προσθέτοντας και το ειδικό σχολείο Ζακύνθου.
Την δίνουμε και αναλυτικά στα ΜΜΕ, γιατί πίσω από το χορό εκατομμυρίων που βλέπει το φως της δημοσιότητας, υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. Να μας θυμίζει ποιοι τελικά ωφελούνται, από τον πλούτο που παράγεται από την εργασία μας. Να μας θυμίζει ότι σε ένα σύστημα που έχει κριτήριο το κέρδος μπορεί οι κυβερνήσεις να εναλλάσσονται, οι τοπικοί “άρχοντες” να ανεβοκατεβαίνουν στους θώκους, όμως οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της δεν ικανοποιούνται.
Σχετικά με τα προβλήματα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία της Περιφέρειάς Ιονίων νήσων.
α. Το θέμα έρχεται ως κατεπείγον, με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα της μη μεταφοράς των μαθητών του Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Περατάτων, (Π.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης) που διαρκεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως σήμερα.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του σχολείου:
Ένας μαθητής του Νηπιαγωγείου από την Σάμη (σε αναπηρικό καροτσάκι) δεν έχει μέσο μεταφοράς προς το σχολείο των Περατάτων, ούτε επιστροφή προς το σπίτι του, με σημαντικό πρόβλημα για τον ίδιο και την οικογένεια του.
Για τρεις μαθητές από Σπαρτιά και Αργοστόλι, του Νηπιαγωγείου δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο για να πάνε στο σχολείο, με τις ίδιες επιπτώσεις για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Τρεις μαθητές από Αργοστόλι, δεν παραμένουν στο ολοήμερο, λόγω μη ύπαρξης μεταφορικού μέσου για την επιστροφή τους.
Πρόβλημα υπάρχει στη μεταφορά μαθητών και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγρού, παραμένει ακόμα άλυτο το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών στο σχολείο στον Ποταμό, ομοίως και στους Βιταλάδες για τρία χρόνια περίπου (Π.Ε Κέρκυρας). Αντίστοιχα προβλήματα είμαστε σίγουροι ότι εμφανίζονται και σε άλλα σχολεία σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες.
Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες:
1. Σε πόσα σχολεία, όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, (Ειδικά, Μουσικά, Γενικά) ανά Π.Ε. υπάρχουν ακόμα προβλήματα και γιατί. Να δοθεί αναλυτική εικόνα.
2. Τι μέτρα θα πάρετε για τη λύση τους;
3. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε για το πρόβλημα στο Ειδικό Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Περατάτων;
β. Σχετικά με τις απαράδεκτες κτιριακές συνθήκες στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο κ Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) Ζακύνθου και την παντελή έλλειψη μέσων μεταφοράς των μαθητών.
Το ΕΝΕΕΓΥΛ (ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ) σχολείο που ιδρύθηκε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, στεγάζεται σε χώρο του ΕΠΑΛ Ζακύνθου σε παλιές λυόμενες αίθουσες, παντελώς ακατάλληλες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αίθουσες αυτές, όταν άρχισε η λειτουργία του σχολείου, αποκαλύφθηκε ότι ήταν χώρος τρωκτικών, δεν είχαν βαφτεί και, παρά την αυτοθυσία της Διεύθυνσης του σχολείου και των εκπαιδευτικών, είναι στην πραγματικότητα παντελώς ακατάλληλες. Χαρακτηριστικό της «σημασίας» και της «ευαισθησίας» που δείχνει η κυβέρνηση και το κράτος διαχρονικά είναι ότι στο σχολείο αυτό, στο οποίο φοιτούν μαθητές με προβλήματα επιληψίας, δεν υπάρχει ούτε στέγαστρο, με αποτέλεσμα οι μαθητές αυτοί να είναι έκθετοι στον ήλιο και στις καιρικές συνθήκες που επιδεινώνουν τα προβλήματα υγείας τους. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι κατάλληλο προαύλιο δεν υπάρχει για τους μαθητές, παρά μόνο ένας περιφραγμένος με σύρμα χώρος, λες και οι μαθητές αυτού του σχολείου είναι κρατούμενοι.
Αποκορύφωμα της αδιαφορίας του κράτους και της τοπικής διοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου είναι το γεγονός ότι για τους 15 μαθητές του σχολείου δεν υπάρχει μεταφορά από και προς τις κατοικίες τους με κατάλληλα λεωφορεία και συνοδούς. Ακόμα και η λύση της μεταφοράς με ταξί, τελικά δεν ευοδώθηκε μια και το κόμιστρο που δόθηκε ήταν τόσο χαμηλό που δε βρέθηκε ούτε ένας αυτοκινητιστής να το διεκδικήσει. Με αποτέλεσμα οι γονείς, οι περισσότεροι από φτωχά λαϊκά στρώματα, άνθρωποι του μεροκάματου, να υποχρεώνονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο καθημερινά, από όλα τα μέρη του νησιού.
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Περιφερειάρχης,
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίλυση του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών στο ΕΝΕΕΓΥΛ Ζακύνθου