Εισήγηση της ΑΝΑΣΑ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έφερε με κατεπείγουσα εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ΑΝΑΣΑ.
Η εισήγηση:
Εξαιρετικά επείγον
Θέμα εκτός Ημερήσιας διάταξης
Προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία της ΠΙΝ
(από το ..κακό στο ..χειρότερο)!
Νοσοκομείο Ζακύνθου.
Η παθολογική κλινική μέχρι την προ Covid-19 εποχή είχε τέσσερις γιατρούς. Ενώ το 2017 είχε προκηρυχθεί δύο φορές θέση επιμελητή Β, χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον ( άγονη προκήρυξη).
Προκειμένου να λειτουργήσει η ΜΕΘ τον Μάρτιο, ο ένας εκ των τεσσάρων παθολόγων (με ειδικότητα παθολόγου- εντατικολόγου ) μεταφέρθηκε στην δύναμη των γιατρών της ΜΕΘ.
Εδώ να πούμε ότι και η ΜΕΘ επίσης δεν έχει σωστή ιατρική στελέχωση. Ενώ με βάση τις τέσσερις κλίνες της όφειλε να έχει τέσσερις ενατικολογους, σήμερα λειτουργεί με δύο εντατικολόγους, ενώ ο τρίτος εντατικολόγος και υπεύθυνος της ΜΕΘ στα χαρτιά εργάζεται στο νοσοκομείο του Ρίου(!!!). Προκειμένου μάλιστα να βγαίνει το πρόγραμμα των εφημεριών της ΜΕΘ χρησιμοποιούν τους δύο αναισθησιολόγους )
Έτσι λοιπόν προκειμένου να λειτουργήσει η ΜΕΘ η παθολογική κλινική έμεινε με τρεις γιατρούς και μετά τις παραιτήσεις με έναν!!!
Ταυτόχρονα ούτε και λόγω Covid-19 δεν έγιναν στο νοσοκομείο Ζακύνθου προσλήψεις ιατρικού προσωπικού πλην ενός (1) γενικού γιατρού.
Έτσι άμεσα απαιτείται για να μην κλείσει η παθολογική αλλά και να λειτουργήσουν σωστά και τα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου:
1. Στήριξη της Παθολογικής με άμεση μετακίνηση γενικών γιατρών από την πρωτοβάθμια (υπηρετούν ήδη στο ΚΥ-ΠΙ Κατασταρίου πέντε (5) συνολικά ειδικευμένοι ιατροί γενικής ιατρικής, μπορούν διαδοχικά όλοι να στηρίξουν την παθολογική, έτσι και αλλιώς εφημερεύουμε στο ΤΕΠ του νοσοκομείου).
2. Άμεση Προκήρυξη δύο (2) θέσεων επικουρικών παθολόγων.
3. Άμεση Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων επιμελητών της παθολογικής κλινικής.
4. Να προχωρήσει η προκήρυξη των 11 θέσεων μόνιμων ιατρών ΕΣΥ εντατικολόγων (3), καρδιολόγου (1), νεφρολόγου (1), χειρουργού (1), παιδιάτρου (1), γαστρεντερολογου (1), ακτινολόγου (1), βιοπαθολόγου (1) και οφθαλμιάτρου (1). Να σημειωθεί ότι αυτές οι θέσεις -πλην του μικροβιολόγου- είχαν προκηρυχθεί τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2019 αλλά πάγωσαν στην συνέχεια.
5. Αύξηση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και ένταξη τους στα ΒΑΕ ασφαλιστικά.
6. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μέριμνα για την μονιμοποίηση του προσωπικού που προσελήφθη λόγω κορονοϊού με διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Τα προβλήματα του νοσοκομείου δεν είναι μόνο η απόκτηση του μοριακού αναλυτή για τα τεστ του κορωνοιϊού αλλά η ουσιαστική και μόνιμη στελέχωση του.
Νοσοκομείο Λευκάδας.
1. Έχει λιγότερους γιατρούς από όσους είχε ένα χρόνο πριν.
2. Ακυρώθηκε η προκήρυξη προσλήψεων της προηγούμενης κυβέρνησης και καθυστερημένα έβγαλαν προκήρυξη για πολύ λιγότερους που και αυτοί δεν έχουν έρθει.
3. Πήραν τις μονάδες ΜΕΘ στην Πάτρα, άφησαν δύο (2) που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
4. Προσελήφθη με σύμβαση δύο ετών προσωπικό νοσηλευτικό, διοικητικό, καθαριότητας και γενικών καθηκόντων που δε κάλυψε ούτε τα κενά
5. 5.Το κυριότερο: Ένας αναισθησιολόγος 3 φορές την εβδομάδα(!!!) έρχεται και αν τύχει έκτακτο πας χαμένος.
6. Υπάρχει έλλειψη γιατρού στην αιμοκάθαρση (νεφρολόγος).
7. Έμειναν μόνο δυο παθολόγοι.
8. Είχε οφθαλμίατρο και τώρα δεν έχει κανέναν!!
Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Δύο μήνες μετά την επίσημη αίτηση της ΑΝΑΣΑ στην διοίκηση του νοσοκομείου, δεν έχει δοθεί ΑΚΟΜΗ απάντηση!!
Καλύπτουν την αποτυχία τους και την απραξία τους με άρνηση παροχής στοιχείων.
ΠΡ: παροχή στοιχείων
Θεόδωρος Γαλιατσατος/Theodoros Galiatsatos Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τρί, 14 Απρ, 2:38 μ.μ.
προς Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ευγενική υπενθύμιση!
Σας υπενθυμίζω ότι εκκρεμεί η απάντηση σας στην από 10/04/2020 μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος αιτήσεως μου σχετικά με τα στοιχεία προσληφθέντων ιατρών και νοσηλευτών στο ΓΝ Κέρκυρας.
Στάλθηκε από την Αλληλογραφία για Windows 10
Από: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αποστολή: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 1:24 πμ
Προς: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Θέμα: παροχή στοιχείων
Σας παρακαλώ να μου γνωρίσετε τον αριθμό των ιατρών και των νοσηλευτών καθώς και του παραϊατρικού/βοηθητικού προσωπικού που έχει προσληφθεί στο ΓΝ Κέρκυρας το τελευταίο χρονικό διάστημα στα πλαίσια της κάλυψης των αναγκών που δημιουργήθηκαν λόγω της εμφάνισης του covid-19.
Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια σχετικών συζητήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης και της λήψης των προσφορότερων αποφάσεων.
Με εκτίμηση,
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.
«Μεγάλη Υποστελέχωση στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς»
(από παρέμβαση στην Βουλή του ΜΕΡΑ 25)
«Ενημερωνόμαστε πως η Κεφαλονιά, με απόφαση της Κυβέρνησης και της 6ης ΥΠΕ, εντάσσεται στο δεύτερο άξονα του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών κορωνοϊού ενόψει της τουριστικής περιόδου, επειδή δεν διαθέτει ΜΕΘ, όταν ο εξοπλισμός ΜΕΘ που υπήρχε, δόθηκε με ευθύνη της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, κατ’ εντολή της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, σε νοσοκομείο της Πάτρας. Έτσι όσοι ασθενείς χρήζουν ΜΕΘ αναγκάζονται να διακομίζονται εκεί όπου υπάρχει ΜΕΘ, δηλαδή στο Ρίο ή στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πίνακα που συνέταξε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς τα κενά ανά υπηρεσία είναι τα εξής: γιατροί 19 κενές θέσεις (ειδικοί όχι ειδικευόμενοι), νοσηλευτές 59 κενές θέσεις, διοικητικοί 22 κενές θέσεις, τεχνικό προσωπικό 6 κενές θέσεις, παραϊατρικό προσωπικό 9 κενές θέσεις.
Ειδικότερα, από τις 40 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που ζητήθηκαν προσλήφθηκαν μόλις 6 επικουρικές νοσηλεύτριες, ενώ από τους 7 επικουρικούς γιατρούς που ζητήθηκαν προσλήφθηκε μόνο ένας Παθολόγος που παραιτήθηκε άμεσα και έτσι το ΓΝΚ έχει μόνο ένα μόνιμο Παθολόγο, (εφόσον ο έτερος μόνιμος Παθολόγος πρόσφατα παραιτήθηκε κι αυτός) ο οποίος εξουθενώνεται με περιστατικά 30 μέρες/μήνα, ενώ αναμένεται παραίτηση και του ενός εκ των δύο αναισθησιολόγων. Σε κάποιες, μάλιστα, ιατρικές ειδικότητες δεν υφίστανται καθόλου γιατροί (ΩΡΛ, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος).
Η Αιμοδοσία δεν έχει αιματολόγο γιατρό και το εργαστηριακό προσωπικό υπερβάλει εαυτόν για να ανταπεξέλθει σ’ αυτές τις συνθήκες, ενώ άμεση είναι και η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου Ακτινολογικού-Ραδιολογικού προσωπικού.
Τέλος, η Ψυχιατρική Κλινική, αν και προσλήφθηκε Ψυχίατρος, παραμένει ερμητικά κλειστή και οι ψυχικά ασθενείς είτε διακομίζονται σε ψυχιατρικές κλινικές άλλων νοσοκομείων εκτός νομού είτε νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, στην οποία δεν υφίσταται το κατάλληλο ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον. Επίσης, στο φαρμακείο του νοσοκομείου καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας για τον κορωνοϊό υπηρετούσε μόνη της η μόνιμη Φαρμακοποιός του Νοσοκομείου, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ειδικές συνθήκες προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς η επικουρική φαρμακοποιός βρίσκεται σε άδεια ειδικού σκοπού, ενώ καταργήθηκε και η έννοια της εφημέρευσης του φαρμακείου, καθώς η φαρμακοποιός αναγκαζόταν να παρέχει φάρμακα στα τμήματα και τις κλινικές του Νοσοκομείου με διαδικασία αντίθετη από αυτήν που προβλέπει ο Νόμος.»
*******************
Μετά τα παραπάνω στοιχεία καλείται η ΠΙΝ/Κράτσα να αναλογιστεί τις ευθύνες της για την κάλυψη που παρέχει στην ψευδεπίγραφη κυβερνητική πολιτική περί στήριξης του ΕΣΥ και περί προσλήψεων εκατοντάδων ιατρών!
Αποκαλύπτεται η τεράστια ευθύνη της να μην προχωρήσει στην υιοθέτηση της πρότασής της ΑΝΑΣΑ και άλλων παρατάξεων για την στήριξη των επικουρικών γιατρών ώστε να προτιμήσουν τα νοσοκομεία μας.
Η ΑΝΑΣΑ καλεί το ΠΣ να τοποθετηθεί επί του θέματος, επισημαίνοντας τους πολύ μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία και την οικονομία στα πλαίσια του κορωνοϊού που εγκυμονεί η αρνητική κατάσταση που περιγράφεται πιο πάνω.
Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.