Θ. Γαλιατσάτος: «Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 10:45

Θ. Γαλιατσάτος: «Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση»

Οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου και οι προτάσεις για στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, έγινε αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.».

Θ. Γαλιατσάτος: «Οι ένοχοι είναι γνωστοί στον αγροτικό κόσμο»

«Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση από τη δραματική πτώση των τιμών του ελαιολάδου, οι οποίες έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω», είπε, εισηγούμενος το θέμα ο κ. Γαλιατσάτος και πρόσθεσε:

Το περίφημο «καλάθι των αγροτικών προϊόντων», το οποίο θα έσωζε τους αγρότες, αποδείχθηκε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η φετινή απόλυτη κατάρρευση των τιμών είναι συνέπεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, της έλλειψης εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη μη χορήγηση δανείων από τις Τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία. Οι ένοχοι είναι γνωστοί στον αγροτικό κόσμο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και την ελαιοκαλλιέργεια σε εγκατάλειψη.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α πιστεύει ότι:

Α) Πρέπει να καλέσουμε την κυβέρνηση:

1) Να ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, με θέματα:

α) Την άμεση επαναφορά της κοινοτικής παρέμβασης για το έξτρα παρθένο σε τιμή  που να καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την αξιοπρεπή επιβίωση των ελαιοπαραγωγών.

β) Να εγκριθεί η δυνατότητα να δοθούν άτοκα δάνεια από τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Ενώσεις για παρέμβαση στην αγορά ελαιολάδου, στην τιμή των 3 ευρώ.

γ) Να επιμείνει, σε συνεργασία με την Ιταλία, για τη καθιέρωση της κατηγορίας ΕΞΤΡΙΣΙΜΟ.

2) Να πιέσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις τυποποιητικές επιχειρήσεις ανάλογα με το τζίρο τους, ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες και να υποστηριχθούν οι τιμές.

3) Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία εθνικού φορέα, ώστε επιτέλους να υπάρξει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο.

4) Να καταργηθεί η ονομασία σκέτο «ελαιόλαδο», γιατί παραπλανάται ο καταναλωτής.

5) Να ισχύσει άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου και να μην εξαιρούνται οι εταιρείες που τυποποιούν φασόν ελαιόλαδο για λογαριασμό των λεγόμενων «φτηνών super market» (discount αλυσίδες), οι οποίες συνήθως αναμιγνύουν υποβαθμισμένο ελαιόλαδο άλλων χωρών.

6) Να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα καθορισμού συσκευασίας πάνω από τα 5 κιλά για το έξτρα παρθένο που προορίζεται για μαζική εστίαση, με την προϋπόθεση να υπάρχει πώμα μιας χρήσης και η ετικέτα να αναγράφει προέλευση και χαρακτηριστικά.

Β) Ο Περιφερειάρχης:

Να συνεννοηθεί άμεσα να κινηθεί στα πλαίσια της ΕΝΠΕ, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και η τιμή του ελαιολάδου. 

Επιτροπή για την αγροτική πολιτική

Η εισήγηση του κ. Γαλιατσάτου «πέρασε, κατά πλειοψηφία, προστέθηκε δε σε αυτή η συγκρότηση Επιτροπής, που θ’ ασχοληθεί με το θέμα την οποία απαρτίζουν ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Μαλλιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλοιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, ο επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γιώργος Καλούδης, ο επικεφαλής της «Αριστερής Κίνησης Ιονίου», Σωτήρης Βλάχος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Διον. Γεωργάτος, Νίκος Μηλιώτης και Κ. Τσιριγώτης και, φυσικά, ο επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α», εισηγητής του θέματος, Θεοδ. Γαλιατσάτος.

Με άλλο ψήφισμα η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Διαφορετική προσέγγιση, κυρίως σε ό, τι αφορά στο πολιτικό σκέλος, είχε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία κατέθεσε δικό της ψήφισμα που έλαβε 5 ψήφους. (Θεόδωρος
Γουλής, Δημήτρης Μαντζουράτος, Γιάννης Κορφιάτης, Αντωνία Λαχανιώτη (Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια) και Νίκος Μηλιώτης από την παράταξη της πλειοψηφίας. 

Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η τιμή πώλησης του λαδιού έχει κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια σε εξευτελιστικές τιμές. Παράλληλα έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος παραγωγής. Η επιδότηση σταθερά μειώνεται, ενώ έχει κοπεί εντελώς στους μικρούς ελαιοκαλλιεργητές.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε που μεταξύ των άλλων προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της Αγοράς στην πώληση του λαδιού, την κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας της παραγωγής. Η διακίνηση εμπορία του λαδιού συγκεντρώθηκε σε ένα πολυεθνικό μονοπώλιο με έδρα την Ισπανία.

Έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα με την αναθεώρηση του καθεστώτος των επιδοτήσεων το 2013. Όπως φαίνεται η πρόθεση της Ε.Ε είναι ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των επιδοτήσεων των μικρών και μεσαίων επιδοτήσεων.

Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραστικά για ακόμα μια φορά. Το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής στην ύπαιθρο είναι αβάσταχτο. Σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων υπάρχει η ελαιοκαλλιέργεια που αποφέρει ένα μικρό εισόδημα σε ένα τμήμα του πληθυσμού και παράλληλα συμβάλει στην ύπαρξη ενός πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος, γιʼ αυτό είναι ανάγκη το Π.Σ να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

  • Να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι (3ε. για τον άσσο)
  • Να παρθούν μέτρα προστασίας από ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα.
  • Να δίνεται επιδότηση με βάση την παραγωγή.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Κατάργηση Φ.Π.Α. στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ζωοτροφές και ενέργεια.
  • Η κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο για τους συνεταιρισμούς.
  • Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς
    σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
  • Το Π.Σ αποφασίζει να εντάξει έργα αγροτικής οδοποιίας και αντιπυρικής προστασίας σε όλα τα νησιά της Π.Ι.Ν. Τα ακριβή ποσά να καθοριστούν στη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος για το 2012 και την κατανομή των έργων του ΕΣΠΑ.



336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250