Δ. Αραβαντινός: "Η Δημοτική Αρχή Κατσιβέλη βρίσκεται σε λήθαργο - Δεν έχει ευήκοα ώτα και αντιμετωπίζει τις προτάσεις μας με καχυποψία"
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή ,μίλησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ληξούρι, Παλική, Δράση, Προοπτική” στον Δήμο Ληξουρίου, Διονύσης Αραβαντινός για θέματα που αφορούν στον Δήμο Ληξουρίου.
Συνοπτικά:
Για την κοινή πρόταση για το κυκλοφοριακό στο Ληξούρι των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων “Ληξούρι, Παλική, Δράση, Προοπτική” και “Πάλλη - Ληξούρι - Νέα Αρχή ”Διονύση Αραβαντινού και Βασίλη Ρουχωτά αντίστοιχα, ο κ.Αραβαντινός ανέφερε:
“Η κυκλοφοριακή μελέτη όπως εκτέθηκε στον τύπο,δεν είναι κάτι καινούργιο.
Είναι μια αναγκαιότητα η οποία υπαγορεύεται απο την πρόθεση όλων να δημιουργήσουμε μια ευταξία σε έναν χώρο κυρίως του αστικού κέντρου το οποίο κινείται άναρχα.
Είναι επιβεβλημένο να γίνει για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.
Δεν ανακαλύψαμε την Ατλαντίδα, η πρόταση μας βασίζεται τόσο στην κυκλοφοριακή μελέτη που υπήρχε απο το 2004,όσο και στην μελέτη που ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών.Είναι ένα απαύγασμα προτάσεων που έχουν προϋπάρξει και οι οποίες επικαιροποιούνται.
Το βασικό μέλημα αυτής της κυκλοφοριακής μελέτης είναι να δημιουργήσει μια εικόνα σύγχρονης πόλης που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής της και θα δίνει την δυνατότητα στον πολίτη να κινείται σωστά χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα.
Εν κατακλείδι με αυτή την μελέτη θεωρούμε ότι μπαίνουν οι βάσεις που θα δώσουν μια άλλη πνοή σ αυτή την πολιτεία,που θα μπορεί να επαίρεται ότι επιτέλους έχει αποκτήσει μια Ευρωπαική εικόνα και να καυχιέται ότι είναι στην υπηρεσία των πολιτών της.
Δεν έχει γίνει συζήτηση για την κυκλοφοριακή μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο,δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η Δημοτική Αρχή έχει ευήκοα ώτα, κάθε φορά άγεται και φέρεται απο την αντιπολίτευση και όταν την ψέγουμε για την ολιγωρία της η την ανεπάρκεια της ,αντι να προσπαθήσει να αναβαθμίσει τον ρόλο της και να προστρέξει στον πολίτη και να εισακούσει αυτά που της λέει η αντιπολίτευση,επιτίθεται με ένα εντελώς ανοίκειο τρόπο.
Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο δέχθηκα μια παροξυσμική επίθεση απο τον κ.Γαλανό, επειδή κυριολεκτικά τόλμησα να πώ ότι προσβλέπω σε ένα μουσείο που θα αποκτήσει ρόλο που δεν έχει αποκτήσει δέκα χρόνια.
Καλό θα ήταν λοιπόν η Δημοτική Αρχή να ανοίξει τα αυτιά και τα μάτια της και να γίνει πιο δοτική στην αντιπολίτευση.
Εμείς σε πολλά ζητήματα έχουμε βάλει πλάτη στην Δημοτική Αρχή, γιατί δεν πιστεύουμε σε μια άγονη και ατελέσφορη αντιπολίτευση, αλλά σε μια δομική αντιπολίτευση που προσφέρει ,που συνδιαμορφώνει, που προτείνει.
Δεν είμαστε απλά καταγγελτικοί, θέλουμε να υιοθετηθούν προτάσεις μας ,δεν γίνεται να αντιμετωπιζόμαστε με αυτή την καχυποψία.”
Στην συνέχεια ο κ.Αραβαντινός ανέλυσε κάποια στοιχεία της κυκλοφοριακής μελέτης του Ληξουρίου σταχυολογώντας τα πιο ουσιιώδη.
Για το Μουσείο στο Ληξούρι, ενημέρωσε ότι κατατέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο απο το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης πρόταση για να συνεχιστεί για άλλα πέντε χρόνια το σύνολο των δραστηριοτήτων της στο μουσείο μέχρι να γίνει η αποκατάσταση της βιβλιοθήκης.
Αυτή η πρόταση έτυχε πλήρους αποδοχής όπως είπε, αν και κάποιοι συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου εκφράσανε την άποψη ότι πέντε χρόνια είναι πολλά ,προκειμένου να εκβιαστεί το Υπουργείο Παιδείας να συντομεύσει την αποκατάσταση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και να μην επαναπαυθεί ότι για πέντε χρόνια η βιβλιοθήκη έχει στέγη.
Τελικά πέρασε ομόφωνα η πενταετία και όχι τα δυόμισι χρόνια που προτάθηκαν.
Για αυτή την απόφαση διατύπωσε στην συνέχεια τους προβληματισμούς του.
Για την λειτουργία του Μουσείου ως μουσείου,είπε:
¨΄Εχουν ακουστεί διάφορες απόψεις,για μουσείο σεισμού για πολυθεματικό μουσείο,για μουσείο που θα φιλοξενεί γεωργικά εργαλεία,για μουσείο που θα φιλοξενεί θρησκευτικές εικόνες και διάφορα άλλα αδόκιμα.
Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο απο το 2010 που παραδόθηκε ,9 χρόνια του ενιαίου Δήμου και δύο χρόνια της Δημοτικής Αρχής Κατσιβέλη,το ότι οι άνθρωποι δεν έχουν καν στο μυαλό τους το πως θα πορευθούν όσον αφορά αυτό το μουσείο.Δεν έχουν άποψη,δεν έχουν γνώμη,δεν συνδιαλέγονται και απλά επαναπαύονται με την φιλοξενία της βιβλιοθήκης .
Αυτό αν θέλετε, το βρίσκουν και σαν πανάκεια προκειμένου να συνεχίσει το μουσείο να λειτουργεί ως βιβλιοθήκη. Δεν είναι αυτός όμως ο ρόλος του μουσείου.
Ας ανέτρεχαν στην μελέτη που έκανε μουσειολόγος επι Δημαρχίας Νόπης Αλεξανδροπούλου προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πως μπορεί αυτό το μουσείο να αξιοποιηθεί”.
Τουρισμός και Ληξούρι το επόμενο θέμα που αναπτύχθηκε και ο κ. Αραβαντινός απάντησε ότι έχει την αίσθηση ότι αυτή η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε λήθαργο και αγρανάπαυση και κάλεσε τον Δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή να περιηγηθεί με ένα συνεργείο την περιοχή της Νότιας Παλικής για να αποτυπώσει την εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει.
Ανέφερε επίσης ότι ως μείζων αντιπολίτευση στο Δήμο Ληξουρίου ζήτησαν να έρθει προς συζήτηση στην Τουριστική Επιτροπή τα όσα έχουν σχέση με την Βρετανική αγορά και την ασάφεια που υπάρχει για το πότε θα ανοίξει και το αίτημα τους το παρέπεμψε στις καλένδες.
Ανέλυσε δε υφιστάμενες καταστάσεις που όχι μόνο δεν προβάλλουν την Παλική,αλλά ακριβώς το αντίθετο και τόνισε χαρακτηριστικά:
“Ας σταματήσουν την καραμέλα που μασάνε συνέχεια ότι στον χώρο της παραλίας την ευθύνη έχει το Λιμενικό Ταμείο,γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που συμμετέχουν στο Λιμενικό Ταμείο ως εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και που υπερψήφισαν (εδώ είναι το άκρον άωτον του παραλογισμού),το τεχνικό πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου,βγήκαν μετά απο πρόσκληση της Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου και καταψήφισαν τους εαυτούς τους.Δημιουργεί κάποια εμπιστοσύνη η τακτική αυτών των ανθρώπων;Εμένα πάντως μου προκαλεί θυμηδία”.
Για τα χωριά του Δήμου Ληξουρίου,είπε:
“Έχουμε ζητήσει να γίνουν δυο θεματικά Δημοτικά Συμβούλια, με βασικό θέμα τα προβλήματα των δύο γεωργαφικών ενοτήτων της περιοχής μας ,Ανωγής και Κατωγής και ο Δήμαρχος απάντησε οτι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν δύο Δημοτικά Συμβούλια.
Ας κάνει τα δύο σε ένα,η πρόθεση μας ως παράταξη ήταν να ακουστούν τα προβλήματα των Κοινοταρχών και των χωριών, απο την στιγμή που λόγω της πανδημίας δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν στια συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων.
Ζήτησα να γίνουν διαδυκτιακές συνεδριάσεις με τους Κοινοτάρχες και άκουσα και το απίθανο, ότι δεν ξέρουν αν είναι εύκολο να γίνει.Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την δημιουργία του νέου Δήμου Ληξουρίου και οι Πάρεδροι βρίσκουν κατά μόνας τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους και δεν υπάρχει μια δημόσια διαβούλευση.
Κάποιοι σύμβουλοι της παράταξης μας,επισκέπτονται τα χωριά προκειμένου να έχουν οι ίδιοι αντίληψη των προβλημάτων.
Δεν λέγαμε πάντοτε ότι πρέπει να έχουν βήμα τα χωριά; Δεν λέγαμε ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τις κοινότητες μόνο τις παραμονές των εκλογών ,αλλά πρέπει να τις σκεφτόμαστε διαχρονικά;
Είναι πάνω απο 20 μέρες που προσπαθούμε μέσω Δημοτικού Συμβουλίου να δώσουμε την δυνατότητα
στις κοινότητες να εκθέσουν τα προβλήματα του και το αίτημα μας όλο αναβάλλεται”.
Τέλος ερωτηθείς για την ΕΔΑΚΙ και τον ΦΟΔΣΑ ο κ.Αραβαντινός απάντησε:
¨Δεν νομίζω ότι θεωρείται σοβαρότητα απο πλευρά Δημοτικής Αρχής να λέει ότι οσονούπω δίνω εντολή να πληρωθεί κάποιο μέρος των οφειλομένων στην ΕΔΑΚΙ και να ακούς απο τον Πρόεδρο της ΕΔΑΚΙ, οτι ουσιαστικά υπάρχει μια αφερεγγυότητα του Δήμου.
Μπορεί να υπάρχει οικονομική δυστοκία του Δήμου,αλλά το να δώσει ένα μέρος της οφειλής ως δείγμα καλής θέλησης,θα μπορούσε να το κάνει. Δεν διασύρεται το πρόσωπο του κ.Κατσιβέλη, ούτε το πρόσωπο των αρμόδιων Αντιδημάρχων, διασύρεται η Παλική,διασύρεται μια κοινωνία που έβαλε αυτούς τους ανθρώπους να διαχειριστούν την τύχη της.
Όταν ακούω τον Πρόεδρο της ΕΔΑΚΙ να μιλάει με καυστικά σχόλια για έναν Δήμο αφερέγγυο,αισθάνομαι ότι προσβάλλει και μένα και εδώ θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να έχει περισσότερη ευαισθησία για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 95.000 στον ΦΟΔΣΑ του οποίου έχουμε αναιρέσει την αξιοπιστία και να μην μπορεί να δώσει ένα μέρος των οφειλομένων στην ΕΔΑΚΙ.
Δεν πιστεύω βεβαίως ότι χρειάζεται να σε πάρουμε τα καριοφίλια και να βγούμε στους δρόμους όπως ακούω, αλλά σίγουρα δεν θα φτάσει ποτέ στο σημείο καμία ΕΔΑΚΙ να περιορίσει την αποκομιδή των σκουπιδιών με ότι αυτό θα συνεπαγόταν για την υγιεινή των κατοίκων και της περιοχής μας.
Σίγουρα όμως ένας Δήμος σοβαρός και συνεπής θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να προστρέξει σ αυτά που η επιχείρηση του ζητάει. Τουλάχιστον για όσο χρόνο θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΔΑΚΙ, γιατί έχουμε πει ότι και αυτός ο χρόνος θα εξαντληθεί, μετά θα βρούμε και εμείς τον δρόμο μας και ενδεχόμενα θα φύγουμε και θα βρούμε άλλους προσανατολισμούς.
Όσο είμαστε όμως μέσα στο όργανο αυτό, θα πρέπει να τηρούμε μια υποτυπώδη συνέπεια”.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-234121236}