Ουκρανία ώρα μηδέν: Στενεύει ο κλοιός στο Κίεβο, στα 25χλμ έξω από την πόλη τα στρατεύματα, βομβαρδισμοί και επιθέσεις όλο το βράδυ
Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει και πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της, είπε στο νέο του δραματικό διάγγελμα ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Επιπλέον, τόνισε πως οι σημερινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και εδάφη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δέχτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις 56 επιθέσεις με ρουκέτες και 113 πυραύλους τύπου Κρουζ σε πέντε ημέρες.
Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.
«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (...). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.
«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».
«Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν βάναυσα το Χάρκοβο με μαχητικά αεροσκάφη. Ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου. Το Χάρκοβο είναι μια ειρηνική πόλη, εκεί υπάρχουν ειρηνικές κατοικημένες περιοχές, όχι στρατιωτικές υποδομές. Δεκάδες μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι μια τυχαία λανθασμένη ριπή, αλλά σκόπιμη καταστροφή ανθρώπινων ζωών: οι Ρώσοι ήξεραν πού χτυπούσαν», είπε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει άλλα πέντε χιλιόμετρα προς το κέντρο του Κιέβου το τελευταίο 24ωρο, πλησιάζοντας σταθερά προς τον στόχο τους, την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι.
Οι ρωσικές επιθέσεις σε Κίεβο και Χάρκοβο στη διάρκεια της νύχτας
Στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο για καταστροφή των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Παράλληλα, ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα Κίεβο και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός πολιορκεί και τη Μαριούπολη όπου μεγάλο μέρος της είναι χωρίς ρεύμα.
Χθες, Δευτέρα (28.02.2022), στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στο Χάρκοβο και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα κτίρια.
Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου
Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.
Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.
«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.
Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από την Άπω Ανατολή πιο κοντά στην Ευρώπη (Interfax)
Ρωσικά στρατεύματα οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, οι μονάδες που μετακινούνται θα εκτελέσουν ασκήσεις ιδίως για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.
Η Ρωσία προχώρησε σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη, αφού συγκέντρωσε σταδιακά πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα των δύο κρατών, διαβεβαιώνοντας για καιρό πως βρίσκονταν εκεί απλά για γυμνάσια.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα γίνουν πιο επιθετικές στο Κίεβο
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο Πούτιν θα δώσει εντολή για πιο εντατικές και πιο επιθετικές επιχειρήσεις στο Κίεβο, ώστε να συντομεύσει ο χρόνος εισχώρησης των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Έχουμε χτυπήσει 1.146 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία
Τον έως σήμερα απολογισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Μόσχα, έχουν χτυπηθεί 1.146 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της αποστρατικοποίησης, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Μόσχας.
Οι διαπραγματεύσεις και οι όροι που έθεσαν Μακρόν και Πούτιν
Χωρίς... λευκό καπνό ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην πόλη Μπόγκελ της Λευκορωσίας, κοντά στα σύνορα. Οι δύο πλευρές δεν έκλεισαν οριστικά την πόρτα της διπλωματίας, καθώς αναμένεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συζητήσεων σε δύο ημέρες.
Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:
Πρωτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών
και τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.
Στο μεταξύ όπως μεταδίσουν τα διεθνή ΜΜΕ καθώς και όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για πέμπτη μέρα.
Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:
Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας
Ποιες χώρες αφορά η απειλή Πούτιν
Στρατιωτικό υλικό έχουν αποστείλει, αποστέλλουν ή πρόκειται να αποστείλουν προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις τους, οι εξής χώρες: Ο Καναδάς, η Γερμανία (από το Βερολίνο ισχυρίζονται ότι τα όπλα έχουν φτάσει ήδη στην Ουκρανία), η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Νορβηγία, ενώ και η Μεγάλη Βρετανία έχει εκφράσει την βούληση να πράξει το ίδιο.
Απομένει να φανεί εάν και πώς μπορεί να υλοποιηθεί η ρωσική απειλή και τι θα συμβεί, ήτοι πώς θα αντιδράσεις αυτές οι χώρες ή το ΝΑΤΟ, εάν χτυπηθούν πομπές που μεταφέρουν αυτό το στρατιωτικό υλικό. Σημειωτέον ότι, επηρεαζόμενη προφανώς από την ανακοίνωση της Μόσχας, η Ουγγαρία απαγόρευσε το βράδυ της Δευτέρας να περάσουν από το έδαφός της, οχήματα που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.
Πάντως μεταφορά των πολεμικών επιχειρήσεων σε πεδία που θα αφορούν και τρίτες χώρες οδηγεί σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση και ίσως γενίκευση της πολεμικής σύρραξης.
Πέραν αυτών των χωρών, οι ΗΠΑ και η Ιταλία έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια για την ενίσχυση της Ουκρανικής άμυνας, ενώ το Ισραήλ έχει πει ότι διαθέτει 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Τουρκία έκλεισε τα στενά
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η Τουρκία επέλεξε να εμπλακεί στη διαμάχη, χωρίς όμως να είναι καθαρό εάν η απόφασή της να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στη διέλευση πολεμικών πλοίων, που ανήκουν σε εμπόλεμα μέρη, θα επηρεάσει την εξέλιξη τα πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη με ενεργοποίηση της συνθήκης του Μοντρέ και όπως δήλωσε ο τούρκο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίκεν «προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους πλοία από τα Στενά», διευκρινίζοντας πάντως ότι «εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέψει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται».
Είχε προηγηθεί δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα παρά τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Άγκυρα με το Κρεμλίνο.
Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον στην τουρκική κυβέρνηση φανερώνει ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει την κινητοποίηση και στράτευση σε ένα μέτωπο όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε αυτή την κομβική στιγμή.
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπέγραψε επίσημα την αίτηση για ένταξη στην ΕΕ
Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άμεση ένταξη βάσει μιας ειδικής διαδικασίας, καθώς αμύνεται από εισβολή ρωσικών δυνάμεων.
dikaiologitika.gr