Lockdown: Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Σαγκάης
Πρωτοφανείς μαρτυρίες από την πραγματικότητα του παρατεταμένου lockdown στην οικονομική καρδιά και πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.
Πρωτοφανείς μαρτυρίες από την πραγματικότητα του παρατεταμένου lockdown στην οικονομική καρδιά και πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Μετά τις καταγγελίες ότι σφραγίστηκαν, με αλυσίδες ποδηλάτων και λουκέτα, οι εξώθυρες πολυκατοικιών προκειμένου να παραμείνουν οι ένοικοι στο εσωτερικό τους, ο ανταποκριτής του CNN στην πόλη, Ντέιβιντ Κούλβερ, δήλωσε ότι οι Αρχές σφράγισαν με ταινία την πόρτα του διαμερίσματός του προκειμένου να διαπιστώσουν αν εξέρχεται από αυτό παραβιάζοντας τα μέτρα. «Δεν μπορώ να βγω έξω από την πόρτα διότι έχει σφραγιστεί. Αν το έπραττα, θα έσπαγα τη σφραγίδα και αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες». Οι αρχές της πόλης, άλλωστε, δεν κρύβουν ότι όταν εφαρμόζουν την πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID-19», το εννοούν.
Χθες οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν ότι κάθε παραβίαση των μέτρων θα αντιμετωπίζεται με μεγάλη αυστηρότητα. Ο δημοσιογράφος επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη διανομή τροφίμων, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να ανταλλάσσει κάποια είδη με τους γείτονές του. Τα πακέτα βοήθειας που διανέμει η κυβέρνηση περιέχουν ελάχιστα φαγητά, που δεν αρκούν ούτε για τη σίτιση ενός ανθρώπου για μία ημέρα. «Αν πιστεύατε ότι οι εικόνες που είδαμε στη Γουχάν το 2020 ήταν άσχημες, δεν έχετε δει τίποτα», τόνισε. «Αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι της Σαγκάης δεν έχει προηγούμενο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πιο πλούσια, κοσμοπολίτικη πόλη της Κίνας». Τις νύχτες εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και ουρλιάζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο».
Λογοκρισία
Η οργή που νιώθουν οι κάτοικοι της Σαγκάης βρίσκει έκφραση κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. H λογοκρισία, ωστόσο, κάνει άριστα τη δουλειά της «κατεβάζοντας» οποιαδήποτε ανάρτηση δεν είναι ιδιαίτερα επαινετική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η αναγγελία του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της πόλης, της Shanghai Dragon TV, ότι θα προβληθεί ντοκιμαντέρ που θα εξάρει την κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας και θα «μεταγγίσει θετική ενέργεια» στους κατοίκους, αναβλήθηκε μετά τη λαϊκή κατακραυγή. Ενας χρήστης του «κινεζικού Twitter» έγραψε χαρακτηριστικά: «Αγωνιούμε κάθε ημέρα. Ανησυχούμε αν θα έχουμε να φάμε. Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και βλέπουμε γύρω μας τραγικές καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας».
«Αν πιστεύατε ότι οι εικόνες που είδαμε στη Γουχάν το 2020 ήταν άσχημες, δεν έχετε δει τίποτα», αναφέρει ξένος ανταποκριτής στην πόλη.
Ενδεικτική της έκρυθμης κατάστασης στην οικονομική καρδιά της Κίνας είναι η έκκληση της Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα, στο μη αναγκαίο προσωπικό του προξενείου των ΗΠΑ στη Σαγκάη και των οικογενειών τους να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά και η ταξιδιωτική οδηγία για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών σε ολόκληρη τη χώρα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε διά του εκπροσώπου του, Ζάο Λιτζιάν, την «έντονη δυσαρέσκεια για την εργαλειοποίηση της κατάστασης στη Σαγκάη», καταγγέλλοντας την Ουάσιγκτον ότι «επιχειρεί την κατασυκοφάντηση της χώρας». Ο Ζάο, επίσης, υπεραμύνθηκε της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην COVID-19 που εφαρμόζει το Πεκίνο επισημαίνοντας ότι είναι «επιστημονική και αποτελεσματική».
Εμμένει ο Σι
Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο νησί Χαϊνάν. Οπως είπε, η Κίνα δεν πρέπει να μεταβάλει την «ολιστική» αντιμετώπισή της στην COVID-19, δεν πρέπει να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα ή τα μέτρα πρόληψης που ήδη εφαρμόζει, προσθέτοντας ότι οι Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών που έχουν τα αυστηρά lockdowns.
Χθες, πάντως, οι κινεζικές Αρχές επέτρεψαν σε 6,5 εκατομμύρια κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να φύγουν από τα όρια της γειτονιάς τους.
πηγή: kathimerini.gr