Αυτοκτονία 13χρονου στα Κάτω Πατήσια: Τι είναι το Blackout Challenge του Tik Tok και γιατί εξετάζεται ως σενάριο
Το «παιχνίδι» Blackout Challenge, ένα παιχνίδι θανάτου στο Tik Tok έχει μπει στο κάδρο των ερευνών ως σενάριο για τον θάνατο του 13χρονου.
Απαντήσεις γύρω από τις συνθήκες στις οποίες έβαλε τέλος στη ζωή του ο 13χρονος από τα Κάτω Πατήσια, το βράδυ της Παρασκευής, ψάχνουν οι Αρχές.
Τραγική φιγούρα η μητέρα του καθώς ήταν εκείνη που εντόπισε το παιδί τη απαγχονισμένο στο δωμάτιο του. Οι ίδιοι σε κατάσταση σοκ κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ωστόσο όπως αποδείχθηκε ήταν αργά.
Σήμερα τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής
Σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που θα φωτίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έβαλε τέλος στη ζωή του ωστόσο οι αξιωματικοί της αστυνομίας εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο και ανάμεσα σε αυτό είναι και να συμμετείχε το παιδί σε challenge στα social media.
Αποκλείεται να έχει πέσει θύμα bullying λέει ο προπονητής του
Ο προπονητής της ομάδας του «Θησέα Κάτω Πατησίων» στο Παγκράτιο κ. Χαραλαμπής, απέκλεισε πάντως στο loutraki365.gr, το ενδεχόμενο ο 12χρονος να έχει πέσει θύμα bullying ή να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα:
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό παιδί ο Μάκης. Λίγες ώρες πριν το τραγικό περιστατικό, μιλήσαμε στο τηλέφωνο, ήταν πολύ ευδιάθετος και μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανυπομονούσε να πάει στο Λουτράκι, να δει τον αδερφό του να αγωνίζεται. Ήταν ένα αγαπητό παιδί και αληθινό “θηρίο” με ύψος περίπου 1,70 και πολύ μεγάλη μυϊκή διάπλαση.
Κανείς δεν θα μπορούσε, πιστεύω, να του κάνει bullying. Λίγες ώρες μετά, έμαθα το περιστατικό. Ειλικρινά, δεν μπορώ να το πιστέψω. Το παιδί ήταν πάντα ευδιάθετο. Δεν αντιμετώπιζε κανενός είδους ψυχολογικά προβλήματα. Πιστεύω ότι αν είχε κάτι, θα μου το είχε πει. Περνούσαμε πολλές ώρες μαζί κάθε εβδομάδα, καθώς και ο ίδιος ήταν αθλητής στην ομάδα μου…».
Έτσι, οι Αρχές τώρα έχουν βάλει στο κάδρο το "Blackout challenge" ενώ, εκτός από την ιατροδικαστική απαντήσεις αναμένεται να δώσει και το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο έχει ήδη μεταφερθεί και εξετάζεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.
Τι είναι, όμως, το "Blackout challenge" και πόσο επικίνδυνο είναι;
Πρόκειται για ένα «παιχνίδι» στο οποίο οι χρήστες της πλατφόρμας καλούνται να στραγγαλιστούν με ένα καλώδιο ή κορδόνι παπουτσιού μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους για λίγα δευτερόλεπτα (η λιποθυμία λέγεται «blackout» στα αγγλικά) και στη συνέχεια να καταγράψουν σε βίντεο τη στιγμή ευφορίας, όταν ανακτούν ξανά τις αισθήσεις τους.
Αγωγή σε βάρος του TikTok κατέθεσε η οικογένεια ενός 10χρονου κοριτσιού που πέθανε αφότου συμμετείχε στο «Blackout Challenge».
Όπως γράφει το Bloomberg, η Nylah Anderson ήταν ένα έξυπνο παιδί που μιλούσε τρεις γλώσσες. Στις 7 Δεκεμβρίου, βρέθηκε αναίσθητη στο δωμάτιό της σε ένα προάστιο της Φιλαδέλφεια. Πέρασε πέντε μέρες στην εντατική και τελικά έχασε τη ζωή της.
Η οικογένεια της Anderson κατηγορεί το TikTok για προώθηση ελαττωματικού προϊόντος και αμέλεια, λέγοντας ότι το επικίνδυνο challenge προωθήθηκε στο κορίτσι μέσω της σελίδας «for you» στην πλατφόρμα.
«Ο αλγόριθμος αποφάσισε ότι το θανατηφόρο blackout challenge ταίριαζε και πιθανότατα θα ενδιέφερε την 10χρονη Nylah Anderson και ως αποτέλεσμα αυτού, εκείνη πέθανε», αναφέρει η αγωγή σε βάρος της ByteDance, στην οποία ανήκει το TikTok.
Σε ανακοίνωσή της που είχε εκδώσει σχετικά με τον θάνατο του κοριτσιού, η εταιρεία ανέφερε ότι «αυτό το ανησυχητικό challenge, για το οποίο άνθρωποι φαίνεται να μαθαίνουν από άλλες πηγές πέραν του TikTok, υπήρχε πολύ πριν από την πλατφόρμα μας».
Αυτή η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε άλλες, όπου εταιρείες social media κατηγορούνται για θανάτους, όπως στην περίπτωση ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος όπου τρεις νεαροί άνδρες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία ταχύμετρου του Snapchat για να βιντεοσκοπήσουν τους εαυτούς τους καθώς έτρεχαν με περισσότερα από 190 χιλιόμετρα. Η αυτοκτονία ενός 16χρονου αποδίδεται, σε άλλη υπόθεση, στον εθισμό στο Instagram.
Τουλάχιστον άλλα τέσσερα παιδιά έχουν πεθάνει κάνοντας το «blackout challenge», σύμφωνα με την αγωγή της οικογένειας Anderson. Το challenge έχει εμφανιστεί και σε άλλες πλατφόρμες, αλλά η εξέταση του κινητού της Nylah Anderson έδειξε ότι χρησιμοποιούσε το TikTok τη στιγμή του συμβάντος.
Οι γιατροί έχουν και στο παρελθόν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρόκληση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Άλλοτε, σύμφωνα με τους γιατρούς, το Blackout Challenge μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία, κρίσεις, ακόμη και εγκεφαλικές βλάβες.