Μωβ μέδουσες: Γυναίκα γύρισε το κεφάλι της σε παραλία στην Κυλλήνη και είδε μπροστά της, αυτή την εικόνα
Οι μωβ μέδουσες παραμένουν στη χώρα και εμφανίζονται σε όλο και περισσότερες παραλίες. Πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού ανέβασε μια εικόνα στο προφίλ της, στο facebook που έγινε θέμα συζήτησης…
Περικυκλωμένη μοιάζει η Ελλάδα από τις μωβ μέδουσες, αφού μετά την ισχυρή παρουσία της στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, έχει αρχίσει πλέον να εμφανίζεται μαζικά και στο Ιόνιο. Στην περιοχή της Αχαΐας οι αναφορές είναι ακόμα ελάχιστες, ενώ σήμερα Κυριακή μία μωβ μέδουσα εντοπίστηκε στην περιοχή της Κυλλήνης στην Ηλεία.
Ειδικότερα η συμβολαιογράφος και πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βικτωρία Αγγελοπούλου δημοσίευσε στο προφίλ της στο Facebook φωτογραφία με μία μωβ μέδουσα που έβγαλαν στην στεριά λουόμενοι στην παραλία της Κυλλήνης. Δείτε την εικόνα που δημοσίευεσε το pelop.gr…
Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).
Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπούν, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.
Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.
Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.
Πηγή: ethnos.gr