Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στο Μαρόκο, ο θάνατος μίας έφηβης που υποβλήθηκε σε παράνομη άμβλωση
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κορίτσι, ηλικίας 14 ετών, τάφηκε την Τρίτη το βράδυ στο χωριό Μπούμια, στην επαρχία Μιντέλτ στο νοτιοδυτικό Μαρόκο, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Chouf TV.
Μία έφηβη στο Μαρόκο πέθανε αφού υποβλήθηκε σε παράνομη άμβλωση σε ένα χωριό, μετέδωσαν χθες Τετάρτη τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα περιστατικό που προκάλεσε την αγανάκτηση φεμινιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Το κορίτσι, ηλικίας 14 ετών, τάφηκε την Τρίτη το βράδυ στο χωριό Μπούμια, στην επαρχία Μιντέλτ στο νοτιοδυτικό Μαρόκο, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Chouf TV.
«Η άμβλωση έγινε στο σπίτι ενός νεαρού που εκμεταλλευόταν σεξουαλικά το θύμα», επεσήμανε την Τρίτη σε ανακοίνωσή της η ένωση φεμινιστικών οργανώσεων του Μαρόκου «Άνοιξη της αξιοπρέπειας».
Μετά το τραγικό περιστατικό, η αστυνομία συνέλαβε «τη μητέρα του θύματος, μία νοσηλεύτρια και τον ιδιοκτήτη του σπιτιού όπου έγινε η παράνομη άμβλωση», σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο 2Μ.
Ένας τέταρτος ύποπτος συνελήφθη αργότερα με την κατηγορία ότι «παρείχε βοήθεια στη διάρκεια της άμβλωσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η έρευνα της εισαγγελίας.
«Η τραγωδία αυτή είναι συνέπεια της συσσώρευσης της βίας που υφίστανται οι γυναίκες», κατήγγειλε η ακτιβίστρια Μπέτι Λάχγκαρ.
Η άμβλωση τιμωρείται με έξι μήνες έως και πέντε χρόνια φυλάκιση το Μαρόκο. Βάσει του ποινικού κώδικα τιμωρείται τόσο η γυναίκα που υποβάλλεται σε άμβλωση (με ποινή που κυμαίνεται από έξι μήνες έως δύο χρόνια φυλάκιση) τόσο και όσοι κάνουν την επέμβαση (με ένα έως πέντε χρόνια φυλάκιση).
Στο Μαρόκο ξεκίνησε το 2015 μια συζήτηση για «την αναγκαιότητα» να αλλάξει η νομοθεσία μπροστά στη μάστιγα των εκατοντάδων παράνομων αμβλώσεων που γίνονται καθημερινά, συχνά σε άθλιες συνθήκες υγιεινής.
Επίσημη επιτροπή είχε προτείνει τότε η άμβλωση να επιτρέπεται σε «κάποιες περιπτώσεις ανωτέρας βίας», κυρίως σε περιπτώσεις βιασμού ή σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει αλλάξει η νομοθεσία του Μαρόκου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ