Καναδάς: «Η χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο αποτελεί δικαίωμα έκφρασης»
Το να δείχνεις το μεσαίο δάχτυλο είναι «θεόσταλτο δικαίωμα», αναφέρει καναδός δικαστής.
Η χειρονομία μπορεί να μη θεωρείται πολιτισμένη ή ευγενική, αλλά δεν είναι έγκλημα και προστατεύεται από το σύνταγμα του Καναδά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Άλλωστε, αν αναρωτηθούμε πόσοι από εμάς πάνω σε έναν καυγά σηκώνουμε το μεσαίο δάχτυλο, θα πηγαίναμε... κάθε μέρα στο δικαστήριο.
«Το να κάνετε τη συγκεκριμένη χειρονομία - με το μεσαίο δάχτυλο - μπορεί να μην είναι ευγενικό, αλλά θεωρείται δικαίωμα έκφρασης», όπως αναφέρει καναδός δικαστής.
Αυτό όμως δεν συνέβη, με έναν δάσκαλο στον Καναδά, ο οποίος όπως όλα δείχνουν δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα νεύρα του και απείλησε τον γείτονα του και φυσικά του ύψωσε και το μεσαίο δάχτυλο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τον μηνύσει.
Ο δικαστής Ντένις Γαλιατσάτος με την 26 σελίδων απόφασή του απέρριψε την προσφυγή εναντίον του δασκάλου, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο του 2021.
«Για να είμαι απολύτως σαφής, δεν είναι έγκλημα να υψώνεις σε κάποιον το μεσαίο δάχτυλο» δήλωσε συγκεκριμένα.
Στην απόφασή του, ο Γαλιατσάτος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον γείτονα και καταγγέλλοντα, Michael Naccache, του οποίου τα παράπονα, όπως είπε, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από πεζές, και ασήμαντες κατηγορίες.
Σημειώνεται πως ο καταγγέλλων είχε κατηγορήσει δάσκαλο και για επίθεση προς τους γονείς του, ισχυρισμό που ο Γαλιατσάτος απέρριψε κατηγορηματικά. Η κίνηση με το μεσαίο δάχτυλο ήρθε σε μεταγενέστερη τεταμμένη σκηνή μεταξύ των δύο, τη στιγμή που ο κατηγορούμενος έβριζε χυδαία τον γείτονά του.
Η χαρακτηριστική κίνηση του δασκάλου, μάλιστα, έγινε και με τα δύο χέρια.
Το μεσαίο δάχτυλο «μπορεί να μην είναι μία πολιτισμένη κίνηση, μπορεί να μην είναι ευγενική παρόλα αυτά δεν επισύρει ποινική ευθύνη» σημείωσε στο δικαστήριο ο Γαλιατσάτος.
Μάλιστα, είπε πως παρά την καθομιλουμένη, «οι υποθέσεις στην πραγματικότητα δεν απορρίπτονται», αλλά στην προκειμένη περίπτωση το «δικαστήριο έχει την τάση να πάρει τον φάκελο και να τον πετάξει κυριολεκτικά από το παράθυρο».
«Κρίμα» είπε, «οι δικαστικές αίθουσες του Μόντρεαλ δεν έχουν παράθυρα».