Κατάλληλος για κολύμπι ο Σηκουάνας
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το δημαρχείο του Παρισιού, η πόλη ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα όνειρο δεκαετιών: να κάνει τον Σηκουάνα κατάλληλο για κολύμπι. Στόχος, μάλιστα, είναι το περίφημο ποτάμι να είναι ασφαλές για τους κολυμβητές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.
Από το 2025, η πόλη εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνιμες εγκαταστάσεις κολύμβησης σε πέντε σημεία κατά μήκος του ποταμού – δύο στην καρδιά της πόλης στη δεξιά όχθη απέναντι από την Ιλ ντε λα Σιτέ και την Ιλ Σεν-Λουί, μία στους πρόποδες του Πύργου του Αϊφελ, μία στο Δάσος της Βουλώνης και μία στο Μπερσί, στο νοτιοανατολικό Παρίσι. Αυτό το δίκτυο σημείων κολύμβησης θα αρχίσει να επεκτείνεται σε όλη την πόλη την ίδια χρονιά, φτάνοντας έως και στα 23 σημεία κολύμβησης στον Σηκουάνα σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.
Αν τελικά επιτευχθεί, ο καθαρισμός θα συμπέσει με την «επέτειο» των 101 ετών από την ημέρα που απαγορεύτηκε στους Παριζιάνους να κολυμπούν στο αγαπημένο τους ποτάμι. Το 1923, η πόλη απαγόρευσε το μπάνιο στον Σηκουάνα. Πολλοί, φυσικά, είναι εκείνοι που έκτοτε έχουν βουτήξει παράνομα, όμως η διαρκώς αυξανόμενη μόλυνση που έρχεται συνεπεία της ραγδαίας ανάπτυξης της πόλης τον τελευταίο αιώνα, αποθαρρύνει πλέον ακόμη και τους πιο τολμηρούς. Τα υψηλότατα επίπεδα υδρόβιων βακτηρίων και ο κίνδυνος για μετάδοση της εν δυνάμει θανατηφόρου λεπτοσπείρωσης, που προέρχεται συνήθως από περιττώματα αρουραίων, δεν αφήνουν και πολλές επιλογές.
Ωστόσο, η πόλη υποστηρίζει πως ο κίνδυνος ανήκει ήδη στο παρελθόν. Τα πρώτα σημεία που έχουν καθαριστεί υπολογίζεται πως είναι κατάλληλα για κολύμβηση στο 91% των περιπτώσεων.
Από το 2025, ο δήμος Παρισίων εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνιμες εγκαταστάσεις κολύμβησης κατά μήκος του ποταμού.
Αυτός ο συνεχιζόμενος καθαρισμός του Σηκουάνα έρχεται, βέβαια, με πολύ υψηλό κόστος. Το Παρίσι επενδύει 1,4 δισ. ευρώ σε έναν τεράστιο νέο αγωγό ομβρίων υδάτων με χωρητικότητα που φτάνει τις 30 ολυμπιακές πισίνες. Εχει επίσης απαγορεύσει στα σκάφη να απελευθερώνουν τα βρώμικα νερά τους στον ποταμό, προσφέροντας στους ανθρώπους που ζουν σε αυτά έως και 6.000 ευρώ για να μετατρέψουν το σκάφος τους ώστε να μπορεί να εκβάλλει σε δημοτικές δεξαμενές. Πέρα από τις όχθες του ποταμού, έχει επίσης ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε ολόκληρη την πόλη, το οποίο θα επιτρέψει στο έδαφος της πόλης να απορροφήσει περισσότερη βροχή, δημιουργώντας πιο ανοιχτό, υδατοδιαπερατό έδαφος.
Καθαρά νερά
To να μείνουν τα νερά του Παρισιού καθαρά αποτελεί επιπλέον ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Το 2017, η πόλη επέτρεψε το κολύμπι στο κανάλι Σεν-Μαρτέν, το οποίο εκβάλλει στον Σηκουάνα, αλλά αναγκάστηκε να το κλείσει σχεδόν αμέσως, αφού τα βακτήρια του νερού πολλαπλασιάστηκαν ταχύτατα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ντόπιοι που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα Le Parisien δήλωσαν πως αμφιβάλλουν πάρα πολύ για το εάν θα βουτήξουν ακόμη και μετά το πέρας των εργασιών καθαρισμού.
Εάν το Παρίσι καταφέρει να διατηρήσει τα νερά του καθαρά, ωστόσο, θα κερδίσει κάτι πολύ περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη ατραξιόν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι προσπάθειες της πόλης να φυτέψει περισσότερα δέντρα και να καταργήσει σταδιακά τις τσιμεντένιες επιφάνειες όχι μόνο θα συμβάλουν στην απορρόφηση του νερού της βροχής αλλά θα ενισχύσουν σημαντικά την οικολογική στροφή που κάνει η πόλη τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τη ρύπανση και αμβλύνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το να γίνει η προκυμαία του Σηκουάνα διαθέσιμη για κολύμβηση, θα προσελκύσει επίσης πολλούς επισκέπτες (ομολογουμένως, όχι θετικό για όλους) και θα συμβάλει στη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Το άνοιγμα του ποταμού για καλοκαιρινές δραστηριότητες και ευχάριστες στιγμές θα μπορούσε επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο για περαιτέρω κλιματική και περιβαλλοντική δράση – δείχνοντας στους ανθρώπους ότι ένα καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον δεν απαιτεί μόνο περιοριστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά κυρίως προσφέρει στους ανθρώπους μια πιο ήρεμη και γαλήνια ζωή εντός των πόλεων.