Την πρώτη 100% οικολογική πόλη φιλοδοξεί να χτίσει η Τουρκία: Θα θερμαίνεται από... φιστίκια
Θέρμανση από... φιστίκια Αιγίνης; Οι Τούρκοι πάντως επιμένουν πως είναι πολύ κοντά στο να το κάνουν πραγματικότητα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ισχυρίζονται κιόλας ότι ετοιμάζονται να χτίσουν την πρώτη πόλη στην οποία όλα τα κτήρια θα θερμαίνονται αποκλειστικά χάρη στα φιστίκια!
Τα τσόφλια των φιστικιών, τα οποία μέχρι σήμερα κατέληγαν στα αζήτητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας, διατείνονται οι ειδικοί, οι οποίοι βλέπουν στον δημοφιλή ξηρό καρπό κάτι πολύ παραπάνω από μια νόστιμη και θρεπτική τροφή. Με βάση αυτή τη θεωρία, η Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, φιλοδοξεί να κατασκευάσει την πρώτη 100% οικολογική πόλη που θα χρησιμοποιεί τα φιστίκια ως βασική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Το σχέδιο αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μια έκταση 3.200 εκταρίων σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την πόλη Γκαζιαντέπ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με τη Συρία και προβλέπεται να στεγάσει 20.000 ανθρώπους.
Η Τουρκία σύμφωνα με τη FAO, την Οργάνωση του ΟΗΕ για την Τροφή και τη Γεωργία, είναι ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή φιστικιών μαζί με το Ιράν, τις ΗΠΑ και τη Συρία. Το 2013, η χώρα εξήγαγε 6.800 τόνους φιστικιών οι οποίοι της απέφεραν έσοδα ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Γκαζιαντέπ βρίσκεται μάλιστα ακριβώς στην καρδιά της παραγωγής.
«Πιστεύουμε ότι η οικολογική πόλη του μέλλοντος θα μπορεί να θερμαίνεται χάρη στην καύση του κελύφους του φιστικιού. Οταν προσπαθείς να σκεφτείς μια επιλογή που να σέβεται το περιβάλλον, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τους φυσικούς πόρους που διαθέτει ο τόπος», λέει η Σεντά Μουφτούογλου Γκιουλέτς, ειδική σε θέματα οικολογικής δόμησης στο δήμο του Γκαζιαντέπ.
Το σχέδιο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μια έκταση 55 εκταρίων. Η μελέτη για τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος έχει ανατεθεί στην Burgeap, μια γαλλική εταιρία ειδικευμένη στην «πράσινη» δόμηση. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, τότε η εταιρία, η πρώτη που είχε την ιδέα για τη χρήση της θέρμανσης από φυστίκια σε επίπεδο πόλης, θα αναλάβει το έργο εξ ολοκλήρου. Μέχρι στιγμής, οι μελέτες βγαίνουν ικανοποιητικές σε ποσοστό 60%.
iefimerida