Φάρμακα : Και φθηνά και γενόσημα!
Νέο ψαλίδι μπαίνει στις τιμές των φαρμάκων με τις τιμές των γενοσήμων να είναι οι πρώτες που κουρεύονται. Στο μεταξύ, το χαμένο έδαφος προσπαθεί να ανακτήσει το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που στοχεύουν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς το μεσημέρι τα οικονομικά της Υγείας μπαίνουν στο μικροσκόπιο της τρόικας.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το σύστημα εποπτείας των προμηθειών στα νοσοκομεία είναι οι δύο βασικοί τομείς, στους οποίους επικεντρώθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη λήξη της χθεσινής συνάντησής του με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ.
Ο κ. Λυκουρέντζος αναφερόμενος στο φάρμακο και επικαλούμενος το παράδειγμα της Αυστρίας υπογράμμισε ότι «στόχος είναι η χαμηλότερη δυνατή τιμή».
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, η Αυστρία διαθέτει δυναμικό σύστημα τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων (δηλαδή αντιγράφων), βάσει του οποίου η τιμή των τριών πρώτων σκευασμάτων που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας πέφτει στο 40% του πρωτοτύπου, ενώ για τα επόμενα τρία η τιμή πέφτει στο 30%. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, δημιουργείται ανταγωνιστικό περιβάλλον που πιέζει τις τιμές των σκευασμάτων προς τα κάτω, ενώ το πιθανότερο είναι το μέτρο αυτό να ισχύσει από τον Οκτώβριο.
Αμεση θα είναι και η εφαρμογή της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών της χώρας για την προώθηση των αντίγραφων φαρμάκων.
Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας κάνει ένα βήμα... πίσω καθώς παρότι, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί για όλες τις δραστικές ουσίες, η εισήγηση είναι να ισχύσει μόνο για 50. Ο λόγος που επικαλούνται οι ίδιες πηγές είναι ότι είναι αναγκαία η ήπια εφαρμογή του μέτρου. Μάλιστα, έφεραν ως παράδειγμα ακόμη μία μνημονιακή δέσμευση που αφορά την αποκλειστική διακίνηση των ακριβών φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΣΥ, αποκλείοντας έτσι τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να αποφέρει κέρδη 50 εκατ. ευρώ, το σύστημα όμως δεν ήταν έτοιμο να το υποστηρίξει με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των βαρέως πασχόντων που δεν έβρισκαν τα φάρμακά τους.
ΑΙΧΜΕΣ. Αιχμές άφησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος χαρακτήρισε ύποπτο το γεγονός ότι «δεν βγαίνουν στην αγορά φάρμακα που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος».
Αναφερόμενος στις τραγικές καθυστερήσεις κατά την έκδοση νέου δελτίου τιμών, θέμα που έχει παγώσει στο υπουργείο Υγείας από τον Ιανουάριο του 2011, υπογράμμισε ότι οι ασθενείς με βαριά και απειλητικά για την υγεία νοσήματα (όπως για παράδειγμα ο καρκίνος και η κυστική ίνωση) στερούνται την πρόσβαση σε νέα, αποτελεσματικότερα φάρμακα.
Με τον τρόπο αυτό, όμως, μπαίνει «απαγορευτικό» και στα νέα γενόσημα φάρμακα, αφού παρότι που έχουν άδεια κυκλοφορίας δεν έχουν λάβει τιμή.
ΚΟΝΤΡΑ 100 ΕΚΑΤ. Ακόμη ένα μέτωπο ανοίγει το υπουργείο Υγείας με τη φαρμακοβιομηχανία, μετά το αίτημα για επιστροφή τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την ισόποση υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012, όπως προβλέπεται στο τελευταίο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Σκληρή ήταν η απάντηση του κ. Φρουζή, ο οποίος δήλωσε ότι «σε αυτούς που σου χρωστάνε δεν πληρώνεις». Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ Κώστας Ευριπίδης τόνισε οι συνολικές οφειλές του κράτους έχουν ξεπεράσει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, καθώς το ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ χρωστά 550 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε τιμολόγια του τελευταίου 18μήνου και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ χρωστούν 850 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από το 2007.