Το 2020 και στην Ελλάδα πλωτές ανεμογεννήτριες - Σε Αιγαίο & Ιόνιο
Στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για τις τιμές αναφοράς των επενδυτών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας. Τι ειπώθηκε για τη νέα τεχνολογία των ΑΠΕ σε workshop της νορβηγικής πρεσβείας και της εταιρείας Equinor.
Το πλαίσιο για την έλευση στο Αιγαίο και το Ιόνιο της τεχνολογίας των πλωτών ανεμογεννητριών ετοιμάζει σταδιακά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για μία σχετικά καινούργια κατηγορία των ΑΠΕ που αναπτύσσεται στη Νορβηγία και συγκεκριμένα από την Equinor (πρώην Statoil), η οποία το 2017 κατασκεύασε το πρώτο στον κόσμο πλωτό αιολικό πάρκο 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του Πίτερχεντ της Σκωτίας. Είναι ικανό, με εγκατεστημένη ισχύ 30 MW, να ηλεκτροδοτήσει περίπου 20.000 κατοικίες.
Σε workshop που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή 12 Απριλίου η πρεσβεία της Νορβηγίας στη χώρα μας, εκπρόσωποι της εταιρίας, της Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και της ΡΑΕ μίλησαν για τη νέα τεχνολογία, η οποία προσφέρεται για τις ελληνικές θάλασσες που είναι βαθιές και δυσκολεύουν την κατασκευή των συμβατικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Αυτά απαιτούν θεμελίωση και η κατασκευή τους ενδείκνυται για βάθη μέχρι 60 μέτρα. Αντίθετα, οι πλωτές ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν τη μέθοδο της αγκύρωσης και μπορούν να εγκατασταθούν σε μεγαλύτερα βάθη.
Στο workshop, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Μιχάλης Βερροιόπουλος έκανε γνωστό ότι το υπουργείο ΠΕΝ έχει συμπεριλάβει στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που σχεδιάζει και την τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών. Μάλιστα, όπως είπε, στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 αφού θα έχει χωροθετήσει μία θαλάσσια περιοχή, θα μπορεί να κάνει την πρώτη πιλοτική δημοπρασία για τις τιμές αναφορές των έργων που θέλουν να αναπτύξουν επενδυτές. Ως προς το ποια θα είναι η περιοχή, πηγές θέλουν να αξιοποιείται κάποια από τις 12 ζώνες που είχε υποδείξει το 2010 το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Βέβαια, πριν τη πρώτη πιλοτική δημοπρασία απαιτείται η νομοθέτηση της σχετικής τεχνολογίας και έπειτα η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως προς τον χώρο εγκατάστασης των πλωτών αιολικών πάρκων.
Τιμές παραγόμενης ενέργειας
Ο κ. Βερροιόπουλος σημείωσε επίσης πως η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή θα επιλεχθεί και με το κριτήριο της ύπαρξης θαλάσσιου υποβρύχιου καλωδίου, ώστε οι διαγωνιζόμενοι επενδυτές να κάνουν προσφορές που να αντανακλούν το κόστος της παραγόμενης ενέργειας με βάση την τεχνολογία και χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος της διασύνδεσης. Με αυτό το δεδομένο, οι τιμές αναφοράς δεν αποκλείεται να κινηθούν κάτω από τα 90 ευρώ ανά MWh, όσο δηλαδή η τιμή εκκίνησης πρόσφατου διαγωνισμού της ΡΑΕ για τα χερσαία αιολικά πάρκα.
Πάντως για την ώρα η παραγόμενη ενέργεια από τις πλωτές ανεμογεννήτριες είναι υψηλή. Ο εκπρόσωπος της Equinor Arne Eik στη διάρκεια του workshop υποστήριξε ότι στόχος της εταιρείας είναι σε ορίζοντα δεκαετίας να μειώσει τις τιμές στα επίπεδα των 40 με 60 ευρώ ανά MWh.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος τόνισε τις ευκαιρίες που ανοίγονται και για άλλους επιχειρηματικούς κλάδους της χώρας, όπως τα ναυπηγεία, όπου εκεί συνήθως κατασκευάζονται οι πλωτές ανεμογεννήτριες. Όπως ο ίδιος είπε, στο συνολικό κόστος τους το 40% αφορά στην προμήθεια της ανεμογεννήτριας και το 60% του λοιπού εξοπλισμού όπως τα συστήματα αγκύρωσης ή οι πλωτές εξέδρες.
Τέλος, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ Διονύσης Παπαχρήστος υποστήριξε πως η συγκεκριμένη κατηγορία των ΑΠΕ έχει ωριμάσει και μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Χρήστος Κολώνας
euro2day.gr