Χαρδαλιάς: "Lockdown στην Αχαΐα και στην Εύβοια από αύριο!"
H ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Το lockdown στην Αττική, οι εισηγήσεις των ειδικών για «λουκέτο» και σε άλλες περιοχές και όλες οι εξελίξεις. Αλλαγή στις οδηγίες για τη χρήση μάσκας προανήγγειλε η Παπαευαγγέλου.
Παρασκευή, 12.02.2021, σήμερα και όπως κάθε Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνει ζωντανά για τον κορονοϊό, την ώρα που η Αττική βιώνει ήδη το καθεστώς αυστηρότερου lockdown με νέα μέτρα.
Καθεστώς με το οποίο φλερτάρουν έντονα εδώ και μέρες και η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Αχαΐα και η Εύβοια, με τις αποφάσεις για πιθανό lockdown σε νέες περιοχές να είναι αυξημένες.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Για «σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου», μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, ενώ τόνισε πως ο μέσος όρος της εβδομάδας αυξήθηκε σε 11 κρούσματα από 100.000 πληθυσμού από οκτώ που ήταν την περασμένη εβδομάδα.
click4more: Κορονοϊός: «Φλέγεται» η Αττική με 762 νέα κρούσματα- Πως κατανέμονται σε όλη τη χώρα
«Ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν βάλουμε και τους ασυμπτωματικούς είναι μεγαλύτερος από τα 10.000 ενεργά κρούσματα» συνέχισε κι εκτίμησε πως θα επιβαρυνθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας με την αύξηση των κρουσμάτων. Η ίδια τόνισε πως η πληρότητα ΜΕΘ COVID σε όλη την επικράτεια ανέρχεται σε 51% σε όλη την επικράτεια. Στην Αττική το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83%.
«Εξαιρετικά αυξημένο είναι το επίπεδο συναγερμού στην Χαλκίδα με ένα σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της Επικράτειας, που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί», είπε ακόμη.
Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε και καμπανάκι ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έρχεται από το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας πως «ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας». «Αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις ημέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας», επεσήμανε.
«Καμπανάκι για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού»
«Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά κι όχι από τον κακό ξένο. Γι’ αυτό προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας», συνέχισε η καθηγήτρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού. Επίσης έκανε και αναφορά στις νέες συστάσεις του CDC για χρήση διπλής μάσκας. Τόνισε πως προς το παρόν η Επιτροπή δεν κάνει αντίστοιχη σύσταση, αλλά θα εκδοθούν οδηγίες την επόμενη εβδομάδα.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που έφεραν το αυστηρό lockdown στην Αττική, ενώ ακολούθως πήρε τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε: «Σε συνέχεια της ενημέρωσης των καθηγητών μας, κυρίας Παπαευαγγέλου και κυρίου Μαγιορκίνη, για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ας δούμε πώς εξελίσσεται η εικόνα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου και τι διαφοροποιήσεις υπάρχουν, μετά και τη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου,
– παραμένει ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43.
– Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34.
– Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Και στους τρεις αυτούς δήμους παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.
– Στο επίπεδο επίσης πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από αύριο ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206.
– Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:
– ο Δήμος Αγίου Νικολάου
– ο Δήμος Θήρας
– ο Δήμος Μυκόνου
– η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας –προφανώς και όλοι οι Δήμοι της, και
– η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και προφανώς όλοι οι δήμοι της.
Πηγή: Newsit.gr