Ναι, υπάρχει η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο — και γιατί έχει σημασία
Η λάθος θερμοκρασία υπνοδωματίου μπορεί να σαμποτάρει τον ύπνο σου
Σε όλες μας έχει συμβεί: Είναι ένα ζεστό απόγευμα και απλά δεν μπορείς να κοιμηθείς, παρά το γεγονός ότι άνοιξες τον κλιματισμό ή έναν ανεμιστήρα. Ή ίσως είναι μέσα του χειμώνα, με τσουχτερό κρύο και αέρα, και όσες κουβέρτες κι αν βάλεις πάνω σου δεν μπορείς να σταματήσεις να κρυώνεις. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η θερμοκρασία παίζει τεράστιο ρόλο στο πόσο καλά κοιμόμαστε.
Υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω από τη δύναμη της θερμοκρασίας στην ποιότητα, την ποσότητα και τις συνήθειες του ύπνου μας. Για έναν καλό βραδινό ύπνο, η ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχεις καλύτερη ποιότητα ύπνου. "Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη γενική υγεία και ευεξία μας", λέει ο Ryan Fiorenzi, πιστοποιημένος προπονητής ύπνου. "Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τον ύπνο ως την ώρα που το σώμα ξεκουράζεται, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια στιγμή για το σώμα να αναδομηθεί και να ανακάμψει. Το καλύτερο περιβάλλον ύπνου είναι αυτό που είναι δροσερό."
Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο;
Η θερμοκρασία για τις συστάσεις ύπνου μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, αλλά ο γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι οι 19 βαθμοί είναι ιδανικοί για τον βέλτιστο ύπνο. Εάν δεν μπορείς να διατηρήσεις το σπίτι σου σε αυτή τη θερμοκρασία ή εάν οι 19 βαθμοί δεν ταιριάζουν στις προσωπικές σου προτιμήσεις, ο πιστοποιημένος γιατρός ύπνου Funke Afolabi-Brown προτείνει να στοχεύσεις στο εύρος θερμοκρασίας από 15 έως 22 βαθμούς για τον καλύτερο δυνατό ύπνο.
Γιατί παίζει ρόλο η θερμοκρασία για τον ύπνο;
Η ρύθμιση της θερμοκρασίας βοηθά στη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για ύπνο δουλεύοντας παράλληλα με τα πρότυπα της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός μας. "Αυτό το εύρος είναι ιδανικό γιατί οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας, που ρυθμίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας, πέφτουν το βράδυ και συμπίπτουν με την έκκριση μελατονίνης του εγκεφάλου μας", εξηγεί ο Afolabi-Brown. "Το να έχουμε ένα δροσερό περιβάλλον δωματίου προωθεί περαιτέρω αυτή την πτώση της θερμοκρασίας και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας".
Καθώς πέφτει το σκοτάδι, το σώμα μας αρχίζει να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Καθώς παράγεται μελατονίνη, σηματοδοτεί στον εγκέφαλό μας ότι είναι ώρα για ύπνο (και το αντίστροφο: καθώς η παραγωγή μελατονίνης επιβραδύνεται το πρωί, ο εγκέφαλός μας καταλαβαίνει ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε). Ένα πιο δροσερό περιβάλλον ύπνου προωθεί στην πραγματικότητα υψηλότερη παραγωγή μελατονίνης, ενθαρρύνοντας την έναρξη του ύπνου και πιο ξεκούραστο ύπνο.
Τι συμβαίνει αν είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο;
Πέρα από τη βοήθεια στην παραγωγή μελατονίνης, η θερμοκρασία είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο μας. Η έκθεση σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον ύπνου μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εγρήγορση και μειωμένο ύπνο αργών κυμάτων και ύπνο REM, τα δύο βαθύτερα στάδια του ύπνου που μας βοηθούν να ξυπνήσουμε νιώθοντας ανανεωμένοι. Η υγρή ζέστη, ειδικότερα, μπορεί να αποβάλει τα στάδια ύπνου και τη θερμορύθμιση ή την ικανότητα του σώματός μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Αν και η έκθεση στο κρύο δεν επηρεάζει απαραίτητα τα στάδια του ύπνου, είναι ακόμα σημαντικό να νιώθεις άνετα κατά τη διάρκεια του ύπνου για να προωθήσεις τη θερμορύθμιση.
Πώς να διατηρήσεις την τέλεια θερμοκρασία ύπνου
"Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσεις τον εαυτό σου δροσερό ενώ κοιμάσαι είναι να επενδύσεις σε κλινοσκεπάσματα υψηλής ποιότητας", προτείνει ο Fiorenzi. Μια έξυπνη επιλογή είναι στην πραγματικότητα ένα μάλλινο πάπλωμα, "το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τη θερμότητα του σώματος. Άλλες εξαιρετικές επιλογές περιλαμβάνουν ειδικά παπλώματα και σεντόνια που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν την υγρασία και τη θερμότητα. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ιδρώτα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο άνετο βραδινό ύπνο". Ο Fiorenzi προτείνει να κοιμάσαι και με κλινοσκεπάσματα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως μείγματα μπαμπού ή βαμβακιού, καθώς είναι "φυσικά πιο δροσερά".
Ο Afolabi-Brown λέει ότι το να κάνεις ένα χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος σου, προάγοντας την παραγωγή μελατονίνης και την έναρξη του ύπνου.