Σήμερα έμαθα: Από που πήρε το όνομα της η καισαρική τομή;
Όταν το να γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό δεν είναι επιλογή, ο γιατρός θα κόψει την κοιλιά μιας μέλλουσας μητέρας και θα αφαιρέσει το μωρό χειρουργικά. Η διαδικασία ονομάζεται συνήθως καισαρική τομή.
Δεν είναι και πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι η λέξη “Καισαρική” προκύπτει από το όνομα Καίσαρας. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη για την προέλευσή της, το όνομα προέκυψε πράγματι από τον Ιούλιο Καίσαρα, και έδωσε το όνομά του σε αυτήν.
“Ο Καίσαρας αφαιρέθηκε από την μήτρα της μητέρας του, τη στιγμή που εκείνη πέθανε”, έγραψε ο Γάλλος χειρούργος Ζακ Γκιγιμό στο βιβλίο του Child-birth, ή The Happy Delivery of Women, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1609.
Υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτή τη θεωρία. Η μητέρα του Ιουλίου Καίσαρα, Αουρέλια, δεν πέθανε στη γέννα. Πέθανε το 54 π.Χ., μόλις 10 χρόνια πριν την δολοφονία του γιου της. Και επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν κάποια μητέρα στη ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επέζησε μιας καισαρικής τομής, γιατί συνήθως γίνονταν σε γυναίκες που είχαν ήδη πεθάνει ή δεν μπορούσαν να σωθούν, είναι παντελώς αμφίβολο ότι η Αουρέλια επέζησε από μια τέτοια επέμβαση.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Ρωμαίος συγγραφέας και φιλόσοφος, έδωσε μια διαφορετική εξήγηση. Ότι ο παλαιότερος πρόγονος του Ιουλίου Καίσαρα, ονομάστηκε Καίσαρας, γιατί τον έβγαλαν με τομή από τη μήτρα της μητέρας του. Στα λατινικά, το caesus είναι μια μορφή του ρήματος caedere, που σημαίνει «κόβω».
Οι θεωρίες είναι θεωρίες. Αλλά ακόμα κι αν κανένας Καίσαρας δεν είχε σε τίποτα σύνδεση με την καισαρική τομή, το γεγονός ότι τόσοι πολλοί έγκυροι ιστορικοί πιστεύουν στη σύνδεση, είναι ο λόγος που ο συγκεκριμένος όρος έχει επιζήσει μέχρι σήμερα.
Πληροφορίες: mentalfloss.com