Νιόβη Καμπίτση: Το παραδοσιακό γεύμα την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κεφαλονιά (Inkefalonia 89,2)
Νιόβη Καμπίτση
Στον Inkefalonia 89,2, στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου η κ Νιόβη Καμπίτση αναφέρθηκε στο παραδοσιακό γεύμα την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κεφαλονιά.
Θαβὼρ ὑπὲρ πᾶν γῆς ἐδοξάσθη μέρος,
Ἰδὸν Θεοῦ λάμψασαν ἐν δόξῃ φύσιν
Μορφὴν ἀνδρουμένην κατὰ ἕκτην Χριστὸς ἀμεῖψε και εθιμικά, η νηστεία που έχει ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου προς τιμήν της Παναγίας καταλύεται με την βρώση ιχθύος την ημέρα του Σωτήρος.
Η αλιάδα με πατάτες και σκόρδο δυνατό Ρισιάνικο κατέχει την δέουσα θέση και συνοδεύεται με βλύτρα όπως σημειώνει η κ. Νιόβη , αμπελοφάσουλα, κοκκινογούλια , μωρόπουλα (μικρά κολοκύθια) και μπακαλιάρο, πεσκαντρίτσα η οποιοδήποτε άλλο ψάρι . Το κρασάκι ενίοτε , είναι ντόπιο ρομπόλα.
Παλιότερα οι νοικοκυρές έβαζαν την αλιάδα πάνω από τα λαχανικά για οικονομία αναφέρει η κ. Καμπίτση περνώντας μας τα ηχοχρώματα μιας άλλης εποχής με τα λίγα αλλά και τα και πολλά συγχρόνως.
Τα πανηγύρια του Σωτήρος συνεχίζουν να οργανώνονται με πρωτοβουλία των κατοίκων, των Συλλόγων , στα Τραυλιάτα, στον Πόρο και στην πρωτεύουσα το Αργοστόλι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος εορτάζεται στον Άγιο Σπυρίδωνα .
Με ευχές για καλή υγεία για τους εορτάζοντες, καλό Δεκαπενταύγουστο από την κ. Νιόβη Καμπίτση.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
{https://soundcloud.com/george-halavazis/inkefalonia-892?si=dada471aa2e74e2f8a910dadb528393f&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}