Τάρτα με μαρμελάδα βερίκοκο
Τραγανή τάρτα με τριφτή βουτυράτη βάση και γέμιση από σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο. Τσάι, καφές και κάθε λογής ρόφημα της κάνουν καλή παρέα από το πρωί.
Φωτογραφία- Food Styling: Αντωνία Κατή
Υλικά
- για την μαρμελάδα
- 350γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ λοβό βανίλιας
- 400γρ. βερίκοκα καθαρισμένα ψιλοκομμένα
- 75ml νερό
- χυμό από ½ λεμόνι
- για τη ζύμη
- 185γρ. βούτυρο 82%
- 120γρ. ζάχαρη άχνη
- 210γρ. αλεύρι μαλακό
- 50γρ. πούδρα αμυγδάλου
- 2 αβγά για τη ζύμη + 1 επιπλέον για το άλειμμα
- ½ λοβό βανίλιας
- ελάχιστο αλάτι
Διαδικασία
Φτιάχνετε τη μαρμελάδα
Βήμα 1
Βάζετε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μαζί με το χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε ανά διαστήματα. Αν χρειαστεί, προσθέστε επιπλέον νερό.
Βήμα 2
Σας προτείνουμε να σταματήσετε το βράσιμο λίγο πριν η μαρμελάδα είναι έτοιμη γιατί στη συνέχεια θα ψηθεί και με τη βάση στο φούρνο. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Φτιάχνετε τη ζύμη
Βήμα 1
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος στη μέση και ξύνετε τα σποράκια της μισής. Τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Βάζετε στο μίξερ το φτερό και χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια μια ωραία και εύπλαστη ζύμη.
Βήμα 2
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μια μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο περίπου για 2 ώρες, πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αυτό θα σας διευκολύνει στο άνοιγμα.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Κρατάτε λίγη από τη ζύμη στην άκρη, κάνετε την υπόλοιπη ξανά μπάλα και την ανοίγετε με τον πλάστη πάνω σε επιφάνεια εργασίας σε πάχος περίπου 2χιλ. “Ντύνετε” με αυτήν τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας διαμέτρου 25εκ. και την τρυπάτε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να μην φουσκώσει.
Βήμα 4
Προψήνετε τη ζύμη σας στο φούρνο για 10 λεπτά.
Μοντάρισμα
Βήμα 1
Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ºC. Αδειάζετε την μαρμελάδα στην μισοψημένη βάση.
Βήμα 2
Με τη ζύμη που κρατήσατε πλάθετε 10-12 κορδόνια, τα τοποθετείτε οριζόντια και κάθετα πάνω από την μαρμελάδα και στερεώνετε τις άκρες τους στην προψημένη βάση. Έπειτα, τα αλείφετε με αβγό.
Βήμα 3
Ολοκληρώνετε το ψήσιμο στο φούρνο για 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι η τάρτα σας να ροδίσει. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.
olivemagazine