Παιδί στο αυτοκίνητο: Τι να προσέξω

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 18:46

Παιδί στο αυτοκίνητο: Τι να προσέξω

Μια καλή αφορμή για αποδράσεις είτε σε κοντινούς είτε σε μακρινούς προορισμούς αποτελεί το καλοκαίρι. Φτιάξατε βαλίτσες, επιβιβαστήκατε με τα παιδιά στο αυτοκίνητο αλλά πως μπορείτε να τα προφυλάξετε κατά τα ταξίδια με το αυτοκίνητο;   Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: χρησιμοποιείστε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που να είναι κατάλληλο για το βάρος και την ηλικία τους.  Ποια κριτήρια ασφαλείας πρέπει όμως να τηρούνται; Η ηλικία και το βάρος του παιδιού, ποιο ρόλο παίζει στην επιλογή τους; Οι γονείς τι πρέπει να προσέχουν; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

 Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν αλλάξει σε εμφάνιση και σε ποιότητα αισθητά τα τελευταία χρόνια. Η βελτίωση του τρόπου στήριξής τους στο αυτοκίνητο μείωσε σημαντικά τους τραυματισμούς των παιδιών. Έχει γίνει πια κοινή αντίληψη ότι καθισματάκι αυτοκινήτου πρέπει να διαθέτουν όλοι όσοι έχουν μωρό. Υπολείπεται μόνο να γίνει κοινή γνώση ότι δεν αρκεί μόνο η αγορά ενός  καθίσματος, αλλά περισσότερο σημαντική είναι η σωστή επιλογή και η σωστή τοποθέτησή του. 
 
 Το 1986 κυκλοφόρησαν τα ειδικά καθίσματα για μωρά έως 10 κιλά (μέχρι 9 μηνών)  και αργότερα έως 13 κιλά (12-15 μηνών),  που τοποθετούνται  κατά τρόπο ώστε το μωρό να κοιτάζει προς τα πίσω.
 
Αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί ο ενήλικος συνοδός να έχει καλή οπτική επαφή με το μωρό, να το ελέγχει, να του μιλά. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα, γιατί το μωρό είναι τοποθετημένο βολικά και με ασφάλεια στο καθισματάκι που δένεται και λύνεται εύκολα με τις ζώνες του αυτοκινήτου και μεταφέρεται άνετα με το ειδικό χερούλι (σαν καλαθάκι).
 
Το κυριότερο πλεονέκτημά τους όμως είναι ότι προσφέρουν μέγιστη στήριξη στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη στα μωρά <2 χρόνων που έχουν αναλογικά μεγάλο κεφάλι, σε περίπτωση σύγκρουσης.
 
Για νήπια από 9 έως 18 κιλά υπάρχει το μεγαλύτερο καθισματάκι που είναι στραμμένο προς τα εμπρός.
 
Για μεγαλύτερη ασφάλεια έχει συνήθως ζώνη 5 σημείων. Υπάρχουν όμως και καθισματάκια που είναι συνδυασμοί των δύο προηγούμενων τύπων και είναι κατάλληλα για παιδάκια μέχρι 18 κιλά. 
 
Σύμφωνα πάντως  με τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε και της Αμ. Ακαδημίας. Παιδίατρων που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2011 τα βρέφη / νήπια πρέπει να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω για όσο το δυνατό περισσότερο διάστημα και εν πάση περιπτώσει όχι λιγότερο από 2 χρόνια.
 
Μπορούν να αρχίσουν να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει μπροστά όταν το κεφάλι τους είναι πιο ψηλά από το πάνω μέρος του καθίσματος, ή όταν βάρος τους υπερβαίνει το βάρος για το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθισμα. (Δεν πειράζει αν τα πόδια τους είναι λυγισμένα)
 
Για τα μεγαλύτερα νήπια υπάρχουν τα ανυψωτικά καθίσματα.
 
Οι γονείς δε θα πρέπει να  ξεχνούν πως ο κύριος στόχος της κατασκευής του καθίσματος είναι η ασφάλεια του μωρού στο αυτοκίνητο και όχι η αισθητική του.
 
Ασφάλεια κατασκευής
 
Όταν αγοράζει κανείς ένα τέτοιο καθισματάκι, το πρώτο κριτήριο πρέπει να είναι η ασφάλεια που προσφέρει, το δεύτερο η άνεση, το τρίτο η εμφάνιση.
 
Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σήμα ECE R44 πρέπει να υπάρχει στη συσκευασία ή τις οδηγίες χρήσης. H ένδειξη Universal σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κάθισμα είναι συμβατό με όλους τους τύπους αυτοκινήτων.
 
Στην Ελλάδα, η εμπειρία των νοσοκομείων είναι ότι τα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν συχνότερα σε παιδιά που δεν ήταν δεμένα σε καθισματάκι.
 
Στην Αγγλία, όπου όλα τα παιδιά – επιβάτες βρίσκονται σε ειδικό κάθισμα, έρευνες δείχνουν ότι σε 70-80% δεν είναι σωστά δεμένο το καθισματάκι. Ένα κακοδεμένο καθισματάκι δίνει την αίσθηση ασφάλειας, αλλά σε περίπτωση σύγκρουσης ή κι απότομου φρεναρίσματος φαίνεται ότι η πόρπη της ζώνης ασφαλείας δεν αντέχει την πίεση του πλαισίου του παιδικού καθίσματος και το παιδί μπορεί να πεταχτεί στο παμπρίζ. 
 
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι το καθισματάκι του παιδιού, εκτός από τις προδιαγραφές, πρέπει να ταιριάζει και στις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου. Συνεπώς, όταν αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητο, ή όταν μεταφέρουν το καθισματάκι σε ένα άλλο αυτοκίνητο, πρέπει να ελέγχουν αν το καθισματάκι μπορεί να δεθεί σωστά.
 
Ιδιαίτερη προσοχή όταν ένας φίλος ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο παίρνει το μικρό για βόλτα με το δικό του αυτοκίνητο. 
 
Αν δανειστήκατε και δεν αγοράσατε το καθισματάκι για το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι παλαιότερο από 6 χρόνια και ότι υπάρχουν ακόμη οι οδηγίες τοποθέτησης. Ελέγξτε για τυχόν ορατές βλάβες ή κομμάτια που λείπουν.
 
Το παιδικό καθισματάκι ΔΕΝ πρέπει να τοποθετείται στο μπροστινό κάθισμα. Σε περίπτωση πρόσκρουσης, μπορεί να προκληθούν σοβαρότατες βλάβες από το άνοιγμα του αερόσακου
Αν τοποθετείτε ένα μόνο καθισματάκι στο πίσω κάθισμα, προτιμήστε, αν είναι εφικτό, το μέσο του πίσω καθίσματος, ώστε να προστατευτεί το μωρό σας από τους πλαϊνούς αερόσακους
 
Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατευθείαν τις ζώνες ασφαλείας μεταξύ 8 και 12 ετών. Συγκεκριμένα:
 
-όταν το ύψος του παιδιού φθάσει περίπου το 1,5 μέτρο
- όταν η πάνω ζώνη του καθίσματος βρίσκεται στο μέσο των ώμων και του στήθους και όχι στο λαιμό    ή στο πρόσωπο
 
Πηγή: iatropedia.gr
 



16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250