Πικάντικες ή δροσερές μα πάνω απ΄ όλα απλές και χειροποίητες, οι παρακάτω σος ταιριάζουν άψογα με κρεατικά, ψάρια ή θαλασσινά. Επιτέλους οι νοστιμιές της γιορτής βρήκαν το ταίρι τους!
Κέτσαπ
Βάζετε σε ένα σκεύος 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες. Προσθέτετε 100 ml κόκκινο ξίδι, 100 γραμμ. καστανή ζάχαρη, 1 κ.γ. πικάντικη μουστάρδα, 800 γραμμ. ψίχα ντομάτας κομμένη σε κυβάκια, 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη και 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, κύμινο, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, γλυκάνισο και πιπέρι). Τα αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί για περίπου 40΄ και στη συνέχεια ανακατεύετε απαλά. Διατηρείτε τη σος στο ψυγείο.
Μαγιονέζα και αγιολί
Ετοιμάζετε τη μαγιονέζα χτυπώντας καλά 1 κρόκο αυγού, ½ κ.γ. μουστάρδα, 1 πρέζα αλάτι και 120 ml ελαιόλαδο. Για να φτιάξετε τη σάλτσα αγιολί, προσθέτετε στο τέλος 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες και ανακατεύετε καλά.
BBQ
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες. Συμπληρώνετε με 2 κ.σ. κέτσαπ, 1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα, 1 κ.σ. γουόστερ σος, 1 κ.σ. σόγια σος και 1 κ.σ. μέλι. Προσθέτετε 100 ml νερό και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 10΄. Έπειτα αναδεύετε απαλά και φυλάτε τη σάλτσα στο ψυγείο.
Σαμουράι
Αναμειγνύετε καλά σε ένα μπολ 100 γραμμ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. κέτσαπ και ½ κ.γ. σάλτσα χαρίσα.
Γιαούρτι με μυρωδικά
Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά 1 γιαούρτι, ½ κ.γ. πικάντικη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη και 1 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας σας.
Μαγιονέζα και πέστο
Σε 100 γραμμ. μαγιονέζα προσθέτετε 2 κ.γ. πέστο και λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι και ανακατεύετε καλά.
elle.gr