Η κρίση αρρωσταίνει και την υγεία μας – ποιές χειρουργικές μέθοδοι κοστίζουν λιγότερο
Του Μιχάλη Βοργιά – ΜDFACS, Διευθυντή Χειρουργικής στο “MediterraneoHospital”
Η κρίση αρρωσταίνει όχι μόνο το πορτοφόλι αλλά και την υγεία μας.
Τα ψυχικά νοσήματα που εκτοξεύονται στα ύψη με επιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να τις καταμετρήσουμε σε όλο το φάσμα του πληθυσμού. Σε πιο «πρακτικό επίπεδο» χιλιάδες ασθενείς ακυρώνουν ακόμη και σοβαρές επεμβάσεις που χρειάζεται να υποβληθούν καθώς δεν έχουν χρήματα να τις πληρώσουν.
Και όμως υπάρχουν φθηνές λύσεις που προσφέρει σήμερα η λαπαροσκοπική χειρουργική και οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες έχουν ελάχιστο κόστος σε σχέση με την κλασσική χειρουργική.
Που οφείλεται αυτό; Στο γεγονός ότι οι τομές είναι μόλις λίγων εκατοστών. Τα τραύματα είναι ελάχιστα, σχεδόν ανώδυνα και αναίμακτα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμη και την ίδια μέρα, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι μειώνονται στο ελάχιστο οι δαπάνες της νοσηλείας και φυσικά η διαμονή.
Επίσης, ο ασθενής αποθεραπεύεται πιο γρήγορα και μπορεί να επιστρέψει ακόμη πιο γρήγορα στην εργασία του. Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν ελάχιστες μετεγχειρητικές επιπλοκές, σε σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος κλπ), μικρότερο πόνο, λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές ενώ μειώνεται η επίπτωση της δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων.
Παλαιότερα, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαμε για τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ήταν μίας χρήσης. Τα τελευταία χρόνια, είναι μεταλλικά όπως αυτά της κλασικής χειρουργικής, τα οποία αποστειρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος των επεμβάσεων.
Bασική εφαρμογή, βρίσκει η λαπαροσκοπική χειρουργική στην χολοκυστεκτομή. Οι σημερινές εφαρμογές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, εκτός από την εδραιωμένη πλέον χολοκυστεκτομή, έχουν επεκταθεί και στις επεμβάσεις άνω και κάτω κοιλίας, περιλαμβάνοντας απλές και εξειδικευμένες (advanced) επεμβάσεις όπως:
Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομήμε τη διερεύνηση του χοληδόχου πόρου σε συνδυασμό με διεγχειρητική χολαγγειογραφία, χοληδοχοσκόπηση και υπερηχοτομογραφία για την αντιμετώπιση περιπτώσεων χοληδοχολιθιάσεως και χολοκυστίτιδος.
Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης η οποία κατέχει πλέον την θέση της στο πάνθεον των επεμβάσεων επιδιόρθωσης της κήλης. Η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής μεθόδου τα τελευταία 6 έτη έχει περάσει από διάφορες τεχνικές οι οποίες όμως εγκαταλείφθηκαν, (ενδεικτικά αναφέρω την plug repair και IPOM, δηλαδή την ενδοπεριτοναϊκή τοποθέτηση πλέγματος). Σήμερα έχει εδραιωθεί η τεχνικής TEP (Ολική εξωπεριτοναϊκή επιδιόρθωση, η οποία εφαρμόζεται πλέον διεθνώς με μεγάλη επιτυχία, ελάχιστες επιπλοκές και χαμηλό ποσοστό υποτροπών <2%)
Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή η οποία χρησιμοποιείται ευρέως όχι μόνο για την αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδος αλλά και της διαφοροδιάγνωσης της παθολογίας χρονίζοντος πυελικού άλγους σε γυναίκες. Στις περιπτώσεις αυτές η λαπαροσκόπηση μπορεί να αποκαλύψει ή και επιλύσει χειρουργικά προβλήματα όπως: πυελική φλεγμονή, σαλπιγγίτιδα, καλοήθη πάθηση ωοθηκών (κύστη, συστροφή), εξωμήτριος κύηση, πυελικές συμφύσεις κλπ.
Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης(ΓΟΠ) και διαφραγματοκήλης. Το εντυπωσιακό είναι, ότι και οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των διαπρωκτικών πολύποδων και όγκων, των περιεδρικών συριγγίων και της κύστης κόκκυγος είναι οι πλέον οικονομικές σε σχέση με τις συμβατικές.
TEO, VAAFT και EPSiT,δεν είναι ευρέως διαδεδομένες στην Ελλάδα αλλά αντιμετωπίζουν ριζικά, ανώδυνα και άμεσα, τους Διαπρωκτικούς Πολύποδες και Όγκους, το Περιεδρικό συρίγγιο και την Κύστη Κόκκυγος.
Ας αναφερθούμε όμως αναλυτικά στις νέες αυτές μεθόδους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
ΤΕΟ – Διαπρωκτικοί Πολύποδες & Όγκοι
Με τη νέα μέθοδο ΤΕΟ ( Transanal Endoscopic Operations ), αντιμετωπίζονται οι διαπρωκτικοί πολύποδες και όγκοι και μάλιστα με συμβατικά ενδοσκοπικά εργαλεία. Με την ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδο οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού αφαιρούν πιο εύκολα καλοήθεις πρωκτικούς πολύποδες, όγκους και μορφώματα. Η λαπαροενδοσκοπική αυτή τεχνική, η οποία συνδυάζει την ελάχιστη παρέμβαση, μέσω φυσικής οπής, με την ακρίβεια της εκτομής υπό οπτικό έλεγχο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σύγχρονης Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής. Έχει στόχο να εξασφαλίσει μία, πιο ανώδυνη, ταχύτατη και χωρίς τομές, χειρουργική θεραπεία, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα και ανώδυνα.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μέθοδος ΤΕΟ είναι:
- Ο χειρουργός μπορεί να φτάσει με καλύτερη ορατότητα και ακρίβεια βαθειά μέσα στο ορθό.
- Απουσία χειρουργικής τομής.
- Ελάχιστη αιμορραγία.
- Ελάχιστες επιπλοκές και επίπτωση σε φλεγμονές.
- Απουσία κινδύνου μετεγχειρητικού ειλεού.
- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
- Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
Περιεδρικό συρίγγιο
Ένα περιεδρικό απόστημα που έχει εξελιχθεί σε μία χρόνια κατάσταση, οδηγείται στην δημιουργία ενός περιεδρικού συριγγίου, δηλαδή μια επικοινωνία (μια σήραγγα) του πρωκτού με το δέρμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή πύου από το εξωτερικό δερματικό στόμιο.
VAAFT, η νέα μέθοδος αφαίρεσης περιεδρικών συριγγίων
Η νέα επαναστατική μέθοδος VAAFT (Video-Assisted Anal Fistula Treatment) χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των περιεδρικών συριγγίων που προκαλούνται από την φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων. Ακόμη και εάν το ύψος του συρριγγώδους πόρου περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, η επέμβαση γίνεται πιο εύκολα και σχεδόν αναίμακτα. Η νέα μέθοδος αναίμακτης χειρουργικής, μειώνει τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του.
EPSiT, η νέα μέθοδος θεραπείας της κύστης κόκκυγος
Η νέα μέθοδος EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) θεραπεύει άμεσα και αποτελεσματικά τα συρρίγια της κύστης κόκκυγος. Ενδοσκοπικά, χωρίς τομή και με απεικόνιση του προβλήματος σε τρισδιάστατη οθόνη, όχι μόνο αντιμετωπίζουμε ανώδυνα το πρόβλημα αλλά και αποτελεσματικά. Η νέα μέθοδος αναίμακτης χειρουργικής, μειώνει τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του.