Γαρίδες σαγανάκι
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκ. σκόρδο
- 2 μεσαίες ντομάτες
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. γαρίδες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για πασπάλισμα
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 πρέζες μπούκοβο
- 2 αστεροειδής γλυκάνισους
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 20 ml ούζο
- ½ μάτσο βασιλικό
- φρέσκια ρίγανη
- 200 γρ. φέτα (100+100)
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Κόβουμε την πιπεριά στη μέση. Αφαιρούμε τα σπόρια και τα λευκά κομμάτια και στη συνέχεια τη ψιλοκόβουμε.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
- Σε ένα μπολ, τρίβουμε 2 μεσαίες ντομάτες, χρησιμοποιώντας τις χοντρές λεπίδες του τρίφτη. Παίρνουμε μόνο τη σάρκα από τις ντομάτες, αφήνοντας τη φλούδα στην άκρη.
- Προσθέτουμε 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε το εντεράκι τους και τα κελύφη τους κρατώντας όμως το κεφάλι και την ουρά πάνω τους για ομορφιά.
- Για να αφαιρέσουμε το εντεράκι, χαράσσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το πίσω μέρος της κάθε γαρίδας όχι όμως πολύ ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.
- Πασπαλίζουμε τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε να πάνε παντού. Αλατοπιπερώνουμε πριν τις μαγειρέψουμε γιατί έτσι θα τις κρατήσουμε ζουμερές και δεν θα τις αφυδατώσουμε.
- Μόλις κάψει το τηγάνι, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και σοτάρουμε για 1 ½ λεπτό σύνολο γυρνώντας τες ωστόσο για να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Μόλις είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, βάζουμε την πιπεριά, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 2 πρέζες μπούκοβο και 2 αστεροειδής γλυκάνισους.
- Αν το τηγάνι μας είναι στεγνό προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε.
- Προσθέτουμε το ούζο και περιμένουμε μέχρι να σβήσει. Προσθέτουμε μέσα τις ντομάτες και φέρνουμε σε βρασμό.
- Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκέυος . Ψιλοκόβουμε ½ μάτσο βασιλικό και βάζουμε το μισό στο ταψί μας.
- Ρίχνουμε λίγη φρέσκια ρίγανη, σπάμε από πάνω 100 γρ. φέτα.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες όμορφα πάνω από τη σάλτσα μας για να χωρέσουν όλες. Τις πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να μπορέσουν να μαγειρευτούν με τη σάλτσα.
- Σπάμε τα υπόλοιπα 100 γρ. φέτα από πάνω, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό, λίγη ρίγανη ακόμα και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμες αφαιρούμε από το φούρνο.
- Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!
Μοιράσου: