Σοκολατένια Γαλατόπιτα
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 750 ml σοκολατούχο γάλα
- 60 γρ. σιμιγδάλι και λίγο για το ταψί
- 20 γρ. κορνφλάουρ
- 2 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια ή 1 βανιλίνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 60 γρ. βούτυρο (κομμένο σε κύβους παγωμένο)
- 170γρ σοκολάτα κουβερτούρα 70%
- 100 γρ. μέλι
Για την επικάλυψη
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.σ. νερό
Για το σερβίρισμα
- άχνη
- κανέλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα. Ξεκινάμε να ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Όταν ζεσταθεί καλά και δούμε τις πρώτες φουσκάλες σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
- Δεν θέλουμε να βράσει.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ, τα αυγά, το αλάτι, τη βανίλια, και το ξύσμα και φτιάχνουμε μια πάστα.
- Σε αυτήν προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το γάλα που έχει ζεσταθεί και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του και όλο μαζί μετά το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
- Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα με υπομονή μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Προσοχή, να έχουμε χαμηλή φωτιά γιατί η κρέμα αρπάζει εύκολα και δεν θέλουμε να καεί.
- Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και τη σοκολάτα κομμένα σε κυβάκια. Ανακατεύουμε απαλά.
- Όταν ενσωματωθεί στο μείγμα μας ρίχνουμε και το μέλι και ομογενοποιούμε καλά.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 27 εκ.
- Ρίχνουμε το μείγμα μέσα.
Για την επικάλυψη
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από την κρέμα να πάει σε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πάνω σε σχάρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.
- Αν θέλουμε πιο τραγανή γαλατόπιτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψάκι αντί για πυρίμαχο σκεύος απλά πρέπει να το βουτυρώσουμε πολύ καλά και να πασπαλίσουμε με σιμιγδάλι ψιλό.
Μοιράσου: