Πατατόπιτα με φέτα!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύδι
- νερό
Για τη γέμιση
- 5 μεγάλες πατάτες
- 1 αυγό
- 100 γρ. αγελαδινή φέτα
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- δυόσμο φρέσκος ψιλοκομμένος
- 245 γρ. γάλα
- ελαιόλαδο για άλειμμα
- σουσάμι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βράζουμε τις πατάτες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Μόλις βράσουν τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε τουλάχιστον 15 λεπτά να φύγει η υγρασία.
- Μετά τις λιώνουμε σε ενα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, το αυγό, τη φέτα, τη γραβιέρα και το γάλα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι,το αλάτι, λίγο ξίδι, νερό (όσο πάρει) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι.
- Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 27 εκ. με λάδι.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, το στρώνουμε στο ταψί και το αλείφουμε και αυτό με λάδι.
- Το φύλλο θέλουμε να εξέχει από το ταψί τουλάχιστον 3-4 εκ.
- Βάζουμε το μισό μείγμα.
- Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε και αυτό στο ταψί.
- Και αυτό το φύλλο θέλουμε να εξέχει από το ταψί τουλάχιστον 3-4 εκ.
- Το αλείφουμε και αυτό με λάδι και βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα.
- Ανοίγουμε και το τελευταίο φύλλο και το βάζουμε στο ταψί, ομοίως με τα προηγούμενα.
- Πιάνουμε και τα τρία φύλλα και τα τυλίγουμε στριφτά γύρω-γύρω στο ταψί.
- Αλείφουμε τέλος με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Βάζουμε την πίτα στον φούρνο στους και ψήνουμε για 50 λεπτά να ροδοκοκκινίσει.
- Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο, αμέσως την ραντίζουμε με νερό (αυτό βοηθά το φύλλο να μαλακώσει)
Μοιράσου: