Μελιτζανόπιτα, η πίτα του καλοκαιριού από την Σία Λαδά
Συνταγή
Μελιτζανόπιτα, η πίτα του καλοκαιριού από την Θεοδοσία Λαδά
ΥΛΙΚΑ:
5-6 μελιτζάνες μεγάλες
2 κρεμμύδια , 3 αυγά
1 φλιτζάνι λάδι
½ φλιτζάνι φρυγανιά η τραχανά
2-3 ντομάτες τριμμένες
μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 300 γρ. φέτα
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:
750 γρ. αλεύρι
2 κ.σ. ξύδι
5 κ.σ λάδι, αλάτι, και ένα ποτήρι νερό χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια, τις αφήνουμε σε νερό με αλάτι περίπου μια ώρα, τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε καλά και τις περνάμε λίγο από το τηγάνι μαζί με το κρεμμυδάκι.
Σε ένα μπολ αδειάζουμε τις μελιτζάνες με το κρεμμύδι, τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε τα φύλλα μας.
Αναμιγνύουμε τα υλικά μας και ζυμώνουμε καλά.
Στη συνέχεια παίρνουμε κομμάτι από την ζύμη μας και ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα, θα ανοίξουμε 4 φύλλα.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί δυο φύλλα κάτω μετά την γέμιση μας και ξανά τα άλλα δυο φύλλα μας από πάνω, γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που περισσεύει και χαράζουμε την πίτα μας.
Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νεράκι ή γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με σουσαμάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με μια ώρα.