Παραδοσιακή Κεφαλονίτικη αμυγδαλόπιτα από την Σία Λαδά!
Συνταγή
Ένα παραδοσιακό γλυκό της Κεφαλονιάς!
ΥΛΙΚΑ :
12 κ.σ ζάχαρη
12 κ.σ αμύγδαλο τριμμένο καβουρδισμένο ασπρισμένο
12 κ.σ φρυγανιά
12 αυγά
5 βανίλιες
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ μοσχοκάρυδο
2 κ.γ κανέλα
ξύσμα ενός λεμονιού και πορτοκαλιού
1 κ.γ γαρίφαλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :
2 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Μερικές πρόκες γαρίφαλο και φλούδα ενός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια μαρέγκα, τα αφήνουμε στην άκρη και χτυπάμε στη συνέχεια τους κρόκους πολύ καλά με την ζάχαρη και τις βανίλιες. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, προσθέτουμε και το κονιάκ. Ανακατεύουμε την φρυγανιά, το αμύγδαλο ( το οποίο έχουμε καβουρδίσει και τρίψει στο μούλτι) και το μπέικιν πάουντερ , τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Αφού χτυπηθούν για μερικά λεπτά, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε με ελαφρές κινήσεις με μια ξύλινη κουτάλα την μαρέγκα μας, έτσι ώστε το γλυκό μας να γίνει αφράτο. Βουτυρώνουμε το ταψί μας, αδειάζουμε το μείγμα ψήνουμε για 45’ περίπου στους 180 βαθμούς. Έχουμε ετοιμάσει από πριν το σιρόπι μας ( βράζουμε όλα τα υλικά για περίπου 10’ ) και αφού κρυώσει περιχύνουμε την αμυγδαλόπιτα μας, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο καβουρδισμένο.
Γίνεται αφράτη και λαχταριστή!
Μπορούμε να την απολαύσουμε με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια! Είναι ένα ξεχωριστό κέρασμα.
Καλή απόλαυση!