Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού από την Σία Λαδά
Συνταγή
Υλικά:
30 μέτρια και άγουρα συκαλάκια
800 γραμμ. Ζάχαρη
4 κούπες νερό
Χυμό 3 λεμονιών
1 βανίλια , πρόκες γαρίφαλο και ασπρισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα, κόβουμε το κοτσανάκι και το κάτω μέρος Του σύκου με μαχαιράκι. Βάζουμε σε νερό να βράσουν μόνο 10 λεπτάκια, χύνουμε το νερό σουρώνουμε Και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία τα βράζουμε πάλι αλλα 10 Λεπτάκια, εάν στο δεύτερο βράσιμο τρυπώντας τα με το πιρούνι πέφτουν δεν Χρειάζονται και τρίτο βράσιμο, διαφορετικά επαναλαμβάνουμε και τρίτη φορά Την ίδια διαδικασία. Στην συνέχεια, αφου τα έχουμε σουρώσει τα βάζουμε σε Ένα μπόλ με κρύο νερό και τα αφήνουμε 3 ώρες αφού έχουμε προσθέσει και Τον χυμό των δύο λεμονιών. Στην συνέχεια σουρώνουμε και παίρνουμε ένα ένα σύκο το τρυπάμε με μια Οδοντογλυφίδα η ένα ξυλάκι που χρησιμοποιούμε για σουβλάκι, από το Κοτσάνι μέχρι το κάτω μέρος που αφαιρέσαμε, σφίγγουμε ελαφρά με το χέρι Να φύγει το νερό που έχουν κρατήσει στο εσωτερικό τους. Θα ζαρώσουν τα σύκα αλλά θα πάρουν πάλι το αρχικό τους σχήμα μπαίνοντας Στο σιρόπι . Στο σημείο αυτό ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, βάζουμε στην Κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και την βανίλια, μόλις λιώσει η ζάχαρη Ρίχνουμε τα σύκα στα οποία έχουμε τοποθετήσει μια πρόκα γαρίφαλο στο Πάνω μέρος και ένα αμύγδαλο στο κάτω μέρος, προσθέτουμε και μερικά Αμύγδαλα. Βράζουμε το σιρόπι μας με τα σύκα 15-20 λεπτάκια αποσύρουμε την Κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μας όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και ξαναβράζουμε μέχρι Να δέσει το σιρόπι μας, γιατί αν τρέχει από το κουτάλι τότε το γλυκό μας θα Μουχλιάσει. Αφού κρυώσει το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα , τα διατηρούμε σε Δροσερό μέρος η στο ψυγείο. Είναι ένα υπέροχο σπιτικό γλυκό του κουταλιού που μπορούμε να το Απολαύσουμε με Σαντιγύ , παγωτό, γιαούρτι και να διακοσμήσουμε την τούρτα Η το κέικ μας!
Καλή απόλαυση!