Πεντανόστιμο Χριστόψωμο από την Σία Λαδά! Χρόνια Πολλά!
Υλικά :
500 γραμμ. Νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη,
½ ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ Λίγο αλάτι
1 κ.γ κανέλα
2 κ.σ γλυκάνισο
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την μαγιά στο νερό , προσθέτουμε την ζάχαρη το λάδι Το αλάτι, κανέλα γλυκάνισο και σιγά σιγά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά έτσι ώστε να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι, Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για καμιά ωρα. Αφού έχει διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας, κόβουμε ένα μέρος από αυτήν Σε μέγεθος μήλου, για να κάνουμε το σχήμα σταυρού πάνω στο ψωμί μας Σε σχήμα πλεξούδας.
Ζυμώνουμε ακόμα λιγο, και τοποθετούμε την ζύμη μας σε ταψί πάνω σε Λαδόκολλα , ετοιμάζουμε 6 κορδόνια με την ζύμη που κρατήσαμε , και Πλέκουμε δύο πλεξούδες , περνάμε με αυγό την επιφάνεια και τοποθετούμε
Τις πλεξούδες σε σχήμα σταυρού ,αλείφουμε και αυτές με αυγό και Πασπαλίζουμε με σουσάμι , στο κέντρο τοποθετούμε ένα καρύδι. Σκεπάζουμε το ταψί μας και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα περίπου.
Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς .
Υγεία! Και δύναμη στο σπιτικό σας!
Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια Πολλά!