Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση για την Αξιοποίηση του “Παλατιού Οδυσσέα” στην Ιθάκη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 19:00

Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση για την Αξιοποίηση του “Παλατιού Οδυσσέα” στην Ιθάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Αξιοποίηση και προβολή “Παλατιού του Οδυσσέα” στην Ιθάκη»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, στα βόρεια του νησιού της Ιθάκης, κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος, το 2010, ανακαλύφθηκε το «Παλάτι του Οδυσσέα», που σήμερα ονομάζεται «Σχολή Ομήρου». Τα στοιχεία συνηγορούν περί της ανακάλυψης αυτού από την αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο κλήθηκε, μετά από 60 χρόνια παύσης, να συνεχίσει τις σχετικές ανασκαφές, που είχε ξεκινήσει στις αρχές του 20ου αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Τα ευρήματα των ανασκαφών, όμως, παραμένουν στην αφάνεια, αντί να αξιοποιούνται, ώστε να καταστήσουν την Ιθάκη παγκόσμιο πόλο έλξης. Ο ως άνω αρχαιολογικός χώρος, παρά την περίφραξη που έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο, ρημάζει, όντας αφύλακτος, με το μόνο που παρουσιάζει την εικόνα του παλατιού της εποχής του Οδυσσέα να είναι η εξαιρετική αναπαράστασή του σε μακέτα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Βγωπω Mazzali, στο διπλανό χωριό Σταυρός.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αναλάβετε την απαραίτητη πρωτοβουλία αφενός, της χρηματοδότησης της συνέχισης των ανασκαφών στο «Παλάτι του Οδυσσέα», στην Ιθάκη, ώστε το «Παλάτι» να τύχει αίγλης, ανάδειξης και προβολής, εντός και εκτός Ελλάδας, και αφετέρου, της ανάδειξης των ευρημάτων των ανασκαφών της επίμαχης σχετικής αρχαιολογικής έκτασης στα τοπικά μουσεία του νησιού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 8731/6.9.2021 Ερώτηση με θέμα: «Αξιοποίηση και προβολή “Παλατιού Οδυσσέα” στην Ιθάκη»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 8731/6.9.21 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η αναφερόμενη στην Ερώτηση θέση είναι γνωστή ως «Σχολή Ομήρου» από το 1807 και τη δημοσίευση της μονογραφίας του Sir William Gell, με τίτλο The Geography and Antiquities of Ithaca (Η Γεωγραφία και οι Αρχαιότητες της Ιθάκης). Με το ΦΕΚ 687/Β/24-5- 1976 έχει χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος, αρχαίος οχυρωματικός πύργος «Σχολή Ομήρου» πλησίον του χωριού Εξωγή. Η θέση είναι γνωστή και ως «Άγιος Αθανάσιος», λόγω του ναϋδρίου που θεμελιώθηκε επί του ορθογωνίου πύργου.

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, στην περιοχή δεν υπάρχει ανεσκαμμένο ανακτορικό συγκρότημα, όπως προκύπτει από τη βιβλιογραφία. Σχετικά με το θέμα, αναμένονται δημοσιεύσεις της συστηματικής ανασκαφής που έλαβε χώρο στη συγκεκριμένη θέση με φορέα το Παν/μιο Ιωαννίνων. Σε κάθε περίπτωση ο χώρος είναι σημαντικός και για την ανάδειξή του υλοποιείται Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Ιθάκης, του Παν/μίου Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τίτλο: «Ανάδειξη και Προστασία των αρχαίων μνημείων στη θέση «Σχολή Ομήρου-Άγιος Αθανάσιος στη Βόρεια Ιθάκης». Η Προγραμματική υπεγράφη στις 24.06.2020, με στόχο την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ώστε αυτός να καταστεί επισκέψιμος. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Προγραμματικής αφορά στην εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, σε εργασίες καθαρισμών και διαμορφώσεων, στη συντήρηση κινητών ευρημάτων, στη συντήρηση υποδομών επίσκεψης, σε τοπογραφικές, φωτογραφικές και σχεδιαστικές αποτυπώσεις, καθώς και στην παραγωγή ενημερωτικού υλικού. Οι ως άνω εργασίες έχουν ομαδοποιηθεί και κατανεμηθεί σε τρία υποέργα που θα υλοποιηθούν αντίστοιχα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Δήμο Ιθάκης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 103.667,62 ευρώ και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από τον Δήμο Ιθάκης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών την 31η Δεκεμβρίου τ.έ.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προβλεπομένων στην Προγραμματική Σύμβαση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης προχωρά ήδη στην τοπογράφηση των ορατών αρχαίων εντός των περιφραγμένων και απαλλοτριωμένων ακινήτων, αναμένοντας την επιτάχυνση της διαδικασίας διαλογής και καταχώρισης σε κατάλογο των ευρημάτων της ανασκαφής από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα του Παν/μίου Ιωαννίνων θα εκτεθούν στην νέα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος. Ήδη προχωρεί η έγκριση χρηματοδότησης της μουσειογραφικής μελέτης και μελέτης φωτισμού, ενώ η Εφορεία θα εκπονήσει με ίδια μέσα τη Μουσειολογική Μελέτη.

Αναφορικά με το πρόπλασμα που εκτίθεται στην πλατεία του Σταυρού, διευκρινίζεται ότι αποτελεί μία διδακτική, όσον αφορά στην προσπάθεια αναπαράστασης του ανακτόρου του Οδυσσέα από την ομηρική αφήγηση, προσπάθεια. Όσον αφορά, όμως, στα δεδομένα του αρχαιολογικού χώρου, ακόμη και ως ερμηνεία των κατά χώρα τεκμηρίων, αποτελεί προσωπική προσέγγιση των επιμελητών τους.

Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250